image

Балога: американці, які хочуть добувати поліметали в Закарпатті, - аферисти

Закарпатський нардеп Віктор Балога застерігає владу щодо американської компанії, яка хоче добувати поліметали в Закарпатті

"Пригадуєте лижного інструктора, який мав будувати в Україні LNG-термінал? Мушу зазначити, що справа Каськіва живе і процвітає.

Пишуть, що американці хочуть добувати на Закарпатті золото. І влада навіть уже встигла видати 3 ліцензії «американській» компанії Avelana Gold.

По-перше, один «американець» Віталій Захарченко в Мужієві уже видобував золото. Хто був на кар’єрі – бачив результат.

По-друге, будь-який промисловий видобуток корисних копалин ставить хрест на рекреаційному і туристичному потенціалі Закарпаття. Якщо хтось думає, що в Мужієві або на Рахівщині люди дозволять руйнувати екологію, то вони глибоко помиляються.

І третє – найцікавіше.

Виявляється, що Google нічого не знає про потужну американську компанію Avelana Gold, яка «займається придбанням, розвідкою і розробкою мінеральних ресурсів у країнах Східної Європи». Компанія настільки потужна, що у неї навіть немає сторінки на Вікіпедії. Усі згадки про неї – лише в контексті новин про Закарпаття.

На офіційному сайті, усі їхні «проекти у Східній Європі» - це три родовища на Закарпатті.

Єдине, що вдалося знайти про цю контору, так це те, що вона, як і всі «потужні, транснаціональні американські компанії», зареєстрована в офшорі на Кіпрі.

Її керівник - Брайан Саваж значиться в числі менеджменту низки номінальних компаній, де він то «фінансовий радник», то «НЕвиконавчий директор».

Потужна «американська» компанія вже має українське представництво, яким керує інший «американець» Микола Гожик, який раніше був головним інженером на фірмі «Закарпатполіметали» .

Іншими словами, результатом багатомісячної кропітливої роботи Державної служби геології і надр України став контракт з кіпрською фірмою «Рога і копита», якій віддали три родовища на Закарпатті. Громаду, звичайно, ніхто не питав.

На лице всі ознаки типової шахрайської схеми.

У зв’язку з цим, як народний депутат, направляю відповідні звернення до НАБУ і Генеральну прокуратуру з вимогою негайно з’ясувати, кому держава роздає надра і на яких підставах. А винних притягнути до відповідальності. І взагалі, чому ніхто не спитав у людей, чи хочуть вони пускати до себе таких «американців»?", - написав Балога в соцмережах.

Нагадаємо, що ЗМІ повідомляли про те, що Держгеонадра провело офіційну зустріч із представниками американської компанії Avelana Gold, яка буде реалізовувати в Україні перший індустріальний проект із підземного видобування металів.

«За умови успішної реалізації проекту ми розраховуємо на запуск в Україні ще двох-трьох конкурентоспроможних проектів, які мають свої аналоги в Канаді, Австрії, Африці. Це один із тих украй важливих якірних проектів, до реалізації якого служба йшла не один місяць. Одне з наших завдань — це включення його до переліку якірних проектів на законодавчому рівні», — зазначив керівник Держгеонадр Микола Бояркін.

Компанія Avelana Gold займається придбанням, розвідкою і розробкою мінеральних ресурсів у країнах Східної Європи і вже отримала 3 спеціальні дозволи на видобування поліметалевої руди на Закарпатті. Це буде перший індустріальний проект такого високого рівня з підземного видобування металів.

Особливість проекту полягає в тому, що компанія не потребує фінансових гарантій від України. Avelana Gold готова інвестувати приватний капітал, але потребує стабільних законодавчих гарантій.

Що стосується Закарпаття, то область завжди позиціонувала себе як край для туризму та рекреації і ніколи не була індустріальним регіоном.

Намагання добувати золото та поліметали в Закарпатті закінчилися економічним провалом. Окрім того, населення села Мужієво, де було зведено підприємство для видобутку поліметалів, різко виступило проти через загрозу екології. 

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com