image

Як закарпатцям ефективно зберегти енергію і тепло

 

За участю представників з Львівської, Закарпатської та Івано-Франківської областей 23 квітня у Львові відбувся медіа-день, організований представниками Проекту Європейського Союзу, Програми Розвитку ООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” та місцевої влади. Протягом дня тривали обговорення практики енергозбереження, енергоефективності у містах та селах областей. Ми записали кілька корисних методик, якими користувалися координатори та учасники проекту:

Перша порада: мати детальний план роботи. Перш ніж починати працювати у місті, спочатку проводиться опитування стосовно того, яке приміщення найбільше потребує ремонту, потім проводиться енергоаудит, для виявлення слабких місць, далі розробляється проект, мобілізуються ресурси та проводиться тендер для пошуку компанії, яка відповідає критерію ціна-якість. Після чого вже проводиться повторний енергоаудит, і що найголовніше: проект підтримується навіть після того, як був завершений. Таким чином, при ретельно розробленому плані, ліквідується дві загрози: загроза того, що кошти закінчаться перш ніж проект буде завершений, та загроза того, що будуть витрачені зайві кошти.

Друга порада: потрібно починати з малого. Недоцільно встановлювати який-небудь піролізний котел, якщо у приміщенні ще не замінені вікна, оскільки через ці вікна буде виходити все тепло з приміщення. 

Третя порада: обов’язково проводити енергоаудит, який дозволить виявити ті місця у приміщенні, які найбільше за інші втрачають тепло, або де використовується багато газу чи електроенергії.

Так, в деяких містах України почали з'являтися мобільні лабораторії з енергоаудиту, спеціалісти яких, за допомогою спеціального обладнання (тепловізору, газоаналізатору, ваттметру та інших) обстежать будівлю та зроблять детальний аналіз, на основі якого вже буде зрозуміло, як починати проводити роботи з енергозбереження.

 

Довідково

Проект “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” (МРГ) працює в усіх областях України з 2008 року. Завдяки покращенню соціальної інфраструктури суттєво зріс рівень життя 2,6 млн. людей у понад 2000 селах. Було реалізовано понад 2500 місцевих ініціатив. Це стало можливим завдяки спільним зусиллям громадян, обласної, районної, місцевої влади, проекту МРГ та спонсорів.

 

 Федір Попадюк для ProZak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com