image

Чому мер Львова Садовий так розізлив закарпатців

Необережна фраза мера Львова Андрія Садового щодо подвійного громадянства викликала гнів серед заакрпатців

Як ми повідомляли, Президент Петро Порошенко чомусь подав до парламенту законопроект щодо унеможливлення подвійного громадянства в Україні.

Звичайно, що в України немає механізмів виявлення громадян з двома чи більше паспортами, але законопроект Порошенко чомусь зробив під грифом "терміново". Що допекло президента - невідомо, але політики жваво коментували це подання Петра Порошенка.

Найвпливовіший політик Закарпаття Віктор Балога висловив свою позицію так:

"На Закарпатті справді багато людей мають громадянство Угорщини. Але це не так політична позиція, як можливість жити краще. Бо угорський паспорт – це європейська пенсія, можливість знайти там хорошу роботу, щоб за зароблені гроші облаштувати своє життя на Закарпатті. Але угорські паспорти точно не заважають їм любити Україну і воювати за неї на Сході. Якщо на Банковій такі мудрі і кажуть, що людям треба визначатися, то хочу сказати, що визначитися якраз треба Гаранту – він підтримує закарпатців та Україну, чи налаштований проти свого народу. Моя позиція, як політика, – у владі, як у виконавчій, так у представницькій, не повинно бути нікого, хто має інший паспорт, окрім українського. Водночас, що стосується простих людей, то на законодавчому рівні треба легалізувати те, що і так давно є – подвійне громадянство, яке є нормальною практикою у багатьох цивілізованих державах світу", – підсумував Віктор Балога.

Щось подібне говорив і нардеп від Закарпаття Михайло Ланьо.

«Днями Верховна Рада України може розпочати розгляд президентського законопроекту, який передбачає позбавлення українського громадянства осіб з подвійним громадянством. Свій проект глава держави Петро Порошенко визначив, як невідкладний. Законом буде встановлено, що особа, яка добровільно набула іноземне громадянство іншої держави, буде вважатися таким, що підпадає під дію вимоги про припинення українського громадянства. Також в законопроекті уточнюються підстави для втрати громадянства України.
Вважаю,що державні чиновники, а особливо вищого рангу, депутати, судді,працівники правоохоронних органів не мають права мати подвійне громадянство. В той же час прості жителі України, які не від хорошого життя їдуть на заробітки за кордон у крайньому випадку, для їх законної легалізації мати, ще одне громадянство не виключаю. Тим більше, що у багатьох європейських державах подвійне громадянство не протизаконне» – заявив Михайло Ланьо.

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль ще в 2013 році сказав таку фразу: 

"В Україні де-факто уже давно існує подвійне громадянство. Хочемо ми цього чи ні, рано чи пізно нам доведеться його визнати де-юре. Подвійне громадянство є у всіх країнах Європейського Союзу". 

Але більше цікавий нам Геннадій Москаль власне в його реакції на невеличку ремарку мера Львова Андрія Садового щодо подвійного громадянства, який мав необрежність сказати, що в Закарпатті до 40% мешканців мають паспорти інших держав.

В принципі, фразу Андрія Садового можна вважати вирваною з контексту. Ось як звучало питання і якою була відповідь:

— Президент вніс законопроект, який передбачає покарання за наявність подвійного громадянства. Певна частина українців, зокрема, мешканці західних областей України, мають паспорти інших держав. На ваш погляд: наскільки корисним чи шкідливим є подібний крок глави держави?

— На моє переконання ми маємо дуже цінний ресурс — українців, які живуть у різних країнах світу. Було б дуже добре, якби вони мали українське громадянство. Ми б активніше їх залучали до співпраці. А цей законопроект розв’яже хіба що точкові проблеми. Хтось із бізнесменів, які йому не подобаються, має три-чотири паспорти, можливо, він хоче зробити їм капость. Але як це доводити, як вилучати? Це смішно, як на мене. Наскільки знаю, практично всі, хто займається бізнесом на Закарпатті мають ще один паспорт. Думаю, відсотків 30—40% в тій області є громадянами не тільки України. Якщо ми їх позбавимо громадянства України, вийде що в деяких районах живуть тільки громадяни інших країн. І що тоді? Території будемо віддавати? Чи що? На Банковій ніхто не думає стратегічно.

Тобто, Садовий також виступив проти законопроекту Петра Порошенка, але закарпатців чомусь розлютила фраза про 40%.

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль прореагував зі злим сарказмом.

"Мені особисто дуже дивно чути подібні заяви з вуст такого серйозного політика, – зазначає голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. – Бо навіть не можу уявити, звідки така інформація. Може пан Садовий із «Самопоміччю» особисто здійснював подвірні обходи на Закарпатті й рахував іноземних громадян? Як можна опускатися до рівня базарних пліток і на повному серйозі стверджувати, наче в деяких районах живуть тільки іноземні громадяни й навіть припускати віддачу території області іншим країнам? Скільки можна чіпляти ярлики на закарпатців, котрі «тільки й думають про те, як продати Україну й приєднатися до іншої країни?» Це абсолютно безвідповідально! Різноманітні експерти, журналісти й політики, більшість із яких ніколи не були на Закарпатті, постійно розповідають про нашу область різні страшилки, пов’язані з іноземним громадянством (особливо угорським). Але навіть угорський паспорт Насірова, який опублікували центральні ЗМІ, виявився  фальшивкою – я з’ясував це по своїх джерелах. У мене тільки одне пояснення заяви пана Садового – напевно, він образився, що ми відмовилися прийняти львівське сміття. Пояснюю, що більше половини Закарпаття займають гори, в нас немає достатньо полігонів, ми самі потопаємо в смітті ще й «експортуємо» його річками в Угорщину й Словаччину. Тому ця відмова цілком обґрунтована. Не можна поширювати нісенітниці про сусідню область, треба позбутися сміття не тільки на вулицях, але і в голові!".

Дивно, але коментар Москаля став популярним і свою образу на Садового висловили ще ряд місцевих закарпатських політиків. У чому ж злість на мера Львова? Адже він також проти законопроекту Президента. У тому, що цифра завищена? А у когось є точна цифра? А ви впевнені, що у того ж таки Москаля, Балоги чи Ланя немає угорських паспортів?

Одним словом, скандал на голому місці. Краще б вже скандалили з Петром Порошенком через його недолугу ініціативу.

Василь Поляк для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com