image

Чому на Закарпатті партія влади програла вибори голів та депутатів ОТГ

Партія влади зробила ставку не на тих людей

Ще напередодні вибори в щонайменше трьох ОТГ були під загрозою зриву. Тільки 16 грудня з цього приводу у Мінрегіоні відбулася робоча зустріч із представниками Закарпаття.

Представники закарпатської делегації висловили свої пропозиції, враховуючи, що об’єднані територіальні громади були створені за методикою Мінрегіону. Після тривалої і важкої дискусії стосовно 8-ми ОТГ, врешті, делегація області відстояла позицію щодо створення на Закарпатті 60 ОТГ.

А 22 грудня вже відбувалися вибори голів та депутатів дев'яти ОТГ.

У більшості ОТГ перемогу отримали чинні голови сільрад.

Попередньо відомо, що головами ОТГ стали:

У Довжанській ОТГ переміг чинний голова села Довге Віктор Симканич;

Великоберезнянській ОТГ - чинний голова селища Богдан Кирлик;

Холмківській ОТГ - чинна голова села Тетяна Вачіля;

Косонській ОТГ - Олександр Товт, чинний голова села Косонь;

Оноківській ОТГ - чинний голова села Павло Машіка;

Керецківській ОТГ - Михайло Мушка;

Кам’янській ОТГ - Михайло Станинець;

Зарічанській ОТГ - Марина Васько;

Горондівській ОТГ - Іван Туряниця.

Із них всіх лише двоє представляли партію влади Слуга народу: Олександр Товт, який і так має великий авторитет у населення і міг йти від любої партії. Та Михайло Станинець. Про провал партії влади саркастично висловився екс-заступник голови ОДА Мирослав Галас. 

А вже у вівторок, 24 грудня, президент України Володимир Зеленський оголосив про звільнення з посади голови Закарпатської ОДА Ігоря Бондаренка. Експерти відзначають, що однією з причин звільнення голови ОДА є програш партії влади на цих виборах до ОТГ.

ЗМІ поспішили повідомити, що на Закарпатті впала популярність Зеленського та його партії Слуга народу. Адже напередодні лідери Слуги народу на Закарпатті пафосно повідомляли, що будуть боротися за перемогу у всіх ОТГ, де відбувалися вибори. Куратором виборів від Слуги народу називали нардепа Ігоря Кривошеєва.

Тим не менше, вибори президента чи до парламенту це зовсім інше, ніж вибори в селах за голів та депутатів об’єднаних громад. У селах бабусі не заглядають у партійні квитки кандидатів. Там всі всіх знають і в селах інші критерії поваги. Там шанси мають місцеві чиновники сільрад, які видають різні довідки. Там шанси мають місцеві фельдшери. Навіть ветеринари, які роблять щеплення коровам, чи поштарі, які носять пенсію.

Навіть на примітивному рівні бабусі перед виборами мають свою логіку. Бо бабусі скажуть: «Василь Марійчин то - порядний хлоп, бо навесні зорав нам поле лем за півлітру паленки». «Мирон, шо контрабандоу возить цигаретлики до Мадяр - порядний хлоп, бо на всій вулиці за свої гроші тротуар поклав». «А Дюрьо то нероба і п’яниця і на Різдво перевернув яличку в центрі села».

Слуги народу натомість зробили ставку на молодих, а не авторитетних. Це загальна тактика Слуг народу перед парламентськими виборами і навіть зараз при призначенні голів районів. Бо головний критерій для Слуг народу – щоб кандидат не був заплямований якимись корупційними чи політичними оборудками. При цьому професійність і досвід партією ігнорувалася. На виборах до ОТГ такі критерії не працюють. Це і доказали вибори на Закарпатті.

Василь Коваль для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com