image

Чому загострилося протистояння екс-мера Ужгорода зі своїм колишнім заступником

Протистояння між колишнім мером Ужгорода Сергієм Ратушняком та його заступником періоду 1994-1998 років Сергієм Слободянюком набуло абсурдно-брутальних рис

Передмова стосунків

Сергій Слободянюк був заступником мера Ужгорода Сергія Ратушняка з грудня 1994 року. Фактично до 1995 року він був правою рукою Ратушняка по мерії, а в 1995 році за значної підтримки Сергія Ратушняка, його фінансів та інформаційних ресурсів став народним депутатом.

У квітні 1998 року Сергій Слободянюк знову став заступником м ера Ужгорода Сергія Ратушняка, керуючим справами міськвиконкому.

Однак у вересні 1998 року прокуратура порушила справу проти мера Ужгорода Сергія Ратушняка за ніби то відкритий за кордоном рахунок. Сергій Ратушняк переховувався в Іспанії, а Сергій Слободянюк отримав певний контроль над редакцією газети «РІО-інформ», яка належала Ратушняку.

За інформацією преси Сергія Ратушняка, тоді ж Сергій Слободянюк переконує Ратушняка відправити до Ужгорода лист-звернення із відмовою від посади, пообіцявши, що новий мер даватиме повну преференцію для його бізнесу.

Однак згодом нова влада Ужгорода почала ігнорувати Ратушняка, а деякі його бізнес-структури усувалися з ринку, або переходили до інших власників.

Сергій Ратушняк повертається в Україну і був заарештований. Після 8-місячного перебування за гратами, він виходить на волю за оправдальним вироком суду. Дуже швидко стає мало не «жертвою режиму» і у 2002 році обирається одночасно і мером Ужгорода і депутатом Верховної Ради.

Саме тоді було перше серйозне загострення стосунків між Ратушняком та Слободянюком, коли екс-мер намагався відібрати від свого колишнього заступника відомий «П’яний базар» в Ужгороді.

Дійшло до того, що в листопаді 2003 року між ними була публічна бійка. На той момент Сергій Слободянюк займав посаду начальника управління туристу та курортів ОДА.

Тоді ж між пресою Ратушняка та Слободянюка почалася інформаційна війна.

Нове «загострення»

Після доволі тривалого затишшя цими днями стався інформаційний конфлікт у дуже брудний спосіб.  Газета Сергія Ратушняка «РІО» передрукувала матеріал інтернет-видання «Закарпаття.онлайн» про те, як активісти «Спецконтролю» звинуватили керівника обласного управління Укртрансбезпеки Сергія Слободянюка у хабарництві.

Відразу після цього інформаційний ресурс Сергія Слободянюка «УА-Репортер» розмістив ніби скандальний матеріал про те, що на базі «555» поліція затримала Сергія Ратушняка разом з його інформаційними сателітами Сергієм Федакою (керівник інтернет-видання «Трибуна») та Петром Гойсом (редактор газети «РІО») за «вживанням кокаїну». За нашим спостереженням, жодне закарпатське видання не передруковувало цієї інформації за виключенням сайту «КарпатПост», який веде… редактор сайту «УА-Репортер» Сергій Романенко. Також було кілька передруків цієї інформації всеукраїнськими сайтами, зокрема - «Фром-УА».

Ми попросили прокоментувати цю інформацію всіх фігурантів статті і у випадку її не підтвердження, сказати, чи будуть судові позови за наклеп. Ми попросили також керівника прес-служби управління Нацполіції надати нам інформацію, чи дійсно поліцейські затримали Сергія Ратушняка за вживання кокаїну. У поліції нам повідомили, що жодного виклику на базу «555» у них не було.

Зв’язатися з Ратушняком нам не вдалося, хоча нам стало відомо, що Сергій Ратушняк у закордонній поїздці, про що свідчать і його записи у соцмережах.

У свою чергу Петро Гойс нам сказав таке: «Я не можу це коментувати, бо не знаю про що мова. Протягом трьох останніх днів я проводив найкрупніший у Центральній та Східній Європі міжнародний турнір з петанку і у мене навіть не було часу слідкувати за новинами. І той ресурс, який ви назвали, я дуже давно не читаю, бо знаю його репутацію».

Сергій Федака сказав наступне:

«Наскільки мені відомо, Ратушняка немає в Ужгороді, він за кордоном, а Гойс зайнятий турніром з петанку. Поява такого «жовтого» матеріалу - це хвора уява власника сайту Слободянюка. Як може поліція зайти у приватну власність? Як активісти можуть зайти? Це зовсім безпідставна інформація. Сайт зареєстрований у Росії, притягнути їх до відповідальності майже нереально. Це вже не вперше поширюється подібна неправдива інформація. Я з гумором сприйняв цю новину».

Тим не менше, інтернет-ресурс Сергія Ратушняка Clipnews.info поширив не менш брутальний матеріал проти Сергія Слободянюка під заголовком «В Ужгороді в неприродній спосіб зґвалтували начальника Укртрансбезпеки Слободянюка». А першим цю інформацію поширило інтернет-видання Павла Федаки «Трибуна», а згодом і ряд інших інтернет-видань Закарпаття. При цьому матеріал побудований аналогічно тому, який був проти Сергія Ратушняка.

Ця брудна інформаційна війна може затягнутися. У соцмережах закарпатські журналісти різко негативно прореагували на це брутальне інформаційне протистояння, яке псує імідж всієї журналістики.

Світлана Теличко для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com