image

Активіст Ужгородського Євромайдану визнав помилку

Один з керівників Громадського конвенту Ужгородського Євромайдану Юрій Світлик визнав помилку річної давності

На своїй сторінці у Facebook він написав:

«Чим більше проходить часу після перемоги Революції Гідності, тим більше болить мені одне питання - чому нема змін тут, де ми живемо, в Ужгороді і в Закарпатті? І як так сталося, що за рік після перемоги Майдану, Ужгород продовжують розкрадати і добивати шакали: регіонали, медведчуківці і криміналітет. Інколи здається, що це якась паралельна реальність, бо спокійно сприймати це як належне і у звичному ритмі жити далі особисто мені дуже важко...

Відповіді на ці питання складно дати однозначні. Але я зробив для себе один висновок і усвідомив якої найбільшої помилки ми допустились взимку-навесні 2014 (аналізуючи тодішні події в Ужгороді, рік, який пройшов відтоді і сьогоднішній стан справ). Разом з відставкою Погорєлова ми мусіли добитися тоді розпуску міської ради (і обласної теж) будь-якою ціною і обрання вже в травні 14 року нового міського і обласного керівництва. Це як мінімум. Як максимум - треба було зайняти всі силові структури і звільнити їх, як і адміністрацію, лише після призначення погоджених із громадою і представлених публічно на площі нових керівників (після презентації кожним із них детального плану дій із чіткими дедлайнами у часовому вимірі).

Тоді всього цього можна було добитися і треба було це робити будь-якою ціною. Але на жаль це розуміння до мене особисто прийшло тільки зараз, в суматосі революційних подій, я цього не усвідомлював.

Пишу ці рядки тому що відчуваю відповідальність і на собі, а тримати всередині все це дуже важко...

Все трохи складніше ніж нам хотілося, але одне точно знаю - шляху назад немає, а допущені помилки треба виправляти і доводити розпочату справу до кінця. Тому - все тільки починається!».

Нагадаємо, що в Закарпатті Євромайдан пройшов без кривавих захоплень адмінбудівель. Активісти змусили піти у відставку тодішнього мера Ужгорода Віктора Погорєлова, але не силою, а шляхом голосування. Це голосування пройшло в незаконний спосіб – кожен депутат повинен був показувати спостерігачам від активістів, чи в правильному місці він поставив «галочку» в бюлетені.

Саме це порушення процедури голосування згодом, коли протестний рух зійшов нанівець, надало можливість Вікторові Погорєлову оскаржити своє звільнення в суді.

Окрім того, Євромайдан проігнорував вимоги частини активістів відправити весь депутатський корпус обласної ради у відставку. Фактично заклики «розігнати» обласну раду були проігноровані через те, що більшість в раді вже на той час мали представники партії Віктора Балоги «Єдиний Центр», а Іван Балога був головою ради.

В Області відбулося половинчасте очищення через те, що значна частина активістів Євромайдану були залежними від фактично правлячої партії «Єдиний Центр», тому люстрація стосувалася лише представників Партії регіонів, яка мала монополію лише у виконавчій гілці влади.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com