image

Голова Закарпатської ОДА: Набридло ламати долі, захотілося будувати

Голова Закарпатської ОДА Олексій Петров провів прес-конференцію з нагоди 100 днів перебування на посаді

З нагоди своїх перших 100 днів на посаді голови Закарпатської ОДА генерал Олексій Петров влаштував прес-конференцію для журналістів. Зустрітися з пресою Петров вирішив у внутрішньому дворику Ужгородського замку, щоб придати події певної атрактивності. Але через це втратилася динамічність і замість того, щоб підготувати та роздати журналістам прес-релізи хоча б з якоюсь статистичною інформацією про діяльність голови ОДА у перші 100 днів, йому самому довелося нудно розповідати банальні фрази про дороги, сміття та екологію. Та ще й в медичній масці на обличчі, хоча найближчий журналіст сидів від Петрова на відстані 5 метрів.

Цікавим було хіба що почути від голови ОДА про ініціативу відновлення вільної економічної зони «Закарпаття» з відповідними пільгами для інвесторів, адже ця ідея не подобалася вже кільком центральним органам влади поспіль.

Трошки пішло пожвавлення, коли почалися запитання від журналістів і, до прикладу, цікаво було дізнатися, що Петров скептично ставиться до ідеї реанімації Мукачівського аеропорту, а також він натякнув, що курорт Буковель відвідують за сезон 4,5 млн. людей і нам би на Закарпатті також не заважало такі курорти розбудовувати. Як відомо, активісти виступають проти будівництва гірськолижного курорту на Свидовці, але схоже на те, що гроші переможуть.

Цікавим також було зізнання Петрова про погодження ним піти на посаду голови Закарпатської ОДА після довготривалої роботи в силових органах. Звичайно, що колишніх СБУшників не буває, але відповідь Петрова була доволі достойною: «Набридло ламати схеми та долі, захотілося щось будувати та розбудовувати».

Загалом післясмак прес-конференції доволі дивний. Людина за три місяці на посаді голови ОДА дуже інтенсивно вивчає регіон, компетентна у багатьох особливостях краю і володіє великим  об’ємом інформації. Петров перебуває у постійних роз’їздах, зустрічається з керівниками бюджетоутворюючих підприємств, авторитетними людьми, лідерами організацій. Трошки інертніше він йде на зустріч з лідерами політичних груп. Вже цілком зрозуміло, що триматиме на дистанції Віктора Балогу і в той же час занадто близько підпустив до себе групу Горвата-Лунченка-Петьовки-Поляка.

І ще одне. На прес-конференції Олексій Петров сказав, що прийняв область, яка перебувала на останньому місці в рейтингу соціально-економічного розвитку. Тому він розуміє, що цей рейтинг є певним лакмусом діяльності голів ОДА і буде намагатися вирватися з дна. Для цього потрібно бути не популістом, а стимулювати місцевий бізнес. І тут без лобіювання інтересів Закарпаття перед центральною владою в Києві не обійтися. Тобто, знову все може впертися в те, чи Київ і надалі ігноруватиме нашу область, або ж Петрову таки вдасться  вламувати центральних чиновників у необхідності певних преференцій для Закарпаття. Ось тут і буде зрозуміло, що наскільки Петров є авторитетним для Києва, бо саме від цього залежатиме його корисність для Закарпаття.  

Василь Поляк для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com