image

Хто із закарпатських нардепів найбільше працює

Аналіз роботи закарпатських нардепів за два роки депутатства

Цей тиждень згідно із календарним планом роботи сесії парламенту – останній перед канікулами. Попереду ще тиждень роботи у комітетах, але, як показує практика, більшість депутатів відкриють сезон відпустки саме по завершенні пленарного тижня.

П’ята сесія Верховної Ради України розпочне свою роботу вже восени. Саме тоді і виповниться два роки чинному складу парламенту. За цей час було прийнято чимало законів, які мали на меті змінити життя країни, деякі так і не стали реальністю.

Не пасли задніх у цьому плані і обранці від Закарпаття. Огляд Prozak має на меті проаналізувати роботу представників закарпатської громади у головному законодавчому органі країни за майже два роки роботи.

Головним критерієм оцінки роботи депутатів стала законотворча активність політиків, що дозволило розмістити їх у відповідному рейтингу від найпродуктивнішого до найменш активного. Не минули ми своєю увагою і показники відвідуваності та активності на пленарних засіданнях, адже саме ці критерії активно взаємопов’язані між собою і визначають ступінь продуктивності того чи іншого народного обранця.

Найпродуктивнішим закарпатським нардепом поза сумнівом можна назвати списочника Валерія Пацкана, члена фракції партії «Блок Петра Порошенка». На рахунку політика 73 законодавчі ініціативи, і розрив від найближчого колеги становить майже 20 одиниць. Серед них 22 Постанови, 43 законопроекти щодо внесення змін до чинних законів чи нормативно-правових актів, Кодексів, 6 цілком нових законопроектів, серед яких були також законопроекти про створення та звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування обставин конфлікту в Закарпатській області 11 липня 2015 року, а також 2 законопроекти із пропозиціями щодо проведення парламентських слухань на різні теми. 13 із загальної кількості законодавчих ініціатив набули чинності.

Згідно з даними електронної реєстрації нардеп Валерій Пацкан був присутній на 82% засідань, згідно з даними письмової реєстрації – на 98%. На рахунку політика 6 виступів із трибуни і 18 – з місця.

Друге місце у нашому рейтингу посів також представник пропрезидентської фракції у парламенті – депутат-мажоритарник від 68 виборчого округу Роберт Горват. На офіційному сайті Верховної Ради налічується 55 законодавчих ініціатив, які були зареєстровані як самим політиком, так і в співавторстві з колегами, з них 5 – цілком нові законопроекти, решта – ініціативи внести зміни до чинного законодавства. 2 ініціативи закарпатського політика набули законності.

Своє робоче місце у Раді закарпатець відвідує досить справно. Згідно з даними електронної реєстрації він пропустив 19% засідань, а згідно з даними письмової – 14%. На рахунку Роберта Горвата – 10 публічних виступів у парламенті: 3 – з трибуни, 7 – з місця.

Замикає трійку лідерів-законотворців списочник Валерій Лунченко, член депутатської фракції партії «НАРОДНИЙ ФРОНТ». За його авторства чи співавторства з іншими депутатами до Ради внесено 42 законодавчі ініціативи, з яких 3 стали чинними нормами. У переліку ми знайшли 6 цілком нових законопроектів та дві ініціативи щодо проведення парламентських слухань на певні теми. Решта – проекти змін до вже існуючих законів, нормативно-правових актів чи Кодексів.

Валерій Лунченко доволі сумлінний депутат – на його рахунку 86% відвіданих парламентських слухань (це згідно з даними електронної реєстрації, письмово політик зареєструвався на 88% засідань). Що стосується публічних виступів народного обранця, то згідно з даними сайту Верховної Ради їх було 6, один з них – з трибуни.

Четверте і п’яте місце розділили між собою член парламентської фракції «Блок Петра Порошенка» списочник Василь Брензович та позафракційний депутат-мажоритарник від 69 виборчого округу Віктор Балога. У них однакова кількість законодавчих ініціатив – по 25. Проаналізуємо їх за алфавітом.

Отже, із внесених Віктором Балогою законопроектів 7 – цілком нові документи, 1 – пропозиція щодо тематики парламентських слухань; 4 ініціативи набули чинності. За даними електронної реєстрації політик був присутнім на 75% парламентських слухань, а за даними письмової – на 85%. При цьому виступав він всього один раз у червні минулого року з місця.

Законотворча діяльність Василя Брензовича складається переважно із Постанов, їх на рахунку політика аж 17, 1 новий законопроект і 1 пропозиція щодо теми парламентських слухань, решта – зміни до чинних законодавчих актів. 5 ініціатив закарпатського політика набули чинності. Відвідує своє робоче місце нардеп, так би мовити, через раз: згідно з даними електронної реєстрації Василь Брензович був присутнім на 52% парламентських засідань, згідно з даними письмової – на 55%. Політик зробив два публічні виступи у Раді – один з місця і один – з трибуни.

Наступним, шостим, у нашому рейтингу законотворців став позафракційний депутат від 72 округу Василь Петьовка. За даними сайту Верховної Ради політик вніс на розгляд парламенту 21 законодавчу ініціативу. Тільки 1 з них – цілком новий законопроект, все інше – пропозиції внести зміни до чинних законів, актів, Кодексів. Також одна з пропозицій народного депутата стала чинною нормою. За даними письмової реєстрації Василь Петьовка пропустив всього 3% засідань парламенту, натомість за даними електронної – 33%. Попри досить сумлінне відвідування свого робочого місця нардеп жодного разу публічно не виступав.

Сьомим за активністю став позафракційний депутат-мажоритарник від 73 виборчого  округу Іван Балога. На офіційній сторінці депутата на сайті Верховної Ради зафіксовано 12 законодавчих ініціатив. Варто зазначити, що у відсотковому співвідношенні внесених пропозицій і пропозицій, що стали нормою чинного законодавства, нардепа можна вважати лідером. Адже із 12 законопроектів половина набули чинності. Усі 6 були цілком новими законопроектами і стосувалися перейменування населених пунктів.

Як і у Василя Петьовки, у Івана Балоги суттєва різниця між даними електронної і письмової реєстрації відвіданих у Раді парламентських засідань – 60% і 90% відповідно. За майже два роки роботи народний депутат жодного разу публічно не виступав.

Згідно з нашим рейтингом законотворчої активності восьмим став член депутатської групи «Партія «Відродження», обраний від 70 округу, Михайло Ланьо, внісши на розгляд парламенту 10 законопроектів. 2 з них – цілком нові законодавчі ініціативи, решта – пропозиції змін до вже існуючих актів. Станом на момент написання цього матеріалу жодна з пропозицій політика не набула чинності. Електронна система зафіксувала присутність народного обранця на 65% засідань парламенту, натомість за даними письмової реєстрації Михайло Ланьо був тільки на 50% слухань. На рахунку нардепа один публічний виступ з місця у травні минулого року.

Замикає рейтинг позафракційний депутат від 71 виборчого округу Павло Балога, який за два роки роботи у Верховній Раді вніс на розгляд парламенту всього 1 законопроект. Навіть цей 1 документ наразі не став чинною нормою. Згідно з даними електронної системи нардеп відвідав 44% засідань Ради. Втім письмово політик зареєструвався на 93% парламентських слухань. За час роботи у парламенті політик не мав жодного публічного виступу.

Олександра Машіка для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com