image

Мегабренд Закарпаття №1: ВЕЗ

Ми повідомляли про те, що директор видавничих проектів "Закарпаття. Хто є хто" та "Закарпаття автентичне", член Спілки журналістів України Володимир Мерцин запропонував створити 10 мегабрендів Закарпаття. 

На цю пропозицію його надихнула стаття відомого вченого, письменника та бізнесмена Володимира Співаковського, який ґрунтовно описав, як мегабренди створюють певний імідж і приносять великі прибутки.

Першим закарпатським мегабрендом, запропонованим Мерцином є Вільні (спеціальні, технічні) економічні зони. Ось що пише Володимир Мерцин:

35 років тому, в Ужгороді відбулася міжнародна конференція «Розвиток прикордонних економічних зв'язків країн - членів РЕВ». Фактично, на основі досвіду Закарпаття, в СРСР вивчали і аналізували перші результати та перспективи євроінтеграції. Спеціальна економічна зона (СЕЗ) "Закарпаття" діє на території Закарпатської області згідно Закону України "Про спеціальну економічну зону" Закарпаття "від 22 березня 2001 №2223-III строком на 30 років.

Цілком динамічно проходив розвиток СЕЗ« Закарпаття», проте, одним з перших законів новообраного президента Ющенка, всупереч інвестиційним зобов'язанням держави Україна, стало скасування спеціальних пільгових режимів для ВЕЗ (СЕЗ) (25.03. 2005). Незважаючи на всі проблеми, у СЕЗ «Закарпаття» і зараз успішно реалізуються інвестиційні проекти.

Необхідно відновити повноцінну роботу СЕЗ і навіть перевести її в вільну економічну зону досить скасувавши закони, які ліквідували пільги для ВЕЗ (2005.) Або прийняти новий закон, який поверне пільги і створить привабливі для інвестицій умови. Всі напрацювання є, адже навіть існує правонаступник органу господарського розвитку СЕЗ "Закарпаття" - Закарпатське обласне Агентство із залучення інвестицій та господарського розвитку територій (сайт http://www.investments.uz.ua/).

Загальна площа СЕЗ "Закарпаття" становить 737,9 га. Основна територія СЕЗ "Закарпаття" (525 га), що знаходиться в Ужгородському районі, і безпосередньо прилягає до кордону України з Угорщиною та Словаччиною, має необхідну інфраструктуру (навіть паркан), логістику яка готова транспортувати продукцію на схід чи на захід. В агентстві, не сумніваюся і щодо Закарпатської ТПП Торгово-промислової палати), є конкретні перспективні інвестиційні проекти.

З моєї точки зору, було б цікаво звернути увагу на сучасних нових лідерів, які динамічно розвиваються - Індія, Південна Азія, Австралія, країни Південної Америки і їх, не виключено, зацікавили б можливості створити виробництва в центрі Європи, особливо при майбутній безмитній торгівлі з ЄС і невеликими відстанями до країн ЄС. Крім того, особисто я підтримую ідею пана В. Співаковського про створення офшорних зон на Україні. У СвЕЗ або СпЕЗ «Закарпаття», цілком можливо виділити кілька десятків гектарів для створення офшорної зони.

Подивимося хто потенційно «за», а хто може бути «проти»:

«ЗА»: НАРОД УКРАЇНИ зацікавлений в інвестиціях в Україну, залученню сучасних технологій, поповненню бюджету держави, створенню нових робочих місць.

ВИЩА ВЛАДА (Президент і Кабмін) вже давно обіцяють зливу інвестицій і розповідають про черги бажаючих зарубіжного бізнесу інвестувати в Україну. Крім того, на батьківщині нашого Міністра економічного розвитку і торгівлі України Айвараса Абромавічуса функціонують дві СЕЗ (Клайпеда і Каунас). Тільки розмови треба перевести в конкретні справи - створити умови для інвестицій. Швидше і ефективніше це можна зробити відновивши СЕЗ «Закарпаття».

ЖИТЕЛІ і ВЛАДА (всіх рівнів) ЗАКАРПАТТЯ можуть отримати нові робочі місця, зростуть надходження до обласного і місцевих бюджетів (буде більше чого ділити місцевій владі). Найбільш впливові політики і бізнесмени теж повинні бути зацікавлені в поліпшенні життя - бо більше будуть купувати товарів у магазинах, будуватися. Більш того, в інвестиційні зобов'язання можна внести пункти про обов'язкове використання інвесторами місцевих трудових ресурсів та будівельних матеріалів. Тобто, всі наші нардепи повинні об'єднати свої зусилля і лобіювати повноцінне відновлення ВЕЗ. Таким чином, всі ключові гравці на території України зацікавлені у відновленні повноцінної роботи СЕЗ «Закарпаття».

«ПРОТИ»: На мій погляд, проблеми можуть виникнути у ВР, де можуть мислити за принципом - з якого дива все це реалізувати в Закарпатті, ще заживуть заможно і загордяться. (Простіше кажучи «жаба задавить»). Крім того, у ВР присутній жорсткий і послідовний противник ВЕЗ, наш земляк, Віктор Пинзеник. Але вважаю, при активній роботі депутатської групи «Закарпаття» (керівник Валерій Пацкан), здорові сили у ВР, здатні прийняти важливі і правильні рішення для України і відновити повноцінну роботу СЕЗ «Закарпаття».

З моєї точки зору, повністю відновити роботу СЕЗ «Закарпаття» можливо за місяць - два, якщо працювати. А якщо постійно розповідати про мільйони спраглих допомогти Україні і численних чергах інвесторів - ніколи.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com