image

Чому обласна влада Закарпаття протистоїть свободі громад

Влада Закарпаття гальмує процеси об'єднання громад з політичних мотивів

Протести під стінами будівлі влади Закарпатської області явище останнім часом незвичне. Одинокий протест маргінала Івана Данацка, який тривалий час тримав під будівлею ОДА на Народній символічний намет з незрозумілими лозунгами можна не вважати за протест, бо він не стосувався влади області.

І ось зараз в будівлі обласної влади протестують представники громад. Одні приїхали з протестом проти облдержадміністрації, яка, на їхню думку, навмисно протидіє намаганням мешканців населених пунктів об'єднуватися в громади. Щоб нейтралізувати запальних прихильників об'єднання, хтось організовує групи людей з фактично тих самих населених пунктів, які проти об'єднання.

Зокрема, до ОДА приїхали представники громади селища Поляна Свалявського району, яких привіз голова селища Іван Дрогобецький. Це трошки дивно, але екс-регіонал, який активно відпрацював на Опозиційний Блок на виборах, Дрогобецький мислить прогресивно і бачить явну вигоду від об'єднання громад. Поляна, яка неодноразово визнавалася кращим селом Закарпаття, може витягнути сусідні села на більш високий рівень. Однак до ОДА приїхали противники об'єднання із села Павлово. Їхні аргументи про те, що село є самодостатнім доволі примітивним і скидається на те, що деяким павлівським депутатам просто не хочеться, щоб під час інвентаризації, яка передбачається в процесі об'єднання громад, випливуть сумнівні земельні оборудки.

Адже у нас є приклад того, що об'єднання громад має позитив. Мова про єдині об'єднані громади в Закарпатті - Вільховецьку та Тячівську. Ці громади, окрім того, що залишили значні зароблені самостійно гроші у себе, а не відправляли "в район",  отримали ще й 15 мільйонів на розвиток інфраструктури. Багато сіл побачили цей позитивний приклад і вже мають намір чим скоріше пройти процес об'єднання.

Тим не менше, Закарпаття є єдиною в Україні областю, де процес децентралізації гальмується. Голові сіл все гучніше звинувачують в цьому владу області. Голови сіл просто не розуміють, чому обласні бюрократи вже разів по десять "рубають" їхні проекти щодо децентралізації.

Пояснити такі дії влади можна виключно з політичної площини. Влада області не хоче децентралізації, бо фактично це втрата впливу над населеними пунктами. Джерела в ОДА нам навели цікавий приклад з Хустським районом, де намір про об'єднання оголосили села Нижнє Селище та Копашньово. Однак голів цих сіл вже ганяють протягом тривалого часу і постійно обласні чиновники знаходять якісь причини, щоб не дати цим селам об'єднатися. А причина цього - у Нижньому селищі живе і має великий вплив колишній губернатор Закарпаття Василь Губаль, який нині є депутатом облради від партії політичного опонента губернатора Геннадія Москаля - Віктора Балоги - Єдиний Центр.

Дивно, що центральна київська влада взагалі закриває очі на те, що саме Закарпаття є останньою в Україні областю по децентралізації. Хіба не мав би хтось з Києва за це пожурити нашого губернатора?

Степан Форкош, для Prozak.info

Читайте також: Чим загрожує перенесення децентралізації

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com