image

Головні помилки новачків публічних тендерів і як їх уникати

Існує 5 основних помилок, яких припускаються учасники публічних тендерів. Саме вони найчастіше призводять до програшу та збитків. Пропонуємо дізнатися, що це за помилки і як їх можна уникнути у своїй роботі.

Постачальник занадто сильно знижує цінову пропозицію

Одним із етапів тендеру є аукціон із трьох раундів — у ньому беруть участь усі постачальники, які подали свої пропозиції. Цей етап досить азартний, тому в гонитві за перемогою новачки можуть захопитися і знизити свою ціну до збиткової для себе. Перемога опиняється в кишені, але чи варта вона втратити грошей? Звичайно ж ні.

Щоб уникати подібної помилки, наперед готуйте стратегію своєї участі у тендерах. Для цього проаналізуйте конкурентів та їхню манеру участі. У цьому вам допоможуть безкоштовні інструменти BI Prozorro та «Аналіз конкурентів» від SmartTender ( smarttender.biz).

Постачальник пропускає важливі вимоги тендерної документації

Деякі умови тендерної документації можуть здатися необов'язковими чи несуттєвими. Наприклад, вимога подавати файли виключно у форматі .pdf. Однак слід пам'ятати, що найменша невідповідність вашої тендерної пропозиції умовам закупівлі призведе до дискваліфікації. Тому важливо не пропускати жодного пункту тендерної документації та ретельно готувати необхідний пакет документів.

Постачальник не подає скарги до АМКУ

Буває, що умови тендерної документації є дискримінаційними, через що постачальник не може подати свою пропозицію. Наприклад, вимога надати довідку, яку учасник не може отримати з об'єктивних причин. У такому разі можна сміливо подавати скаргу до АМКУ, вимагаючи виправити таку умову. Попередньо варто скористатися консультацією юристів електронного майданчика з цього питання.

У яких випадках можна подавати скаргу:

  • якщо вас дискваліфікували неправомірно — з причин, що не є порушенням;
  • якщо переможцем обрали постачальника, чия пропозиція не відповідає умовам тендеру (наприклад, відсутній документ, неправильно оформлена гарантія тощо).

Постачальник припиняє роботу в Prozorro після першого ж програшу

Більшість учасників програють у своїй першій публічній закупівлі через недостатній досвід. Але достатньо трохи краще підготуватися до участі, зрозуміти причини свого програшу, проаналізувати конкурентів, і перемога буде в кишені.

Нещодавно на майданчику SmartTender було проведено дослідження на цю тему. Виявилось, що більшість нових користувачів цієї платформи починають перемагати вже після другого тендеру. Вся справа у доступній юридичній підтримці, модулях аналітики по конкурентах та інших інструментах, які спрощують участь у закупівлі.

Постачальник затягує з поданням пропозиції

Багато новачків тягнуть із подачею заявки на участь, бо бояться, що їхню пропозицію побачать конкуренти. Насправді всі пропозиції відкриваються тільки після аукціону, на етапі кваліфікації. Тому можна не переживати, що інші постачальники дізнаються про вашу ціну і переб'ють її.

Також фахівці Prozorro та електронних майданчиків рекомендують подавати тендерну пропозицію щонайменше за 6 годин до закінчення терміну прийому пропозицій. Це гарантує, що система правильно обробить заявку та допустить вас до участі у тендері.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com