image

Як і скільки можна заробити за кордоном влітку?

Заробити влітку можна в сільському господарстві або в туристичній галузі. У Західній і Північній Європі робота пов’язана зі збором врожаїв, на півдні і в східних країнах шукають офіціантів і працівників в готелі.

Європа

Заробити в Польщі можна на зборі ягід. Зарплата стартує від 20-23-х до 29-ти тис. гривень, роботодавці надають житло, однак харчування найчастіше за свій рахунок. Крім робочої візи вимог немає.

Німеччина. Студенти зі знанням німецької мови на базовому рівні можуть знайти роботу офіціанта із зарплатою в районі 35 тис. гривень або 8,5 євро на годину. Кухарям платять 1300 євро на місяць з проживанням та харчуванням. Помічнику повара платять 900 євро.

У Швеції на зборі ягід платять за кількість зібраного врожаю. В місяць зарплата виходить на 60-70 тис. гривень.

У Болгарії шукають офіціантів і кухарів на зарплату 12-20 тис. гривень. Роботу пропонують на чорноморських курортах, для роботи офіціантом потрібно знати англійську мову. Роботодавець надає харчування та проживання.

У Греції за роботу аніматором платять 500-700 євро, кухарям в готелі – від 1000 євро, офіціантам і покоївкам - 700 євро.

У Фінляндії в основному потрібні різноробочі на збір лісових ягід і грибів. Можна влаштуватися різноробочим на фермі - зарплата 50 тис. гривень.

Південні країни

В ОАЕ офіціанти заробляють 15-35 тис. гривень, бариста – 22 тис. гривень, адміністратор у фітнес-клубі і рятувальники – 30 тис. гривень. В оголошеннях роботодавець обіцяє оплатити працівникові переліт з України в ОАЕ і надає безкоштовне харчування і житло.

У Туреччині шукають аніматорів на зарплату 14-15 тис. гривень, танцівниць – на 20-30 тис. гривень. Зустрічаються вакансії кухаря на ставку 30 тис. гривень, офіціант – 14-25 тис. гривень, покоївка в готелі в середньому заробляє 16 тис. гривень.

В Ізраїлі сезонних вакансій менше. В основному потрібні будівельники на зарплату 50-55 тис. гривень, робочі на заводи за 37-40 тис. гривень.

У Єгипті шукають аніматорів на зарплату від 8-ми до 20-ти тис. гривень, а в Тунісі – англомовні гіди за 400 доларів.

Північна Америка

У США на сезонну роботу шукають офіціантів і покоївок в готелі на зарплату 12 тис. доларів на рік, працівникам на фермі обіцяють 2800 доларів на місяць, рятівнику на пляж – 3500.

У Канаді робочому на фермі пропонують 2800-2900 доларів на місяць, офіціантам – 1000.

Як не потрапити на шахраїв

Голова профспілки заробітчан “Трудова солідарність” Віталій Махинько каже: "Найчастіші порушення проти трудових мігрантів – неофіційне оформлення на роботу та невиплата зарплати".

«Посередник обіцяє офіційне оформлення та законність. Цим маніпулюють і основну частину заробітчан оформляють не за трудовим договором, а за цивільно-правовою угодою. Згідно з угодою, люди працюють законно, але не є працівниками підприємства, а надають послуги. Їх робота не регламентується трудовим законодавством. Людина не може себе захистити при порушенні прав».

За словами Віталія Махинька, українське законодавство не захищає трудових мігрантів. Більш того, українці нікуди звертаються.

Щоб отримати легальну роботу, експерти радять перевіряти наявність ліцензії у компанії-посередника на сайті Міністерства соціальної політики, а також уважно читати всі умови трудового договору.

У Міжнародній організації з міграції відзначають, що останнім часом почастішали випадки торгівлі людьми, а самі українці готові віддати роботодавцю всі документи "21% потенційних трудових мігрантів погодилися б нелегально перетнути державний кордон, працювати в закритому приміщенні або віддати паспорт роботодавцю – це причини потрапляння людей в трудове рабство", – коментує прес-секретар представництва Міжнародної організації з міграції в Україні Варвара Жлуктенко.

segodnya.ua

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com