image

Як скласти хороше резюме на роботу, - поради закарпатцям

Досвід роботи — розділ, без якого неможливо скласти якісне резюме. Саме на основі цієї інформації рекрутер оцінює, наскільки пошукач підходить на відкриту вакансію. Але як бути, якщо необхідного досвіду взагалі нема або перелік кар’єрних досягнень не вміщається на сторінку? 

Про те, як виграшно подати свій досвід спеціалістам різного рівня і компетенцій, розповідають експерти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна.

На старті кар’єри

Що писати в розділі «Досвід роботи», якщо досвіду нема? Питання, яке поставало перед кожним спеціалістом-початківцем. Не поспішайте обмежуватися освітою і особистими якостями. В умовах високої конкуренції на ринку праці цього недостатньо. Будь-які отримані навички можна показати як наявність досвіду. Практика в університеті, безкоштовне стажування або тимчасовий підробіток — це перші сходинки в кар’єрній драбині багатьох людей. Під час навчання, як правило, працює той, хто не чекає на швидкий результат і розуміє: перед тим, як отримати дивіденди, слід набути знань і досвіду, котрих бракує. Роботодавці все частіше говорять про завищені вимоги збоку молодих спеціалістів, які у більшості випадків нічим не підкріплені. Тому важливо показати не лише величезне бажання працювати, але і те, за що вам можна платити.

Не зайвим буде відобразити в резюме участь у семінарах, конференціях, літніх школах. Навички спілкування, публічних виступів і написання текстів можуть знадобитися в будь-якому офісі. Те ж стосується самоосвіти. Освоїли нову програму, захоплюєтеся графічним дизайном або обробляєте фотографії — повідомте про це потенційному роботодавцю. Цілком імовірно, що, трохи підучивши вас, компанія отримає хорошого спеціаліста. І через кілька місяців випробувального терміну вам запропонують постійну роботу.

Де взяти досвід, якого бракує

Буває так, що співробітник пропрацював у компанії понад 7-8 років, і ця компанія — перше та єдине місце роботи. У рекрутера може скластися враження, що спеціаліст роками виконував одну і ту ж роботу, не прагнув досягнути більшого. Добре, якщо було кар’єрне зростання. У такому разі слід відобразити всі позиції, які ви посідали. Цим ви покажете роботодавцю, що були цінним співробітником, якого час від часу підвищували.

Якщо кар’єрного зростання не було, акцентуйте увагу на професійному розвитку. За стільки років у компанії вам періодично ставили нові задачі, і ваші обов’язки теж змінювалися. Ви освоювали нові програми, удосконалювали робочий процес, навчали молодих спеціалістів. Стисло опишіть головні результати своєї роботи.

У рекрутера можуть постати додаткові питання. Наприклад, чи вистачить вам знань і навичок, щоб якісно вирішувати майбутні задачі, і чи зможете ви швидко адаптуватися до нових умов. Попереджуючи такі питання, покажіть різносторонність ваших інтересів — ведення різних за спрямуванням проектів, участь у професійних заходах, співпраця з колегами із інших компаній.

Як приховати «зайвий» досвід

На відміну від молодих спеціалістів, професіонали зі стажем зіштовхуються з протилежною проблемою — як стисло й змістовно презентувати довгий перелік досягнень. Існують загальні правила оформлення резюме. Компанії слід розташовувати в зворотній хронологічній послідовності — від останньої до першої. Якщо непрості часи вам довелося «пересидіти» на посаді, яка не вписується в кар’єрний розвиток, краще про це змовчати. Те саме можна сказати про нетривалий стаж тривалістю кілька місяців або проходження випробувального терміну, після якого вам не запропонували роботу. Уважно прочитайте вакансію, на яку збираєтесь відправити резюме. Якщо працювали в кількох зовсім різних галузях, в резюме краще відобразити ті навички й досвід, які найбільше підходять до бажаної посади.

Якщо ви — надкваліфікований спеціаліст

Розглянемо ще одну ситуацію: працівник не просто має солідний досвід, він — спеціаліст із надмірною кваліфікацією. Такий фахівець отримав освіту за кордоном, працював на відповідальних посадах у відомих компаніях, володіє унікальними навичками, але при цьому не претендує на високі позиції. Причин такої поведінки може бути кілька. Перша — емоційне вигорання, коли співробітник стомився працювати в режимі підвищеної інтенсивності й зрозумів, що жодні гроші не варті витрачених нервів і здоров’я. Друга — зміна кар’єрного напрямку, про що буде йтися далі.

Висока кваліфікація пошукача, що претендує на позицію не його рівня, може насторожити рекрутера. Тому розумно приховати «зайвий» досвід на етапі відправки резюме. Як і у випадку з надлишком досвіду, залиште тільки ті навички, що найбільше підходять до позиції, котру розглядаєте. Якщо приховати назви вищих посад не вдасться, не варто нехтувати супровідним листом. У листі вкажіть, чому йдете на пониження. Не слід говорити, що не справлялися зі своїми обов’язками або стомилися керувати. Краще сказати, що хочете працювати в дещо іншому напрямку, а величезний досвід допоможе вам швидко зорієнтуватися і запровадити нові ефективні методи роботи.

Зміна професії: що робити з попереднім досвідом

Експерти в галузі HR стверджують, що часта зміна роботи і навіть сфери діяльності сьогодні перетворюється на норму. Усе більше людей хочуть не лише заробляти, але й реалізувати себе в цікавому для них занятті. Найчастіше рішення про зміну професії приходить із розумінням того, що в початково обраному напрямку досягнута «стеля» і рости більше нема куди. Дійсно, займаючись улюбленою справою, можна досягнути успіхів у найбільш стислі терміни. Проте чи дійсно все так швидко і просто, як здається на перший погляд?

Бажаючим змінити професію варто розуміти, що одного бажання мало. Щоб перехід відбувся менше болюче, дізнайтеся більше про ту роботу, якою вирішили займатися. Можливо, для цього доведеться закінчити курси, пройти стажування або виконати кілька проектів на фрілансі. Спеціаліст, що вирішив змінити професію, на ринку праці розцінюється як початківець, навіть якщо пошукачу за тридцять. Не виключено, що для початку вам доведеться погодитися на більш низьку позицію з меншим окладом.

Складаючи резюме, старайтеся максимально «прив’язати» попередній досвід роботи до нової посади. Функціональні обов’язки на різних позиціях часто перетинаються. Наприклад, претендуючи на вакансію бренд-менеджера, можна зазначити, що займалися замовленням сувенірної продукції на позиції секретаря. Пригадайте про своє хобі або про тимчасові підробітки. Розкручували спільноту в соцмережах, вели свій блог чи модерували форум? Ці навички будуть цінними, якщо ви плануєте займатися PR або SMM. Також робіть акцент на універсальних навичках, які можуть знадобитися на новій посаді. Без проблем установлюєте програмне забезпечення, гарно пишете тексти і створюєте презентації, читаєте англійською? Подумайте, що може підвищити вашу вартість в очах роботодавця.

Досвід, що, на перший погляд, не відповідає вимогам, може стати релевантним, якщо його подати в правильному ключі. Важливо адаптувати резюме до кожної цікавої вакансії. І результат не примусить на себе чекати.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com