image

Чому ми запізнюємося і як позбутися цієї звички

Деякі люди спізнюються завжди і всюди. Виявляється, таких людей відрізняє те, як вони планують свій час на збори і дорогу.

Рон Хелпмен (Ron Helpman), психотерапевт з Нью-Йорка, вважає, що такі люди зазвичай або не враховують все, що їм потрібно зробити під час зборів, або не замислюються, скільки часу піде на кожну справу.

Наприклад, коли вони розраховують, скільки часу у них піде на те, щоб дістатися до місця, вони думають тільки про найдовшу частину шляху, забуваючи про різні дрібниці на зразок того, щоб знайти місце для парковки або дійти від машини до місця.

Інші завжди сподіваються на найоптимістичніший варіант розвитку подій, згадуючи той рідкісний випадок, коли дорога зайняла всього 20 хвилин замість звичайних 30-ти. Хтось просто переоцінює свої сили, обіцяючи звільнитися через 10 хвилин, хоча поточна справа займе ще щонайменше 40. А найчастіше ці фактори діють всі разом.

Як же з цим боротися? Домовлятися з такою людиною зустрітися раніше потрібного терміну марно: в кращому разі це допоможе раз або два, поки вона не звикне.

«Думка про те, що вони засмучують інших, як правило, не допомагає, - каже Хелпмен. - Скоріше вона навіть викликає образу на те, що їх не розуміють. Таким людям потрібно побачити, що пунктуальність дасть їм самим». Одному з клієнтів Хелпмена допомогло усвідомлення того, що він втомився від стресу і поспіху, пов'язаних з його частими запізненнями.

Навчіться правильно розраховувати час

Одне усвідомлення проблеми не допоможе автоматично від неї позбутися. Тому Хелпмен рекомендує виконати таку вправу.

1. Запишіть, скільки часу ви зазвичай витрачаєте на збори і дорогу. Потім складіть список всього, що ви робите під час зборів, і прикиньте, скільки часу йде на кожну справу. В кінці складіть все.

2. Подумайте, чи все ви врахували? Ми часто не беремо до уваги такі справи, як умитися або перевірити пошту, хоча вони теж займають час. Записали ви кожен етап шляху? Наскільки реалістично ви розрахували час на кожну справу?

3. Складіть другий список справ, які вам потрібно виконати, коли ви збираєтеся кудись, і поруч з кожною вкажіть максимально можливий час виконання. Порівняйте обидва списки. Якщо ви зазвичай спізнюєтеся, різниця буде значна.

4. Тепер визначте фактори, що не піддаються вашому контролю: випадки, коли ви забуваєте щось і вам доводиться повертатися, коли спізнюється автобус або ви застрягли в пробці. І розрахуйте, як часто це відбувається.

5. Додайте додатковий час на кожен такий варіант розвитку подій і ще п'ять хвилин на всякий випадок.

Постарайтеся дотримуватися цього плану протягом тижня. Якщо у вас все одно йде більше часу, подумайте, чим це викликано, розгляньте кожну справу, кожен пункт свого списку.

Коли ви зрозумієте, скільки часу у вас насправді йде на ту чи іншу справу, вам буде легше правильно розраховувати час і приїжджати точно в строк.

melmagazine

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com