image

На Закарпатті силовики вирішили боротися із нелегальними автозаправками

Створено відповідну міжвідомчу групу

Про функціонування підпільних автозаправних станцій знають всі і знають давно. час від часу громадські активісти робили цілі репортажі з таких нелегальних АЗС і викликали поліцію. Поліцейські навіть щось записували в протоколи, а потім все стихало.

Звичайні мешканці якось ігнорували інформацію про нелегальні АЗС, бо багато хто заправляв свої автомобілі саме на таких автозаправках, де пальне значно дешевше. 

Було зрозуміло, що такі АЗС дахує якась правоохоронна структура, бо інакше не можна пояснити інертність правоохоронців щодо реакції на викриті підпільні АЗС.

Але останнім часом з пальним щось діється недобре. Вартість пального різко зросла. І днями було оприлюднено статистику, що закарпатці значно менше заправляються на АЗС. Скоріше за все, вони почали заправлятися на нелегальних АЗС.

Лобісти від крупних поставників пального почали тиск на уряд та правоохоронні органи. І ось в обласній прокуратурі Закарпаття нарешті вирішили боротися з нелегальними заправниками. І замість того, щоб зробити це раптово та ефективно, провели збори представників контролюючих та фіскальних органів і створили міжвідомчу групу, щоб координувати свої дії по боротьбі з нелегальними АЗС. Більше того, цю інформацію активно поширили у ЗМІ. Тобто, дали зрозуміти ділкам, які тримають підпільні АЗС, щоб ті тимчасово прикрили свій бізнес, бо була команда згори.

Навіть на цих зборах, як повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області, заступник прокурора області Олександр Василенко назвав вражаючі цифри щодо діяльності підпільних АЗС. З його слів, в Україні діє 1500 нелегальних АЗС і частина з яких у нашій області. А частка тіньового ринку пального, зі слів Василенка, становить від 20 до 50%! Уявляєте? 

Правоохоронці на своїх зборах скаржилися на те, що нелегальні заправники не сплачують акциз, податки, забруднюють екологію і таке інше. Але виникає питання: чому ви все це знаєте, а підпільні АЗС спокійно функціонують? Ніхто не знав, хто має з цим боротися? 

Одним словом, абсурдна ситуація, яка не робить честі силовикам. І якби ці підпільні АЗС не були вигідні простим мешканцям, то вже давно вибухнув би скандал. А так, маємо реальність, яка задовольняє абсолютно всіх. Окрім офіційних АЗС, які втрачають клієнтів. Ну а щоб не втрачати клієнтів давно час задуматися над цінами. Бо коли вартість на нафту на світовому ринку росте, то АЗС миттєво підвищує ціни, а коли на світовому ринку вартість на нафту падає, то ціни на АЗС не міняються.

Василь Поляк для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com