image

Чим Москаль купив закарпатських угорців

Чому закарпатські угорці в облраді раптово пішли від Балоги до Москаля

Як ми повідомляли, ще при першому голосуванні за голову Закарпатської обласної ради, фракція Партії угорців КМКС була в ситуативній більшості з фракцією партії Віктора Балоги Єдиний Центр. Однак вже на наступному засіданні ради угорці пішли у більшість з фракцією Геннадія Москаля «Солідарність».

Що ж стало причиною такого різкого повороту політичної орієнтації угорців.

На мою думку є кілька факторів. Влада наразі афішує лише один – надання ряду керівних посад представникам угорської партії. Як повідомляв Prozak.info, першим заступником голови Закарпатської облради став представник КМКС Йосип Борто. Отримали угорці і керівні посади в комісіях ради і будуть представлені на деяких посадах у виконавчій владі, яку в Закарпатті очолює той таки Геннадій Москаль.

Однак ще вагомішим аргументом торгів стало те, що влада пішла на уступки угорській меншині Закарпаття щодо створення тут окремої адміністративної одиниці з центром у Берегові.

Про створення окремого угорського району говорилося днями у Берегові.

“Зараз в регіоні та й Україні в цілому немає політичної сили, яка б завадила цьому процесу,- наголосив у виступі на зібранні народний депутат, голова обласної організації КМКС Ласло Брензович. - Ситуація, що склалася на місцях компактного проживання угорців після нещодавніх виборів, дає всі підстави для формування такої адміністративної одиниці”.

Передбачається, що до цього району увійдуть 114 населених пунктів, де компактно проживають угорці, а точніше, де угорськомовне населення складає більшість.

Як відомо, закарпатські угорці вже давно ведуть кампанію за створення такої адміністративної одиниці. Наразі угорськомовні населені пункти Закарпаття знаходяться у різних виборчих округах та кількох адміністративних одиницях. Такий стан не дає можливості угорцям вигравати вибори в цих округах і бути максимально представленими в радах.

Про необхідність створення нової адміністративної одиниці та створення «угорського» виборчого округу в Закарпатті йшлося і в заявах угорського уряду. Це б давало можливість легше вирішувати проблеми угорців Закарпаття.

Після останніх місцевих виборів угорці мають більшість у Берегівських районній та міській радах. По 7 депутатів мають угорці в Ужгородській районній та Чопській міській радах, 4 – в Мукачеві, по 3 – в Мукачівській та Виноградівській районних радах, 3 – в Хустській міській. За підтримки КМКС обрано 11 голів сільських органів самоврядування. Якщо ж вдасться створити одну адміністративну одиницю і згодом створити виборчий округ на основі цієї одиниці, то угорці будуть повністю домінувати в цьому окрузі.

Схоже на те, що урядова поїздка Геннадія Москаля до Угорщини була плідною. Москаль пообіцяв сприяння у створені такої адмінодиниці. Вже навіть розроблено так званий план Еде Егана про стратегічні напрямки господарського розквіту регіону із залученням серйозних європейських матеріальних ресурсів. Скоріше за все це, в першу чергу, будуть ресурси уряду Угорщини.

І все ж, існує ще один аргумент, після якого угорці вирішили поміняти орієнтир в переході від Балоги до Москаля. Це – вирішення скандальної проблеми щодо намагань Угорщини створити на території компактного проживання угорців в Закарпатті так звані загони національної самооборони з метою захисту закарпатських угорців від провокацій з боку українських націоналістів.

Як писав нещодавно Prozak.info, на створення таких напіввоєнізованих загонів уряд Угорщини виділив майже мільйон євро. Як нам повідомили джерела в правоохоронних органах, сам факт створення таких загонів наробив багато галасу. СБУ навіть доручила прокуратурі по цьому факту почати кримінальне розслідування. Звичайно,що у Геннадія Москаля був серйозний козир, щоб шантажувати угорців, хоча досі не відомо, як можна «безболісно» вийти з цієї ситуації. Тим більше, що в СБУ досі на посаді заступника голови працює сват Віктора Балоги Володимир Гелетей, який просто так цю справу не спустить на гальмах.

Василь Король для Prozak.info

Фото ПМГ

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com