image

Як на Закарпатті будуть реалізовувати Програму розвитку українських Карпат

Влада анонсувала Програму розвитку українських Карпат 2020-2022, яка може стати значним поштовхом для розвитку економіки краю

В розвинутих європейських країнах у гірських та високогірних територіях рівня життя населення найчастіше є досить високим. Ці території є джерелом чималих надходжень до місцевих та загальнонаціональних бюджетів завдяки усім можливим видам туризму та виробництва екологічно чистої сільгосппродукції.

Комплексний та збалансований розвиток гірських територій, який є стандартом Європейського Союзу, став нарешті орієнтиром і для державної регіональної політики в Україні.

У квітні цього року Уряд України затвердив Концепцію розвитку гірських територій українських Карпат. А у липні Президент України доручив Уряду розробити до кінця вересня Державну програму розвитку регіону українських Карпат на 2020-2022 роки, яка б враховувала положення Концепції.

Довідка

Гірські території Карпатського регіону — Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська та Чернівецька області, - це територія у 56,6 тис. км2, з 715 населеними пунктами, у яких проживає 978 тисяч населення.

Чи готове Закарпаття брати активну участь у підготовці і реалізації цієї Програми, представники центральної, регіональної та місцевої влади, громадськість та експерти говорили 12 серпня в Ужгороді на круглому столі з обговорення перспектив розвитку гірських територій українських Карпат.

Алла Кінщак, начальник Головного управління регіонального розвитку Директорату регіонального розвитку Мінрегіону, повідомила, що останні три роки державна підтримка розвитку чотирьох областей Карпатського регіону зростала. Також щороку збільшувалося фінансування проектів гірських територій за рахунок коштів ДФРР, інфраструктурної субвенції ОТГ, секторальної підтримки ЄС: у 2016 ця підтримка складала 83 млн грн, у 2017 – 136 млн грн, у 2018 – 395 млн грн.

«Але, незважаючи на те, що обсяги державної підтримки зростають, переважна більшість проектів, які реалізуються на гірських територіях, мають точковий ефект і не спрямовані на комплексний розвиток регіону. Тому постала необхідність розробки Державної програми, яка б передбачала фінансування саме розвиткових проектів», - зазначила Алла Кінщак.

 

За її словами, структура програми, яку пропонує Мінрегіон, включає 4 пріоритетних напрями:

Вдосконалення законодавства,
Просторовий розвиток,
Збереження та відновлення історико-культурної спадщини та екології,
Поглиблення міжрегіональної співпраці.
«Основне наше з вами завдання – наповнення програми конкретними розвитковими проектами, які зроблять цю програму такою ж унікальною, як самі Карпати. Ми очікуємо в результаті реалізації програми впровадження схеми планування гірських територій Українських Карпат, на основі якої будуть реалізовуватися комплексні проекти, що стануть точками зростання економіки та сприятимуть залученню інвестиції в регіон», - звернулася Алла Кінщак до учасників заходу.

 

Денис Ман, директор департаменту економічного розвитку та торгівлі Закарпатської обласної державної адміністрації, зазначив: «В розвитку гірських територій ми орієнтуємося не на державні дотації і субвенції в регіон, ми говоримо про політику стимулювання. Наша позиція така, щоби державна допомога йшла не на доплати до заробітних плат мешканцям гір, а на розвиток інфраструктури в горах, особливо - дорожньої. Також ми працюємо над розробкою стимуляційного пакету для бізнесу, щоб вона гармонізувалася з державною програмою».

За його словами, регіон очікує також, що на державному рівні будуть підтримані традиційні та народні види господарства гірських територій. Крім того, для гірських територій важлива доступність до послуг – освітніх, медичних, адміністративних, - і вирішення проблеми поводженням із відходами.

Довідка

45% від території Закарпатської області – гірська місцевість.

Статус гірських мають 215 населених пунктів.

Гірські території зосереджені в 10 районах і у двох об’єднаних територіальних громадах.

У Закарпатській області 49 населених пунктів – високогірні, тобто розташовані на висоті 600 м і вище.

Також, за інформацією Дениса Мана, регіон розраховує, що буде реалізована комплексна програма «Збереження екосистеми долини річки Тиса на прикордонній території України, Угорщини, Румунії та Словаччини».

«Маємо також затвердити Схему планування території Карпат оновити паспорти пріоритетних проектів для гірських районів, затвердивши їх на рівні стратегій та програм соціально-економічного розвитку. Паспорти, які є на сайті ОДА і районних державних адміністрацій є застарілими. Нові ж проекти мають перегукуватися і з регіональною, і з державною стратегією регіонального розвитку», - звернувся до присутніх Денис Ман.

За його словами генплани, детальні плани територій на Закарпатті потребують оновлення і вже частина коштів всеукраїнського громадського бюджету буде спрямована саме на ці цілі.

В області зараз реалізують Стратегію розвитку Закарпатської області на період до 2020 року. У ній є три завдання, які стосуються гірських територій:

Формування системи надання регіональних дотацій та підтримки суб’єктів господарювання на гірських територіях
Формування регіональної системи підтримки екологічно допустимих бізнесів на гірських територіях
На виконання цих завдань реалізується один проект – «Фінансово-кредитна та інвестиційна підтримка суб’єктів підприємництва». Ми маємо механізм відшкодування відсотків за кредитами, залученими в інвестиційні проекти.

3. Розвиток сільськогосподарського виробництва через підтримку впровадження сучасних технологій та інновацій у виробництво і переробку сільськогосподарської продукції.

Це завдання мало виконуватися у проекті «Створення гірських центрів зі збору та переробки дарів лісу», але поки можливості цього проекту не використовуються.

На гірських територіях Закарпатської області планують реалізувати три проекти за кошти ЄС в рамках Програми підтримки секторальної політики України:

Розвиток туристичної інфраструктури Закарпатської області через покращення навігаційних елементів та встановлення туристичних стоянок: державний бюджет – 4,2 млн грн, місцевий бюджет – 471 тис. грн),
Карпатська мережа регіонального розвитку (в межах належної частини для Закарпатської області: державний бюджет – 6,05 млн грн, місцевий бюджет – 605,9 тис. грн),
Забезпечення розвитку сталого туризму в українських Карпатах (державний бюджет – 7,1 млн грн, інші джерела – 789,7 тис. грн).
«Тут великі можливості для гірських громад. Ми готові розпочати реалізацію цих проектів, як тільки кошти надійдуть до області», - запевнив Денис Ман.

В обласній державній адміністрації вже працюють над створенням стратегії розвитку Закарпаття до 2027 року, де питанням гірських територій відведено одне з головних місць: одна зі стратегічних цілей майбутньої стратегії буде включати завдання підтримки гірських територій або усунення диспропорцій гірських та низинних територій.

У програмних документах розвитку області механізми фінансування планують розробляти з коефіцієнтом-поправкою на гірські території.

Довідка

Закарпаття є унікальним регіоном у контексті розвитку транскордонного співробітництва – область межує з 4 країнами, Угорщино, Словаччиною, Польщею та Румунією. Це є стратегічною перевагою регіону, що має знайти відображення у регіональній стратегії розвитку.

Підсумовуючи, представник ОДА висловив очікування, що в результаті реалізації Державної програми підтримки гірських територій на Закарпатті будуть фінансуватися проекти протипаводкового захисту, зросте розмір фінансування доріг в горах, будуть передбачені додаткові потяги для підтримки галузі туризму, будуть відкриті додаткові пункти, унікальні архітектурні пам’ятки будуть збережені, опорні школи та госпітальні округи на гірських територіях матимуть свої особливості…

«Ми також пропонуємо, щоб усі, хто залучив кошти міжнародної технічної допомоги на проекти підтримки гірських територій, мали підтримку з державного та обласного бюджетів. На нашу думку, Закарпаття має стати також центром для проведення спортивно-тренувальних заходів збірних команд зі всієї Європи з різних видів спорту. Крім того, важливо не забувати, що Закарпаття – оздоровниця №1 в Україні. Шаян, Поляна, Берегово, Драгобрат, Лумшори – це місця, розбудова інфраструктури яких потребує підсиленої уваги з боку держави», - сказав Денис Ман.

Отже Закарпаття бачить значні перспективи у Державній програмі розвитку регіону українських Карпат, але при цьому не збирається сидіти, склавши руки, а самостійно розвиватиме свій потенціал, використовуючи для підтримки гірських територій власні ресурси, державну та міжнародну підтримку.

Матеріал підготовлений в рамках проекту "Сталий розвиток Українських Карпат", за підсумками круглого столу, який відбувся 12 серпня 2019 року у м. Ужгороді, організований Українською асоціацією районних та обласних рад в рамках діяльності Ресурсного центру зі сталого місцевого розвитку.

Проект «Сталий розвиток Українських Карпат» впроваджується Українською асоціацією районних та обласних рад в рамках діяльності Ресурсного центру зі сталого місцевого розвитку у партнерстві з Посольством Республіки Польща та Мінрегіоном.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com