image

Чому на Закарпатті партії акцентують увагу на своїй регіональності і які з них дійсно закарпатські

Чи не вперше на місцевих виборах робиться акцент на регіональності партії

Тобто, лідери партійних проектів намагаються показати, що саме вони є тою регіональною партійною силою, яка дійсно захищатиме інтереси регіону.

Звичайно, що напередодні штаби провели соціологію щодо симпатій виборців власне до регіональних проектів. Зверталася увага на результатах опитування соціологічної групи «Рейтинг», мовляв, майже 50% опитуваних відповіли, що голосували б саме за регіональний партійний проект.

У соцмережах подібне опитування на своїй сторінці у Фейсбук провів соціолог Влад Мартон.

“Друзі, ви знаєте, що в жовтні відбудуться місцеві вибори. Мені було цікаво, чи готові закарпатці голосувати за партії, які створені місцевими політиками і є незалежними від олігархів чи центральних політиків, у яких завжди є свої меркантильні інтереси.

Нагадаю, що питання були такими:

1. Я надаю перевагу відомим всеукраїнським партіям, які вже перевірені часом і за якими стоять відомі українські політики.

2. Я надаю перевагу регіональній політичній партії, бо в таких політичних проектах в програмах робиться акцент на проблемах, які актуальні в конкретному регіоні і в таких партіях та блоках - лише місцеві політики.

3. Мені все одно, чи буде це всеукраїнська партія, чи місцева. Головне, щоб політики, які будуть балотуватися від цих партій мали досвід та авторитет.

4. Я не вірю ніяким партіям та політикам і на вибори не піду.

Отож, лише 11,32% із вас відповіли, що вибори їм не цікаві .

Так само мало з вас вирішили підтримати центральні партії - 13,22%.

Для 26,41% все одно, чи будуть керують партією політики з Києва, чи наші закарпатські, головне, щоб у списках цих партій були достойні кандидати.

І, зрештою, переважна більшість із вас - 49,05% - готові проголосувати за регіональні політичні проекти», - підвів підсумки Влад Мартон.

Тривалий час партійні лідери, які створили саме регіональні партії, вичікували, чи не буде змін до законодавства. Було побоювання, що оточення чинного президента України Володимира Зеленського намагатиметься провести через парламент проект, яким би регламентувалася участь у місцевих виборах виключно чинних парламентських партій. Але цього не сталося. І почався фактичний старт кампанії і у презентаціях проектів почали звучати слогани щодо регіональної орієнтації партій.

На Закарпатті спочатку дві партії вирішили, що мають монополію на регіональність. Один із проектів мав так і називатися «Майбутнє Закарпаття», але фактично він створювався на основі фракції «За Майбутнє» у парламенті  і партію в Україні очолив Ігор Палиця. На Закарпатті цією партією опікуватиметься колишній голова ОДА Олександр Ледида. Політтехнологи намагаються втиснути партію в регіональну нішу і не виключено, що часто буде звучати саме назва «За Майбутнє Закарпаття», але це лише технології. Тим більше, що цей політичний проект пов’язують з олігархом Ігорем Коломойським, тому намагання створити думку серед електорату, що ця партія є регіональною і незалежною від олігархів, буде неможливо.

Ще далі пішли лідери партії «Рідне Закарпаття». Навіть у презентативному дописі у соцмережах є така фраза:

«Парламентські партії не завжди помічають місцеві проблеми, тож наші краяни звикли покладатися здебільшого на власні сили. Відтак, згідно з соціологічним опитуванням, більш ніж половина жителів області готові підтримати на місцевих виборах саме регіональну партію!

«Рідне Закарпаття» - нова місцева партія, яка об’єднує патріотів нашого краю!

Наша політична сила є незалежною від київських партійних босів та олігархічних груп».

Насправді, це є великою маніпуляцією. Як відомо, до партії увійшли закарпатські нардепи групи «Довіра» в парламенті Роберт Горват, Владіслав Поляк, Валерій Лунченко та Василь Петьовка. Кожен з них вже є доморощеним олігархом і у партії взагалі немає ідеології регіональності.

Більше того, партія була куплена. Тобто, наші хлопці купили партію «Громада Києва», а потім провели з’їзд і перейменували цю партію на «Рідне Закарпаття». За даними Опендата, партію купили лише в лютому цього року. 

Як відомо, парламентська група «Довіра», до якої увійшли згадані закарпатські нардепи-підприємці, була створена в інтересах аграрного олігарха, президента холдингу “Кернел Групп” Андрія Веревського.

«Ця інформація може бути підтверджена тим, що голова групи Довіра Кулініч Олег Іванович був помічником Андрія Веревського, коли той був народним депутатом Верховної Ради V та VI скликання від “Блоку Юлії Тимошенко”.
Також у вересні 2017 року представники міжнародної організації Transparency International представили дослідження, згідно якого 9% народних депутатів України мають конфлікт інтересів, поєднуючи політичну діяльність і бізнес. В дослідженні також фігурує Олег Кулініч – член аграрного комітету ВР Верховної Ради Х скликання, якого міжнародна організація вважає лобістом компанії “Кернел” у парламенті. Крім Веревського, співзасновником “Кернел Групп” є Віталій Хомутинник», - пише видання «Антикор».

До речі, останнім часом і закарпатські нардепи цієї групи стали «аграріями» і почали вирощувати горіхи, але це вже інша тема. А от те, що актив «Рідного Закарпаття» презентує свій проект як політичну силу, що «є незалежною від київських партійних босів та олігархічних груп», викликає посмішку, бо це абсолютна маніпуляція.

Таким чином, на Закарпатті у цьому виборчому марафоні справді закарпатськими проектами є партії закарпатських угорців КМКС та УДМС. Це справжні закарпатські політичні партії, хоч і обмежені за принципом національної меншини. Ці партії створені давно і за ними дійсно не стоять київські олігархи.

Ну і закарпатським також можна сміливо назвати Блок Андрія Балоги. Таким був і колишній політичний проект батька Андрія – Віктора Балоги -- «Єдиний Центр». І ось зараз Блок мера Мукачева також має виключно закарпатську орієнтацію і за цим блоком не стоять ні київські політики, ні київські олігархи. Власне, цей проект і презентує себе відповідно.

Тому, коли лідери партій будуть нав’язувати думку електорату про свій регіональний патріотизм, то потрібно мати на увазі, що більшість цих політичних проектів у бекграунді мають київський вплив політиків та олігархів і лише одиниці є дійсно закарпатськими.

Василь Поляк для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com