image

Аналітичний огляд кандидатів у депутати в окрузі №69 з центром у Мукачеві

Ми продовжуємо огляд кандидатів  у депутати на Закарпатті. Цього разу оглядаємо округ №69 з центром у Мукачеві.

Минулого разу ми розмістили невеличке опитування одного з видань про те, яким повинен бути кандидат до Верховної Ради, щоб за нього проголосувати. Ужгородці розповіли, що такий кандидат повинен бути порядним, мати управлінський досвід, мати свою успішну справу, бути освіченим та любити свій край.

Після цього ми проаналізували кандидатів до парламенту по округу №68 з центром в Ужгороді, відштовхуючись саме від цих критеріїв. 

Не думаємо, що у виборців округу №69 з центром у Мукачеві якісь інші критерії до кандидатів. І саме за ними ми проаналізували кандидатів цього округу.

Цей округ має деякі особливості. Взагалі то, цей округ називають безапеляційно округом Віктора Балоги. Наразі тут мером є його син Андрій і ще залишився доволі сильний ресурс, однак легко пройти до Верховної Ради Віктору Балозі не вдасться.

Ще одна особливість округу в тому, що тут зареєструвалося всього 9 кандидатів – на половину менше, ніж по округу №68 з центром в Ужгороді. Але така мала кількість кандидатів також пояснюється міфічним страхом конкурувати з Віктором Балогою.

Ну і ще одна відмінність – тут зареєстровано 6 кандидатів від партій і лише три кандидати йдуть самовисуванцями.

Не будемо забігати вперед. Представимо кандидатів в алфавітному порядку.

Першим в списку йде одіозний Віктор Балога. Це "його" округ, він тут вигравав у 2012 та 2015 роках. Розповідають, що свого часу створив так звану «сітку контролю над виборцями», у якій є «відповідальні» агітатори за кожну вулицю і навіть кожен під’їзд. Він позбувся свого головного інформаційного ресурсу – телеканалу М-Студіо – але наразі має ще кращий телеканал Сіріус ТВ. Два найбільші інтернет-видання Закарпаття також під Балогою. Через сина володіє також адмінресурсом. Вважається безперечним фаворитом і досі, хоча останнім часом не був активним в політиці, було менше публічності, а в пресі було більше негативу, ніж позитиву. 

Другим у списку йшов Гейза Гулачі від КМКС, однак доволі несподівано написав заяву на зняття з реєстрації. Це досить дивно, бо Гулачі є важливим функціонером у КМКС і угорці не дарма робили на нього ставку. Щодо зняття, то є дві версії. Перша - угорці вирішили не розпилятися на цей округ, який має такого, ніби то, явного фаворита. Друга – угорці вирішили підтримати Міклоша Товта, або навіть Інгрід Туріс, яка має сильні позиції і серед українців, і серед угорців.

Андрій Данканич йде від партії «Батьківщина». Особистість доволі відома, бо є першим заступником голови Мукачівської РДА. У 2015 році балотувався до Закарпатської обласної ради від «Батьківщини», але не пройшов. Мало публічності, майже не світиться в пресі.

Олег Казибрід – йде самовисуванцем. Має економічну та правову освіту. Працював у банку, але зараз є директором готельно-ресторанного комплексу «Магнат». Доволі амбітний підприємець і чинний депутат Мукачівської міськради. Але у нього слабка харизма. Окрім того, майже ігнорується пресою, бо він сам не подає інформаційних приводів для цього.

Уродженець Іршави Артем Матішинець йде кандидатом в парламент від політичної партії «Європейська солідарність» Петра Порошенка. Це ще зовсім юний політик – йому всього 28 років. Тим не менше, є керівником громадської приймальні Іршавської районної організації БПП «Солідарність» і навіть членом виконкому Іршавської міськради. 

Міклош Товт – є чинним депутатом Закарпатської обласної ради від партії «КМКС Партія угорців України». Ця кандидатура неоднозначна. Товт хоч і йде самовисуванцем, але вважається креатурою Демократичної партії угорців Закарпаття (УМДС). Саме після того, як інша угорська партія КМКС погодила трьох кандидатів на трьох округах (Йожеф Борто, Ласло Брензович та Гейза Гулачі), то несподівано про свої амбіції заговорили і представники УМДС. Можливо, саме для того, щоб знайти компроміс, КМКС відкликав Гейзу Гулачі і надав можливість балотуватися креатурі УМДС Міклошу Товту. Товт є доволі відомою політичною фігурою, публічна людина, відомий підприємець. Його можна вважати одним із тих, хто набере немало голосів і не тільки завдяки частині угорської меншини в цьому окрузі. Але останнім часом Товт залишався в тіні і навіть не використовує для самопіару трибуну обласної ради. 

Едгар Токар – балотується від партії «Слуга народу». Із всіх його регалій функціонера відомо лише, що він є членом виконавчого комітету Лалівської сільської ради Мукачівського району. Тобто, майже ніким. Всього з десять днів тому в.о. голови Мукачівської РДА Ілля Токар повідомив, що йде у відставку. І причиною він назвав те, що його родич Едгар Токар балотується до Верховної Ради, тому це не етично продовжувати очолювати РДА, щоб родича не звинуватили у використанні адмінресурсу.

Звичайно, це примітивне пояснення і Токар пішов у відставку, бо у відставку йдуть всі голови ОДА та РДА і прийде нова влада. Але доволі незрозумілим для мукачівців є те, що Ілля Токар, який працював на владу Порошенка так вболіває за долю родича, який йде до Верховної Ради від партії нового президента, який опонував Порошенку. У соцмережах балотування Едгарда Токаря називають політичною помилкою партії "Слуга народу".

Інгрід Туріс – безперечно є однією з фаворитів на цих виборах. Вона чинний депутат обласної ради. Туріс є харизматичним політиком, інтелектуалом, знає багато мов і є доцентом кафедри англійської мови Мукачівського державного університету. Це людина з сучасним мисленням і чіткою проєвропейською орієнтацією.

Балотується до парламенту шляхом самовисування. Вона не просто є опонентом Віктора Балоги на цих виборах, а опонентом політичним. На початку жовтня 2016 року Інгрід Туріс зробила невеличку сенсацію в закарпатському політикумі, коли оголосила про вихід з Єдиного Центру.

При цьому, причина була не так через ідеологічні розходження, як через певний дисонанс у підходах до проблем Мукачева. Як тоді оголосила сама Інгрід Туріс, вона не змогла терпіти вандального відношення до історичної спадщини Мукачева. Також однією з причин Туріс назвала перипетії навколо Будинку нацменшин. Інгрід Туріс тоді навіть подала проект звернення до Міністерства культури України, Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності щодо збереження пам’яток  культурної спадщини Закарпатської області на розгляд депутатського корпусу у ході сьомої сесії облради.

Одним словом, саме завдяки участі у цих виборах Інгрід Туріс перемога Віктора Балоги не видається такою  вже безапеляційною. Саме вона може стати великим сюрпризом на цих перегонах.

Олександр Шершун є доволі відомим краєзнавцем. Він балотується до парламенту від політичної сили співака Вакарчука «Голос». Працює менеджером в ТО «МКП Екскурсія». Він часто залучається до багатьох туристичних проектів. Харизматичний. Мінусом є відсутність управлінського досвіду.

Вячеслав Шутко – кандидат від партії «Опозиційна платформа – За життя». У 2012 році балотувався до Верховної Ради у цьому ж окрузі від «Партії регіонів» і посів друге місце, набравши 10 тисяч голосів. Свого часу очолював міську організацію Партії регіонів.

Шутко є соратником депутата облради Івана Чубірки. І саме від Чубірки має суттєву інформаційну підтримку через належні тому ресурси ЗМІ. Шутко є підприємцем і доволі самодостатнім політиком, однак партійна належність обмежить його виключно прихильниками екс-регіоналів та прокремлівським електоратом.

Василь Поляк для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com