image

Чому мешканці Угорщини з прикордонних з Україною сіл та міст виступили проти закарпатців

Конфліктна ситуація сталася в деяких прикордонних містечках та селах Угорщини на місцевих виборах, які відбулися минулої неділі

Ще напередодні в Угорщині появилося відео, у якому розповідається про те, що багато закарпатців, які отримали угорське громадянство просто прописуються в найближчих угорських селах, щоб офіційно отримувати пенсії чи соціальні пільги, а насправді живуть на Закарпатті.

 

За деякими адресами в угорських селах прописані десятки таких людей. Навіть у напіврозвалених і непридатних для життя будинках. 

Деякі угорці з цих сіл невдоволені тим, що закарпатці там лише прописані і насправді не живуть, але вони приїжджають на вибори і голосують.

Публічний конфлікт виник у селі Кішполад. Це село буквально торкається угорсько-українського кордону і з українського боку на Виноградівщині є сателітне село Нодьполад. 

Звичайно, що мешканці угорських сіл, які опинилися після анексії Закарпаття в СРСР, а згодом і в Україні, не винуваті, що свого часу їх ніхто не спитав, у якій країні вони хочуть жити. Це трагедія багатьох родин, коли деякі члени родини залишилися жити на території Угорщини, а інші на території СРСР.

Зараз Угорщина намагається трошки згладити ситуацію, тому ті угорці, які проживають не території України можуть доволі легко отримати угорське громадянство, а прописка в Угорщині гарантує їм і отримання пенсій. 

Однак люди, які проживають у прикордонних селах в Угорщині часто проти того, щоб такі угорці з подвійним громадянством брали участь у виборах. Логіка така: якщо ви тут не живете, а лише прописані, то не ходіть голосувати, бо вирішувати, хто повинен керувати селом чи місто повинні ті, хто тут постійно проживає.

Як повідомляє угорське видання 444, мешканці села Кішполад повстали проти закарпатців, коли ті приїхали голосувати. Навіть викликали поліцію. Поліція прибула і лише зробила зауваження водієві мікроавтобуса, який привіз закарпатських угорців голосувати. 

Бо насправді, прописані в Кішполаді закарпатці з подвійним громадянством мають повне право голосувати. Тобто, все законно.

Насправді, кількість людей виборчого віку у цьому селі зросла з 382 у 2010 році до 806 у 2018 році. І це при тому, що загальна тенденція в Угорщині щодо росту населення цілком зворотня. Люди виїжджають і приросту немає. 

Тим не менше, навряд чи саме закарпатці з подвійним громадянством якось вплинули на результати виборів. До села могли приїхали з десяток закарпатців з подвійним громадянством, але їхні голоси нічого не вирішували. Опозиційні до правлячої коаліції FIDESZ-KDNP кандидати звичайно ж хотіли якось пояснити свою поразку, тому й надали розголосу питанню впливу громадян з подвійним громадянством на результати виборів, хоча насправді кандидат від FIDESZ-KDNP Модьор Борнобаш виграв доволі впевнено. Він набрав майже 70% (265) голосів виборців, а його опонент Арбі Норберт - 30% (117) голосів. 

7MnjztczCdhQqebQs

 

Тому цей конфлікт у невеличкому селі не можна вважати якоюсь серйозною проблемою чи якоюсь загрозою для Угорщини. Закарпатці з подвійним громадянством не будуть впливати ні на політичну картину в Угорщині, ні на економічну. І якщо мова йде про 150 тисяч виданих угорських паспортів закарпатських угорцям, то це всього 1% від всього населення Угорщини. 

 

Степан Форкош для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com