image

Голова Закарпатської ОДА Москаль не має наміру поступатися своєму попереднику

Чому Геннадій Москаль продовжує воювати зі своїм попередником Василем Губалем

Колишній голова Закарпатської ОДА Василь Губаль напевно і думав, що його наступник на цій посаді виявиться таким мстивим.

Геннадій Москаль час від часу накидається на Губаля з різними обвинуваченнями. То розповів, що Губаль за бюджетні гроші провів дорогу до своєї приватної ферми. То каже, що Губаль підкупив "Правий Сектор", якому платив 10 тисяч доларів.

Нарешті у Василя Губаля появилася реальна можливість бути трошки незалежним від Геннадія Москаля і він покладав великі надії на створення об'єднаної територіальної громади з центром у рідному Нижньому Селищі. Однак Москаль вперся і всіма засобами заважає процесу створення громади.

Саме Геннадія Москаля  можна вважати борцем з децентралізацією. І саме це його небажання сприяти громадам об'єднатися вже  викликало протести у населення Закарпаття.

Ще в середині вересня відбулися перші публічні  акції протесту проти самодурства Москаля. 

Про те, що мотиви голови  Закарпатської ОДА нелогічні і гальмування децентралізації в Закарпатті є незаконним,  говорив і консультант з правових питань Регіонального офісу впровадження децентралізаційної реформи Закарпатського відділення Асоціації міст України Олег Лукша.

Тоді ж  Москаль фактично визнав, що гальмує децентралізацію з політичних мотивів. Він просто не може допустити, щоб люди його головного політичного опонента створили громаду і були відносно незалежними.

Не вплинуло на Москаля і те, що віце-прем’єр Геннадій Зубко  пригрозив тим губернаторам, які гальмують децентралізаційні процеси, звільненням.

Тим не менше, громада Нижнього Селища та кількох навколишніх сіл таки налаштована рішуче щодо об'єднання. І якщо Геннадій Москаль не дав їм провести вибори 30 квітня, коли вони будуть в Іршаві та Перечині, то в Нижньому Селищі вже планують проведення виборів на кінець літа. Тут навіть запланували декілька культурно-масових заходів.

Але Геннадій Москаль стоїть вперто на своєму, прикриваючись цифрами про недостатність фінансів у громадах. "Ситуація дуже промовиста, якщо врахувати, що Хустський район дотаційний на 92 відсотки. Наприклад, власних надходжень у с.Копашнево вистачає на зарплату працівникам сільради максимум на півроку. У Нанкові та Липовці ще гірше. Абсолютна більшість сіл району виживає виключно за рахунок дотацій та субвенцій. Тому я хочу ще раз наголосити, що об’єднання територіальних громад (ОТГ) на Хустщині можливе тільки довкола м.Хуст, який фінансово самодостатній і може забезпечити прилеглі села.
Ще минулого року ми пропонували Копашневу, Нанкову та Нижньому Селищу розглянути можливість утворення ОТГ з центром у Хусті. Однак нас і слухати не хотіли, оскільки в такому разі екс-голові ОДА Василю Губалю не знайшлося б посади. Саме він у вересні минулого року організував біля ОДА акцію з труною й вінками, домагаючись погодження на утворення Нижньоселищеньскої ОТГ. Сьогоднішня фінансова ситуація в селах Хустського району доводить, що мета створення Нижньоселищенської ОТГ – це не розвиток місцевої громади, не залучення інвестицій чи створення нових робочих місць, а банальне проїдання бюджетних коштів, які ОТГ отримують у вигляді субвенцій та дотацій. А також забезпечення посадами політичних банкрутів. І коли я бачу, що в сільрадах, які так прагнули ОТГ, зараз не вистачає грошей на найнеобхідніше, то раджу їм продати труну з вінками, які вони носили до ОДА, і виплатити своїм працівникам зарплату", - каже Москаль.

Тим не менше, статистика свідчить про зворотнє. Саме після створення об'єднаних територіальних громад гроші в бюджет почали надходити інтенсивніше. Що стосується Нижнього Селища, то тут є відома на всю Україну сироварня. Незабаром буде функціонувати ще одна. Активно розвивається фермерство та зелений туризм. Це доволі самодостатній населений пункт і спокійно може на себе та сусідні села заробляти.

Але не повезло селу з тим, що голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль має зуб на свого попередника. А тепер ще й така халепа сталася в місцевій школі, де директором дружина Василя Губаля. Це лише додатковий козир Москалю у цьому протистоянні. 

Василь Поляк для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com