image

Чим голова Закарпатської облради налякав Київ

Навіть деякі київські політики жваво коментують всього одну фразу голови Закарпатської облради Михайла Рівіса, яку він сказав під час телеінтерв’ю

Один з блоків телепрограми з Михайлом Рівісом на місцевому телебаченні торкався теми доріг. Телеведучий запитав, голову облради, чому ж уряд виділяє на ремонт доріг у Львівській області понад 2 мільярди гривень, а Закарпаття цього року отримало лише 70 мільйонів, хоча обіцяли 300 мільйонів.

Голову облради Михайла Рівіса це питання зачепило і він емоційно сказав: «Ви знаєте, серце болить на це дивитися. Таке враження, що чиновники у Києві народилися в Маямі…У горах вже сніг випав, то як можна освоїти всі кошти, основна частина яких має вкластися саме у ремонт доріг в гірських умовах?!

…Закарпатська обласна рада чи не на кожному пленарному засіданні приймає звернення до Міністерства інфраструктури і безпосередньо до премєр-міністра, і до Верховної Ради про те, щоб Закарпаття включили в експеримент, згідно якого кошти з перевиконань надходжень від митниці йшли на розбудову наших доріг. Хоча б це нам зробили, бо який нині фінансовий дисбаланс в цьому питанні - бачать всі. Якщо Закарпаття завжди вважалося воротами в Європу, то незрозуміло: Україна розвернулася, аби не йти в Європу?

…До нас надійшла відповідь на звернення депутатського корпусу облради, яка мене вразила. Пише заступник міністра: «Шановний Михайле Михайловичу! Ми уважно вичитали неодноразове Ваше звернення, але мусимо Вам роз’яснити, що надходження до бюджету України мають тенденцію акумулюватися…» Коротше кажучи, «гріє мені вуха». І от сакраментальна фраза заступника міністра: «Якщо ми будемо надавати Вам кошти з понадпланових показників від митниці на розбудову доріг, то бюджет України буде не виконаний». Тобто, на їх думку, Закарпатська облрада і адміністрація недалекі в цьому питанні. Це при тому, що ми просимо не кошти від планових показників митниці, а лише 50 відсотків від позапланових надходжень, які не передбачені в бюджеті. Скажіть мені, яка повага до керівництва області у заступника міністра, безпосередньо міністра і прем’єр-міністра, з огляду на такі відповіді? І потім вони ображаються, коли закарпатські депутати приймають звернення, які трошки жорстко звучать, ніж ті, які вони звикли отримувати…».

Ну а потім прозвучала фраза, яка налякала Київ: «Я розумію це так: якщо уряд хоче бачити Закарпаття у складі України, то вони повинні не забувати, що наш край існує…»

Навіть деякі закарпатські видання побачили у цих словах голови ради сепаратизм. Згодом цю фразу почали обговорювати київські політики.

Тим не менше, голова Закарпатської облради Михайло Рівіс, напевно, також злякався такої реакції, хоча цією фразою не закликав до сепаратизму, а лише натякнув, що якщо держава в особі центральної влади ігноруватиме Закарпаття, то яким повинно бути ставлення самих закарпатців до держави і цієї влади.

Тим не менше, уже завтра на сесії облради закарпатські депутати знову звертатимуться до Верховної Ради, Кабміну та Президента з проханням включити нашу область в експеримент, у якому частина «наднормових» коштів з митних зборів виділялася на ремонти доріг.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко на початку березня підписав закон про фінансування ремонту доріг з митних зборів у 4 прикордонних областях, але не в Закарпатській.

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль попросив народних депутатів від Закарпаття натиснути на центральну владу, щоб в експерименті була і Закарпатська область.

Таке ігнорування центральною владою нашої області стало навіть однією із причин, чому депутати облради прийняли звернення щодо необхідності імплементації результатів референдуму про самоврядність Закарпаття 1991 року.

Читайте також: Яка ціна ігнорування Закарпаття центральною владою 

ВІДЕО: Жахлива дорога до держкордону з Румунією в Закарпатті

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com