image

Абсолютна більшість закарпатців - за введення подвійного громадянства

Закарпатці не вважають, що подвійне громадянство є проблемою

Не проти подвійного громадянства і президент України Володимир Зеленський. Адже саме він вніс до Верховної Ради законопроект, який передбачає подвійне громадянство.

Змінити законодавство про громадянство можна лише вносячи зміни до Конституції, а для цього потрібне рішення Конституційного суду і підтримка законопроекту в парламенті у 300 голосів. Але той законопроект, який подав Зеленський, пропонує змінити принципи набуття громадянства в обхід Конституції, бо він не містить прямих згадувань про подвійне (множинне) громадянство чи біпатридів, - пише Німецька хвиля. 

"Це полегшує долю тих українських громадян, які виїхали за кордон і набули іноземного громадянства, не здаючи українського паспорту. Це, зокрема, і про трудових мігрантів. Жодної загрози національній безпеці в цьому немає", - впевнена юристка, експертка з міграції Валентина Суботенко. Вона називає законопроєкт позитивною новацією, яка допоможе  потенційно зберегти трудові ресурси, адже маючи поряд з іншими й український паспорт, мігранти матимуть змогу повернутися в Україну в будь-який момент. 

В Офісі президента вважають, що такім зміни до законодавства дадуть можливість "об'єднати 65 мільйонів українців" у світі.

Що стосується Закарпаття, то тут майже 200 тисяч осіб мають окрім українського ще й паспорти інших держав. І не тому, що ці люди не люблять Україну, а лише тому, що це дає змогу влаштуватися їм на роботу за кордоном, легше подорожувати, здобувати освіту і мати хороше медичне обслуговування.

Соціолог Влад Мартон на своїй сторінці у Фейсбук робив опитування щодо ставлення закарпатців до подвійного громадянства і результати опитування були несподіваними - майже 90% опитаних респондентів позитивно ставляться до подвійного громадянства.

"Друзі! Є підсумки вашого голосування по темі подвійного громадянства.
Нагадаю, що питання звучали так:
1. Категорично проти подвійного громадянства. Кожен громадянин повинен служити лише одній державі-батьківщині і у випадку потреби захищати лише одну державу.
2. За подвійне громадянство, бо це надає можливість людям знайти найкомфортніше для них місце проживання, роботи, і реалізації себе, як особистості.
3. Подвійне громадянство можливе, але не для чиновників, які перебувають на державній службі.
Так от, у нас була непогана вибірка - 154 відповіді. І майже 90% (понад 88%) з тих, хто проголосував, вважають, що подвійне громадянство не є проблемою і воно потрібне.
56,49% опитаних вважають, що подвійне громадянство повинно бути, але окрім чиновників.
31,81% опитаних вважають, що на подвійне громадянство мають право всі, хто захоче.
І лише 11,70% опитаних вважають, що громадянство має бути тільки одне.
Переважна більшість опитаних є закарпатцями, які просто знають, наскільки друге громадянство може полегшити їм життя. Тому й такі відповіді", - написав Влад Мартон. 

Читайте також:  Чи потрібно карати закарпатців за наявність паспорта іншої держави. 

 

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com