image

10 мегабрендів Закарпаття

Колишній військовий лікар з Мукачева, голова Благодійного фонду імені Роберта Коха, директор видавничих проектів "Закарпаття. Хто є хто" та "Закарпаття автентичне", член Спілки журналістів України Володимир Мерцин запропонував створити 10 мегабрендів Закарпаття. 

На цю пропозицію його надихнула стаття відомого вченого, письменника та бізнесмена Володимира Співаковського, який ґрунтовно описав, як мегабренди створюють певний імідж і приносять великі прибутки. Зокрема ось, що він пише у виданні «Новое время»:

«Багато країн в період реформ роблять ставку на свої фундаментальні бренди. Вони гарячково шукають гроші для наповнення своїх мізерних бюджетів. Бразилія стала на ноги на своїх мегабрендах: кава, Амазонка, футболісти. Мексика - на пірамідах і текілі. Норвегія - на фьордах, спорті і нафтових платформах.

Чому? Тому що в кризові періоди такі країни не розпорошуються на дрібниці, а концентруються навколо найбільш великого, того, на що тільки вони здатні. При цьому річна ціна питання по кожному з цих брендів крутиться навколо чарівної цифри в $ 10 млрд.

Що тут головне? Те, що позначена ясна кінцева цифрова мета - $ 10 млрд.

І тільки потім, зворотним ходом визначається - як цього досягти. Які податки, які умови, кредити та інвестиції. А не навпаки, коли цифри податків спочатку беруть з повітря (і невідомо, як при них поведеться економіка і населення)».

У цій же статті Володимир Співаковський запропонував свою десятку мегабрендів України:

1. Бренд «Хай-тек», галузь IT. Сьогодні вони виробляють продукції на $ 1,5-3 млрд. Цей показник можна довести за кілька років до $ 10 млрд.

2. Бренд «Продукти харчування». Виробництво можна довести до $ 10 млрд. За кілька років. Включаючи, можливо, не тільки просто їжу, а екологічно чисту їжу.

3. Бренд «Нафта і газ». Бразилія пішла цим шляхом, набурили свердловин поблизу Ріо-де-Жанейро, і звільнилася від американо-арабської залежності. Тепер економить $ 10 млрд на рік.

4. Бренд «Туризм». Інші країни черпають туристичні мільярди з повітря. У нас можна збагачуватися на внутрішньому туризмі, з переліком із 100 пам'яток.

5. Бренд «Енергетика». $ 10 млрд.

6. Бренд «Земля». Це окремий проект (без продажу). Набагато більше $ 10 млрд.

7. Бренд «Авіа, космос, озброєння». Україна входить в десятку світових експортерів озброєння, може заробляти на ньому до $ 10 млрд.

8. Бренд «Хаб». Транспорт і логістика. Хаби - перевалочні міжнародні вузли пасажирські та вантажні.

9. Бренд «Українська горілка» (зробити її транснаціональним мегабрендом, який потіснить російську горілку). 

10. Бренд «Офшор». Не треба соромитися офшорів і таврувати їх ганьбою. Треба взяти їх собі на озброєння. І нехай нам переводять з усього світу 10 мільярдів на рік. Наприклад, на острів Зміїний або острів Хортиця.

«Це лише початковий список, його можна штовхати, критикувати, виправляти, доповнювати, різати і розширювати. Тобто, якщо мегабрендів в Україні виявиться не 10, а п'ять чи п'ятнадцять, то ще краще», -- пише Співаковський і додає: «Скептики можуть сказати, що це фантазії, маніловщина і утопії. Ну, так, якщо країна складається з одних лише депресистів, то так. Але я об'їздив 102 країни і зрозумів, як вони влаштовують своє життя і економіку, і звернув увагу, що деякі країни взяли і втілили ці ідеї: Малайзія, Емірати, Китай, Норвегія. До речі, мало хто знає, що Норвегія 40 років тому була  найвідсталішою країною в Європі. Так що не варто сумувати».

За ідеєю і прикладом Володимира Співаковського закарпатець Володимир Мерцин запропонував такі 10 мегабрендів для Закарпаття.

1. Бренд "Вільна економічна зона" (спеціальна, технопарк).

2. Бренд "Логістика" ("хаб" по В.Співаковському).

3. Бренд "Закарпатська освіта".

4. Бренд "Туризм. Рекреація".

5. Бренд "Закарпатське мистецтво (живопис, література, спів, фольклор)".

6. Бренд "Вина Закарпаття"

7. Бренд "Закарпатські фестивалі".

8. Бренд "Закарпатська кухня"

9. Бренд "Закарпатський футбол".

10. Бренд "Мінеральні води Закарпаття".

Згодом Володимир Мерцин почав описувати кожен бренд і ми вирішили також з часом друкувати кожен з них. Щоб була можливість широкого обговорення, а, зрештою, і втілення в життя.

У наступній нашій публікації читайте про мегабренд «Вільна (спеціальна, технічна) економічна зона".

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com