image

Єдина в Україні чайна плантація знаходиться на межі зникнення

На Закарпатті поблизу Мукачева знаходиться унікальна для України, найпівнічніша місцевість, де вирощують чай.

 

Історія почалася у 1949 році, коли за вказівкою Сталіна вчені Радянського Союзу мали розробити заходи з вирощування південних тропічних рослин на півночі, а в північних рослин - на півдні.

Вчені на чолі з всесвітньо відомим академіком Віктором Сочавою вирішили вирощувати на Закарпатті цитрусові, чайні рослини, евкаліпт. З усього запланованого вдалася лише чайна плантація на Червоній Горі, неподалік від Мукачева.

У той час вічнозелені кущі росли на 50 гектарах, планували збільшити до тисячі, але з часом справа зійшла на нуль і на місці плантації почали вирощувати виноград. До наших днів збереглося лише два гектара чайних кущів.

Унікальна плантація більше не приносить таких врожаїв, як раніше. Та й приваблює вона хіба що туристів.

«Плантація занедбана, і про високі врожаї говорити не доводиться. Перший урожай зібрали у 1952 році, активний збір йшов ще кілька років. Тут була велика плантація - на схилах збирали до 1,3 тонни чайного листя з гектара. Зараз двічі на рік ледь збереш півкілограма свіжого листя. Це єдина вціліла чайна ділянка в Україні», - з жалем розповідає керівник туристично-інформаційного центру Мукачева Максим Адаменко.

tea-plant-002

А ось місцеві жителі вірять, що знайдеться той, хто зацікавиться розвитком вітчизняного чаю і відродить плантацію.

«У нас є те, чого не було в інших країнах - база. Нехай стара і забута, але з нею можна працювати і з часом почати випускати якісний продукт. Звичайно, український чай не буде дешевшою альтернативою імпортному - на один урожай на Закарпатті може припадати по чотири врожаї у традиційних місцях вирощування, і цим чаєм завалені наші прилавки. Але плантація може стати популярним туристичним об'єктом - як у Англії, де створювали автентичний англійський чай, який був найпівнічнішим у світі, поки чай не почали вирощувати у Шотландії. Закарпатський напій може бути родзинкою регіону. Тим більше зараз набирають популярності так звані північні чаї. У лінійку напоїв із США, Англії, Шотландії та Німеччини наш би відмінно вписався. Ці чаї відрізняються від звичних південних, але тим вони і цінні», - розповідає чайний експерт Максим Малигін.

Ну а поки жителям і туристам пропонують чайну реконструкцію одного з сортів з плантації під Мукачевим. Чай має назву «Червона гора».
 
Плантація знаходиться на початку лісу - пішки треба йти вздовж лінії ЛЕП у бік села Лавки. Ще не так давно вона була унікальною - єдиною в Європі і найпівнічнішою плантацією чорного чаю в світі. Коли чайні кущі почали висаджувати в Англії, Шотландії та Німеччини, статус закарпатської чайної культури знизився - тепер вона єдина в Україні.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com