image

Для чого екс-мер Ужгорода знову сердить Київ

Як лише скандал із погрозою голови Закарпатської облради Михайла Рівіса щодо відокремлення Закарпаття від України у випадку ігнорування Києвом почав стихати, масла у вогонь підлив екс-мер Ужгорода Сергій Ратушняк

Як ми повідомляли, голова Закарпатської облради Михайло Рівіс у одній з телепрограм на місцевому телеканалі мав необережність натякнути центральній владі, що якщо вона і надалі буде ігнорувати Закарпаття, то Україна залишиться без Закарпаття.

Звичайно, що подібні заяви не повинен виголошувати чиновник такого рангу і, відповідно, ці слова викликали резонанс. Спочатку Михайло Рівіс пояснював, що його слова були вирвані з контексту і на захист Рівіса став голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. Тим не менше, опозиція від Єдиного Центру розуміла, що це шанс для того, щоб збурити ситуацію і змусити центральну владу вжити заходів до владних закарпатських чиновників. Про це заявив і лідер Єдиного Центру Віктор Балога. Про це говорив на сесії облради і лідер фракції Єдиного Центру Золтан Ленд'єл.

Такий тиск з боку опонентів, а також великий всеукраїнський резонанс змусив Михайла Рівіса оголосити заяву на сесії облради, у якій він називав себе великим патріотом України і переконував, що Закарпаття є, було і буде в складі України.

Але як лише скандал почав затихати, свою заяву зробив і колишній мер Ужгорода Сергій Ратушняк. При цьому заява не мала звичний для Ратушняка брутальний характер, а написана з пафосом. Все це лише знову збурило ситуацію.

"Закарпаття знов нагадує про себе. Територія, яка в 1946 році протиправно була анексована до складу СРСР, а потім механічно відпала разом з Україною,- дійсно відчуває себе пасинком. Нерідним, чужим. 

Територія, яка приносить Києву мільярди з транзиту семи продуктопроводів, електроенергії, нищівної експлуатації лісу, запасів мінеральної сировини, золота, кордонів з чотирьма державами - членами ЄС- дивним клептоматійним законодавством України, - є дотаційною. За принципом - на тут крохи з барського столу і мовчи.
Нинішня облрада, взяла курс на використання положень закарпатського референдуму 1991 року. Нагадаю,- референдум "Про самоврядну (самоуправляемую територию). Т.б. -економічну автономію. В положеннях референдуму є також і право регіону вибудовувати самостійні стосунки в сфері зовнішньо-економічної діяльності.
І ось закарпатська влада вже відпрацьовує програму прямої економічної співпраці з Франконією - адміністративна одиниця Німеччини. Про це йдеться на сайті Облради. Рішення підтримано 43 з 64-х депутатів.
Мене приємно вразив голова Облради пан Михайло Рівіс. Він чітко і обгрунтовано сказав, що якщо Київ й далі буде ігнорувати елементарні потреби Закарпаття, - область має це розуміти однозначно. А саме -область ніколи не була потрібна київській метрополії, тому в рази отримує менші дотації і , взагалі, живіть як знаєте і йдіть куди хочете. Так йому почали приписувати якийсь сепаратизм. Насправді - провокація до сепаратизму, й так є домінуючою ідеєю серед мешканців Закарпаття. Насправді сепаратизмом є дії Київської влади, що за 20 років не спроможна збудувати в Криму, Закарпатті тощо ні садка, ні школи, ні сучасної дороги чи тунелі і мости вже не кажучи про сучасні підприємства але постійно вимагає любові, відданості і поваги до себе. А так не буває. Тому я погоджуюсь з М. Рівісом, що якщо центральна київська влада хоче бачити Закарпаття в складі України, вона зобов'язана пам'ятати, що є такий край і що неприпустимо фінансувати його потреби в десятки разів менше ніж сусідньої львівської області.
Тож Закарпаття в пошуках економічних партнерів, з яким воно зможе покращити своє соціально-економічне становище з тотальним безробіттям. І як вибухнуть вже сотні тисяч паспортів на руках закарпатців, за якими вони вже сьогодні є громадянами Угорщини, Румунії, Словаччини, Чехії, Польщі в разі подальшого зубожіння і безробіття,- тяжко спрогнозувати на користь України", - написав Сергій Ратушняк.

Про що може свідчити подібна заява? Адже відомо, що Сергій Ратушняк ніколи позитивно не говорив про Михайла Рівіса. Більше того, свого часу в одному з коментарів він показав Рівіса тим, хто у випадку загрозливої ситуації першим "спакує валізи" і зникне куди подалі від біди. Аж тут раптом мало не героїзація голови облради з боку екс-мера. Тепер не зрозуміло, чи Сергій Ратушняк дійсно щиро підтримав голову облради, або просто намагається "підставити йому свиню". Зрештою, як і голові ОДА Геннадію Москалю, який відповідальний за Михайла Рівіса, як партійний соратник.

Ну і варто нагадати, що Сергій Ратушняк позиціонує себе патріотом України. Це прослідковується не лише із його попередніх заяв, але й багатьох фотодоказів, які екс-мер активно афішує в своїй пресі та соцмережах.

Тому його заяву на підтримку Михайла Рівіса можна вважати дивним креном в бік самоврядності Закарпаття.

Василь Поляк для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com