image

Розправа чи боротьба з криміналом: На Закарпатті проходить масштабна спецоперація силовиків

Спецоперація силовиків із Сумської області проходить в Ужгороді та Ужгородському районі 

Деякі ЗМІ повідомили про те, що понад 30 озброєних спецназівців увірвалися на фірму Євро Континент біля Ужгорода. Спецназівці вигнали з кабінетів персонал і провели обшуки. Керівник підприємства Роман Гнатик наразі перебуває у відпустці, але відразу прореагував на цей інцидент і навіть написав листа президенту України Володимиру Зеленському. Він переконує, що ці дії силовиків є безпідставними і все це - розправа над бізнесом. 

На підприємстві переконані, що їм не зрозуміло, чому силову операцію проти них проводять силовики із Сумської області, які оголосили, що обшуки санкціоновані судом щодо справи про несплату великих сум податків.

На фірмі нагадали, що  за 7 місяців цього року «Євро Континент» сплатив 17 мільйонів гривень податків, а за останні чотири роки – понад 90 мільйонів.

Звичайно, що наші правоохоронці не змогли надати інформацію про цей інцидент, бо до спецоперації не залучалися.

Однак згодом появилася інформація від ДФС Сумської області. 

За цією інформацією виходить, що співробітники податкової міліції Головного управління ДФС у Сумській області під процесуальним керівництвом прокуратури області припинили на Закарпатті діяльність центру мінімізації митних платежів.

Справа відкрита за кількома статтями кримінального кодексу. Головне звинувачення податківців - співучасть у фіктивному підприємництві та ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах. У ході слідства було встановлено групу жителів Закарпаття, які "надавали підприємствам реального сектору економіки послуги щодо мінімізації митних платежів під час імпорту в Україну з Європи та Китаю різних груп товарів".

З цією метою було створено декілька підприємств-імпортерів та підприємств-нерезидентів. "Отримавши замовлення на імпорт певного виду товару за заниженою митною вартістю від «клієнтів» (реально діючих підприємств), фігуранти укладали між підконтрольними імпортерами та нерезидентами контракти на поставку. При цьому, до документів, необхідних для розмитнення товарів, вносилися завідомо неправдиві дані щодо вартості товарів, їх ваги, що давало змогу знизити митну вартість та, відповідно, — митні платежі", - йдеться у повідомленні Сумського управління ДФС.

 

Імпортовані таким чином товари передавалися замовникам послуг, які реалізовували їх за готівку без відображення в бухгалтерському та податковому обліку. 

Таким чином було відмито товарів на понад 200 млн. грн. 

У ході спецоперації силовики вилучили 54 печатки та штампи підконтрольних фірм і навіть державних органів влади. Було також вилучено готівку на суму 250 тисяч грн. та комп'ютерну техніку й інші електронні носії, які можуть вміщувати важливу для слідства інформацію.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com