image

Чому розкол в закарпатській «Солідарності» "повісять" на Пацкана

У першого номера закарпатської «Солідарності» в облраду Геннадія Москаля сильніше лобі, ніж у керівника обласної  «Солідарності» Валерія Пацкана

Ми ще раніше розповідали про те, що голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль як став першим номером в кандидати в депутати облради від «Солідарності» відразу ж був усунений від можливості формувати списки і спливати на хід виборчої кампанії. Ці функції повністю на себе перебрав Валерій Пацкан, який є людиною лідера «УДАРу» Віталія Кличка.

Попри те, що «Солідарність» ще переконує, що показала на виборах хороший результат і має шанс сформувати коаліційну більшість в облраді, насправді ця партія не в фаворі і, головне, втратила контроль над Ужгородом.  Кандидат Михайло Качур, на кампанію якого пішли значні кошти, опинився далекувато від двійки фіналістів.

Ця кампанія відзначилася скупкою голосів від представників партії «Відродження», однак протест проти цього ганебного явища організувався лише в Ужгороді. І так сталося, що очолили його саме представники «Солідарності», а звинувачують вони чомусь свого партійного соратника Геннадія Москаля. Мовляв, він не забезпечив захист волевиявлення.

Москаль на такі звинувачення видав сенсаційну заяву, у якій розповів, що Пацкан організував протести, бо взяв на розкрутку представника «Солідарності» в мери Ужгорода 400 тисяч доларів від олігарха Жеваго і за такі гроші можна було б і барана зробити мером. От тепер Пацкану потрібно звітувати перед олігархом за результат і він шукає крайніх. Москаль також повідомив, що Пацкан взяв кампанію в свої руки, вписавши в списки кандидатів всіх своїх родичів.

Після цієї заяви Москаль заявив, що їде в Київ. Відразу за Москалем до Києва виїхав і Пацкан. По приїзді з Києва Пацкан намагався згладити конфлікт з Москалем і виправдовувався.

«У той день, коли активісти прийшли до Москаля, я прийшов в ОДА, щоб зустрітися з Геннадієм Геннадійовичем і обговорити вибори. При вході зустрівся з Князєвим, який і повідомив мені, що в кабінет Москаля пішли люди. Піднявся подивитися, що там відбувається і в результаті почув звинувачення на свою адресу.

Припускаю, що Геннадій Москаль просто не зорієнтувався в ситуації, або ж отримав невірну інформацію. Але вже як зрозумів, так зрозумів. Ні з ким воювати не збираюся", - прокоментував ситуацію Валерій Пацкан.   

Аргумент доволі слабкий. Тим більше, що лідер ще однієї політичної сили, яка входить до БПП «Солідарність» -- «Народного Фронту» в Закарпатті Валерій Лунченко встав у цьому конфлікті на бік Москаля. Він підтвердив, що усі перемовини щодо формування списку вів нардеп Валерій Пацкан, і включив як кандидатів від Солідарності лише 10 представників Народного Фронту, 7 з яких проходять до облради нового скликання. Хоча, за словами нардепа Лунченка, мали включити 25%, тобто 16 кандидатів.

– Але мені постійно казали, що той чи інший не підходить, що у них є сильніші кандидати, ніж наші, – зазначив Валерій Лунченко.

Крім того, Лунченко додав, що дійсно саме Валерій Пацкан організував протести в будівлі Закарпатської ОДА, які завершилися словесною перепалкою керівника закарпатської Солідарності з губернатором Москалем.

Москаль у свою чергу після «київських» зустрічей з керівництвом партії заяв поки не робив. Але скоріше за все, він у цьому двобої з Пацканом виявився переможцем. Справа в тому, що у Москаля ще доволі високий загальноукраїнський рейтинг, а головне – у нього сильне лобі в особі лідера «Солідарності» Юрія Луценка.

З Юрієм Луценком Москаля поєднує спільна робота в МВС у період, коли Луценко був міністром МВС. Навіть після арешту Луценка, Москаль залишався солідарним з Луценком. У свою чергу, Петро Порошенко довіряє Луценку.

Тим не менше, схоже на те, що центральне керівництво спробує спустити цей конфлікт на гальмах. Різких рухів не буде. Більше того, в Ужгороді протести також зійдуть нанівець. Все і закінчиться якимись зборами підписів за відміну виборів, що, звичайно ж, є абсурдом.

Василь Король для Prozak.info

Фото: Мукачево.нет

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com