image

Про що звітували закарпатські лісівники (ПОВНИЙ ЗВІТ)

Сьогодні відбулася прес-конференція керівництва управління лісо-мисливського господарства Закарпаття

Прес-служба розповсюдила повний звіт.

У прес-центрі Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства головний лісівник поспілкувався з представниками 4-ї влади. На брифінгу з представниками мас-медіа також були присутні перший заступник начальника Ігор Коцур та заступник начальника Василь Кий.

Начальник Закарпатського ОУЛМГ Валерій Мурга розповів про основні пріоритети роботи Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства у І-му півріччі 2017 року та окреслив завдання і плани на найближчу перспективу. Зокрема, розповів Валерій Іванович про заходи, які приймає керівництво обллісомисливгоспу для підтримки лісової галузі, боротьби з браконьєрами, розвитку туризму в лісових угіддях.

 

Лісовідновлення – примноження добробуту закарпатців

Розпочинаючи брифінг Валерій Мурга заявив, що кожного року двічі в рік – навесні та восени для лісівники всієї України вже є доброю традицією проведення лісовідновлення. У березні-травні поточного року хвиля лісівничих заходів в рамках акції «Майбутнє лісу у твоїх руках-2017» пройщда по всій області. На лісокультурних площах працювали школярі, вчителі, студенти, лісівники, учні шкільних лісництв, журналісти і керівники області. Мета акції – залучити шкільну молодь до створення та відновлення лісових насаджень, щоб виховати бережливе ставлення до лісу. Також лісівники прагнуть надати широкого громадського резонансу проблемі збереження лісових насаджень та формуванню позитивного іміджу роботи працівників лісу. Адже в обов'язки будь-якого лісового господарника пріоритетним напрамком є лісовідновлення: замість заготовлених дерев підприємство повинно посадити саджанці хвойних і листяних порід, з яких виросте новий ліс. В цілому за 2017 рік лісівники висадили понад 10 мільйонів штук саджанців, що складає 7 дерев на кожного жителя Закарпатської області. Посадковий матеріал для лісовідновлення вирощується у постійних лісових розсадниках, яких в області нараховується 45, загальною площею 42 га.

 

Охорона лісу від незаконних рубок

«Нажаль, одним з найболючих питань наразі залишається охорона лісу від незаконних рубок. Так за перше півріччя в лісовому фонді підприємств Закарпаття зафіксовано 248 випадків незаконних рубок, загальною масою 1142 кбм., розміром шкоди 6 млн гривень. Хоча поодинокі випадки незаконної заготівлі лісу все ж таки є, але тенденція йде на спад. Для порівняння, у 2016 році за аналогічний період було зафіксовано 353 випадки незаконних рубок, загальною масою 4244 кбм., завдана шкода лісовому господарству склала 15 мільйонів».

Продовжуючи доклад Валерій Мурга відзначив, що «для боротьби з браконьєрами в лісі лісівниками ведеться роз’яснювальна робота з місцевим населенням, публікуються новини в засобах масової інформації, а працівники держлісгоспів спільно з представниками Нацполіції України в Закарпатській області, природоохоронних органів та громадських інспекторів проводять спільні рейди в лісах. До цієї роботи активно залучаються громадські активісти, яким нещодавно були вручені посвідчення громадських інспекторів».

 

Ефективність відеоспостереження у лісі

Поки хтось міряє ефективність прибутками, закарпатській лісівники запобігають збиткам. На цій війні за ліс, як кажуть, всі методи згодяться.

Ефективність використання камер відеоспостереження вже давно оцінили у лісовій галузі. Поява лісових камер в арсеналі лісового господарства допомагає вирішувати серйозні проблеми галузі по охороні лісових насаджень. На даний момент на території лісових господарств вже встановлено понад 100 апаратів. Встановлені вони по всіх лісогосподарських підприємствах. Більше всього в ДП «Ясінянське ЛМГ», ДП «Рахівське ЛДГ», ДП «Великобичківське ЛМГ», ДП «Міжгірське ЛГ», ДП «Брустурянське ЛМГ» та ДП «Ужгородське ЛГ». Камери допомагають виявляти і затримати тих, хто нехтує лісовим багатством, порушує закони України і , хто вперто не хоче зрозуміти, що ліс – це державна власність. Камери відеонагляду працюють у цілодобовому режимі. За незаконну порубку по підприємствах до дисциплінарної відповідальності посадових осіб держлісохорони 50 чоловік, з них 3 звільнені з займаних посад. Порушена 1 кримінальна справа на майстра лісу ДП «Хустське ЛДГ», який зловживав службовим становищем.

 

Використання лісу як туристично-рекреаційного ресурсу

 

Розбудова майданчиків, розбудова та маркування лісових маршрутів, розвиток екотуризму візити делегацій

 

Ліси - основа унікальних природних ландшафтів на території краю. Площа земель лісового фонду складає понад майже 700 тисяч га. У Закарпатті живописні озера, джерельно чисті ріки і мінеральні джерела, які можуть використовуватися для рекреаційних цілей. З озер беруть початок багато річок. У лісах зустрічаються цілющі криниці, часто володіють цілющими властивостями. Природна рослинність Закарпаття (ліси, полонини, чагарники) становлять інтерес для туристів як об'єкти екологічних турів, полювання і збирання ягід. Від початку року по всіх лісових господарствах уже встановили понад 100 рекреаційних зон відпочинку для туристів та 190 місць для відпочинку. У кожному лісгоспі, лісництві є місця, де люди вільно можуть розміститися в зеленій зоні й запекти картоплю та шашлик або просто відпочити з дороги разом із родиною. І на цьому лісівники зупинятися не збираються.

Займаються лісівники й питанням маркування туристичних шляхів. Територією Закарпатської області пролягають близько 184 туристичних маршрутів (більше, ніж 2900 кілометрів). Ліс росте, лісівники невтомно трудяться над створенням лісових угідь Закарпаття. Наразі в лісах водяться олені, козулі, кабани, лані, ведмеді, глухарі, тетеруки, лисиці, куниці та багато іншої дичини. З метою відновлення чисельності мисливської фауни щорічно здійснюється комплекс біотехнічних заходів, проводиться розчищення форелевих потоків, будівництво і ремонт перепадів, берегоукріплень. Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства в своїй діяльності керується вимогами сталого розвитку – розвитку, який забезпечить майбутнім поколінням такі самі можливості використовувати лісові ресурси, як і теперішні.

Напрямки використання лісів в рекреаційних цілях відображені в плані розвитку лісового господарства на період до 2020 року.

У лісовому господарстві організовуються зони відпочинку біля водойм, вздовж автомобільних доріг, в лісах з високою відвідуваністю населенням. У багатьох лісомисливських господарствах республіки побудовані будинки мисливця і створені умови для гарного відпочинку та полювання. Все це приваблює українських та іноземних туристів. У лісах області є досить широкі можливості для розвитку екологічного туризму, зокрема: проведення водних екскурсій, піших, велосипедних, кінних, лижних походів по екологічних стежках. У програму екологічного туру можуть бути включені відвідування краєзнавчих музеїв, історичних місць, мисливських господарств, відпочинок на природі з емоційними, естетичними цілями, лікування природними факторами, фотополювання, збір ягід, грибів та лікарських рослин.

Слід відмітити, що до кінця року у кожному лісовому господарстві планується облаштувати як мінімум 3 нових рекреаційних об'єкти. Вже побудовано нові майдинчики у Свалявському, Воловецькому, Міжгірському, Верхньогірському, Брустурянському, Берегівському, Тячівському, Хустському, Ясінянському та Великобичківському держлісгоспах.

Згодом з'являться ще два дзеркальні рекреаційні пункти на Ужгородщині та один у Березному.

 

Чи вистає кваліфікованих кадрів робітничих спеціальностей у лісовій галузі

 

Якою є середня заробітна плата в лісових господарствах ?

На сьогоднішній день зарплата вийшла на найкращі показники за історію Незалежності України. Тільки за 1 півріччя поточного року середня заробітна плата одного штатного працівника на підприємствах управління складає 7287 грн, тобто ріст у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 2051 грн, або 39%. А порівнянні з 2015 роком збільшилася з 4154.

Cплата податків

За І півріччя підприємствами управління сплачено до бюджетів усіх рівнів 135,3 мільйона гривень податків, зборів та обов’язкових платежів, що на 10,8 мільйона гривень більше, ніж за відповідний період минулого року. До державного бюджету сплачено майже 100 мільйонів гривень, до місцевого – 35 мільйонів гривень. Крім податків підприємства за звітний період сплачено 29,6 мільйона гривень єдиного соціального внеску, що на 6,3 мільйона гривень більше, ніж того року».

Охорона лісу від пожеж

Охорона та захист лісів у лісових угіддях Закарпатського ОУЛМГ здійснюється шляхом комплексних заходів, спрямованих на збереження їх від пожеж, незаконних рубок, пошкодження та іншого впливу, захист від шкідників і хвороб.

Загроза виникнення лісових пожеж зростає у зв‘язку із збільшенням кількості відвідувачів з метою відпочинку, розпалювання вогнищ. Неповністю погашені, або й просто залишені багаття часто стають причиною пожеж, здатних знищити десятки й сотні гектарів лісу, молодих і зрілих насаджень, завдати непоправної шкоди місцевій флорі та фауні.

Тому для ефективної охорони лісу від пожеж працівниками лісового господарства проводиться активна профілактично-попереджувальна робота серед населення та молоді, а у разі загорань чи пожеж – гасіння згідно розроблених та затверджених мобілізаційних планів з їх ліквідації. Для вдосконалення спільних дій щодо гасіння лісових пожеж працівниками державної лісової охорони, пожежно-рятувальних підрозділів ДСНС та медичних працівників в межах лісового фонду всіх лісогосподарських підприємств краю проведені комплексні тактичні навчання по ліквідації лісових пожеж, які були наближеними до реальних умов.  

Відтак лісівниками за І півріччя облаштовано 71,4 км мінералізованих смуг, проведено догляд за мінсмугами та протипожежними розвивами в обсязі 134 км на площі 3,2 га. На час надзвичайної пожежної безпеки: цілодобове чергування в лісових масивах та обмеження вїзду в ліс.

Нами було перекрито 137 позапланових доріг у лісфонд, виставлено 235 інформаційно-агітаційних панно на протипожежну тематику вздовж доріг загального користування та у місцях відпочинку. З метою виявлення порушників правил пожежної безпеки в лісових масивах, працівниками державної лісової охорони проведено 600 рейдів, в ході яких виявлено 84 поришники та оштрафовано їх на суму 7500 гривень.

Лісогосподарські дороги

Одним з основних факторів збереження навколишнього середовища, економічного добробуту краю є добре розвинена мережа транспортних артерій, особливо це стосується лісової транспортної інфраструктури. Не є винятком і Закарпатська область. До прикладу, якщо в Латвії густота дорожньої мережі в лісовому фонді на 1000 га лісового фонду становить 10 кілометрів, в Північній Європі – 30, в Німеччині – 36 кілометрів, то по Закарпатській області тільки 4,8. Тому є над чим працювати.

Лісогосподарські дороги будуються в лісфонді наших підприємств і вони, в першу чергу, призначені для оперативного реагуванння на надзвичайні події в лісових насадженнях, охорони від незаконних рубок , пожеж та виробничих потреб. Але, як правило, в проектно-кошторисну документацію закладаються такі технічні параметри доріг, що по них спокійно може проїжджати легковий автомобіль. Тому лісогосподарські дороги безперечно використовуються населенням для особистих потреб, особливо у гірській місцевості, часто з’єднують села, населені пункти з районним центром, позбавляючи місцевих жителів від необхідності робити багатокілометрові гаки на своєму шляху. Я вже не кажу про використання таких доріг для цілей туризму та рекреаційних місць відпочинку. Все це сприяє комплексному, всебічному розвитку не тільки території лісогосподарських підприємств, але і Закарпаття в цілому.

До початку будівництва лісогосподарської дороги розробляється проектно-кошторисна документація, яка, в обов’язковому порядку, проходить лісівничо-екологічну експертизу. Хочу зазначити, що технологія будівництва лісових доріг дещо відрізняється від будівництва доріг загального призначення. У нас впроваджена так звана технологія будівництва лісових доріг по австрійському методу, коли всі операції виконуються тільки екскаватором.

На нинішній рік заплановано будівництво понад 28 кілометрів земляногоно полотна, 27 кілометрів - облаштування дорожнього полотна, тобто засипки щебеневою сумішшю. Значна увага приділяється лісгоспами питанню утриманню діючих наявних лісогосподарських доріг в належному стані, через що в наших планах передбачений капітальний ремонт лісогосподарських доріг протяжністю 18 кілометрів.

Найбільші обсяги робіт у цьому плані ведуться у Міжгірському, Рахівському, Брустурянському, Мокрянському та Ясінянському держлісгоспах.Всі дорожньобудівельні роботи виконуються за рахунок власних коштів господарств.

Виконання запланованих обсягів робіт з нового будівництва та доріг та утримання існуючих дасть змогу підвищити ефективність охорони зелених насаджень, реагувати на надзвичайні події та вчасно проводити необхідні лісогосподарські заходи.

Разом з тим, лісогосподарські дороги допомагають місцевому населенню у вирішенні їхніх проблем, чим самим знімають соціальну напругу серед них.

З кожним роком зростає значення лісогосподарських доріг в плані рекреації та туризму і дають можливість в співпраці з місцевими органами самоврядування відкривати нові туристичні маршрути, облаштовувати нові місця відпочинку, що призводить до збільшення кількості туристів, а, відповідно, створення нових робочих місць та збільшення доходів до місцевих бюджетів.

 

Переробка деревини

На сьогоднішній день збільшення обсягів переробки деревини, її поглиблення є одним з основних питань в організації лісогосподарського виробництва та ефективного використання лісових ресурсів.

За 1-е півріччя 2017 року обсяг заготівлі деревини по наших підприємствах у порівнянні з відповідним періодом минулого року зменшився зменшився на 16%, що складає 98,4 тис кбм.

Питома вага експорту грошовому еквіваленті складає 1,8%, а в натуральному виразі (кбм) – 0,14%.

Разом з тим, економічні показники роботи – обсяг реалізації в грошовому виразі, середня заробітна плата, відрахування до бюджету та цільових фондів зросли. Цього можна досягнути шляхом ефективного використання лісових ресурсів і, в першу чергу, збільшення обсягів та поглиблення переробки деревини.

Переробкою деревини займається 8 підприємств, якими за перше півріччя 2017 р. перероблено 10,4 тис. кбм круглого лісу. В порівнянні з відповідним періодом минулого року ріс обсягів складає 105,5 %. З одного переробленого кубометра круглого лісу отримано додатково продукції лісопиляння (пиломатеріали, мебельні заготовки тощо) на 1205 грн, що більше відповідного періоду на 227 грн, або на 23,2%.

В цілому в 2017 році планується переробити 24,5 тис кбм. Найбільші обсяги переробки круглої деревини здійснюються в ДП «Мукачівське ЛГ» (5,2 тис кбм), ДП «Ясінянське ЛМГ» (5,0 тис. кбм), ДП «Свалявське ЛГ» (4,4 тис. кбм). Особливо хотілось би відзначити ДП «Ясінянське ЛМГ», який значно збільшив обсяги переробки, розширив виробничі площі, встановлює нове сучасне обладнання . Крім того, це поки що єдине підприємство, яке закупило подрібнювальну установку і всі відходи від лісопиляння, а частково і лісосічні відходи переробляє на щепу.

За минулий рік підприємствами закуплено 8 одиниць деревообробного обладнання на суму майже 600,0 тис. грн.

Сьогодні перед нашими лісогосподарськими підприємствами стоїть завдання не просто розпиляти круглий ліс на пиломатеріали, а виготовляти готові вироби, включаючи сушку, чистову обробку і т.д.

Особливо хотілось би наголосити на організації переробки відходів лісопиляння, опилок, а також лісосічних відходів та низькоякісної деревини на щепу, технологічну тріску, випуск паливних брикетів та палет. Враховуючи високу ціну на природний газ і те, що в гірських умовах значна частина населених пунктів не газифікована, випуск подібної продукції набирає все більшого значення. 

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com