image

Ахтем Чийгоз: «Європейська Солідарність» перетворилася на платформу єднання патріотів

Кримський татарин Ахтем Чийгоз 3 роки провів у путінській тюрмі. Після того, як окупанти видали його Туреччині, повернувся в Україну продовжувати боротьбу за нашу незалежність і територіальну цілісність. Цими днями Чийгоз перебував на Закарпатті, куди приїхав підтримати команду «Європейської Солідарності» на місцевих виборах і розказати людям про реальність російської загрози.

Добрий день! Вітаємо на Закарпатті! Ви ж не вперше в нас?

Уперше я сюди приїхав торік із п`ятим Президентом Петром Порошенком. І Закарпаття одразу нагадало мені мій рідний Крим.

Через гори?

Не тільки. І через долини в нижніх районах, вони дуже схожі на кримські. Я Батьківщину не бачу роками, тому для мене це щоразу дуже емоційно…

Окупація Криму триває, але багато політиків, зокрема, ОПЗЖ, яке має на Закарпатті високі рейтинги, виступає за дружбу з Росією…

Я вдруге втратив (переконаний – тимчасово) Батьківщину. Уперше в 1944-му депортували моїх батьків, які довгих 50 років ішли і прийшли додому. Удруге мені після арешту і трьох років путінської тюрми дорогу до Криму закрила окупаційна влада.

Люди не розуміють реальності загрози, бо багатьом пощастило, що в їхньому домі немає російського чобота. Одна річ дивитись по телебаченню красиву картинку про Москву і Пітер, чути ці міфи про велич «русского міра»… Та російськомовні в Криму зараз відчули на собі російського чобота, і всі бажають лише одного – якнайшвидшого визволення та повернення до України. Чому? Та тому що за ті два десятиліття незалежності України вони відчули, що це таке, взагалі, – бути людино, а не твариною, бидлом – як ставиться до них тепер Росія. Вони хочуть свободи.

Треба поважати і цінувати країну, в якій ти живеш, цінувати те, що ти тут вільний, будуєш свій успіх. Твій обов`язок як громадянина України – шанувати її. Але коли ти тут живеш, а прагнеш російського чобота – ти злочинець. Я знаю, про що кажу. Зараз чую з Криму виправдання своїх сусідів, які кажуть, що не думали, що так буде, що з неба буде сипатися не манна, а таки натурально каміння. Але що з їхніх виправдань? Вони не зменшують страждання мого народу.

Росія – це держава, в якій з такою злочинною владою, як путінська, немає майбутнього в будь-якого народу, в тому числі і російського.

Зараз ідуть місцеві вибори, і коли кажуть, що треба всю увагу приділяти соціально-економічним питанням, то в мене питання. Як ми будемо будувати економіку, коли Президент виносить на обговорення таке питання як вільна економічна зорна на Донбасі, постійно підриває нашу державність. Це є намагання шукати з ворогом України співпрацю. Він у відосиках каже, що переживає за українців. Це брехня! Бо коли би ти так відчував, то знав про те, в яких умовах перебувають наші люди в окупації. І ти би шукав інших інструментів оборони країни. Ти би не шукав в очах злочинця Путіна миру, а намагався би дотиснути його і притягти до відповідальності в Гаазькому трибуналі.

Нинішні місцеві вибори дуже ідеологічні. Є два табори. Є політична сила, яку я представляю, яка сповідує принципи – любов до України і боротьба за незалежність і територіальну цілісність. І саме тому я, кримський татарин, у «Європейській Солідарності». А є ще табір – і це не тільки ОПЗЖ, а і його сателіти – який пропонує нам знову стати колонією Росії. Саме тому ми їздимо регіонами, аби донести людям правду, аби вони на місцевих виборах не повторили помилку, яку вони зробили на президентських.

16.10

Наскільки загрозливою є перспектива об`єднання в нових місцевих радах «слуг народу» з ОПЗЖ?

Це велика загроза, і ми її вже відчуваємо у Верховній Раді. Це буде не тільки злочинна співпраця на місцевому рівні. Думаю, реанімується сценарій федералізації України. Я це дуже відчуваю, коли буваю на Півдні Україні. Там уже така риторика, що децентралізацію, як намагання Петра Порошенка підняти регіони економічно, інфраструктурно та соціально, використовують у політичному сенсі. І це є одним зі сценаріїв Путіна.

Так само децентралізацію розумів Янукович. Чи означає це, що Зеленський продовжує його політику?

Багато в чому, але зараз він і його команда використовує дрібні кроки капітуляції. Янукович був більш дурний, нахабний і діяв прямолінійно, тому українське суспільство все швидко зрозуміло і стало на ноги. Зараз же відчуття зради в більшості суспільства не таке емоційне. Українці відчувають, що щось не так, що це не той шлях, який вони обирали торік, але вони ще, мабуть, думають, що це несвідомі помилки влади.

Однак ми щодня чуємо дуже небезпечні меседжі і від Зеленського, і від представників його команди. Наприклад, остання теза Арахамії про те, що в бюджеті не вистачає грошей, тому треба скорочувати нашу армію. Куди її скорочувати? При Януковичі так наскорочувалися, що було нікому і нічим ворогу давати відсіч, і люди самі взяли до рук зброю і пішли захищати свою землю!

Наскільки дієво «ЄС» на місцях може протистояти такій капітулянській і реваншистській політиці?

Ми – єдина політична сила, яка стоїть на захисті державності. Нас у Верховній Раді 27 депутатів, але ми протистоїмо цілій так званій монобільшості та ОПЗЖ, з якою вона дедалі ближча. Ми не дозволяємо їм робити ганебні речі у важливих питаннях – мови, тимчасово окупованих територій, повернення до співпраці  Росією. І в цій боротьбі ми спираємося на український народ. Ще пів року тому слуги пафосно казали про свої 73% підтримки. Зараз носа вже опустили, підтримка падає, бо українці ніколи нікому не дозволять себе зраджувати. Знаєте, «Європейська Солідарність» – це вже така платформа, навколо якої об`єднується дедалі більше патріотів, в тому числі і з інших партій. Оце і є той шлях, який неодмінно приведе нас до перемоги!

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com