image

Хто стоїть за терактами в Ужгороді

Як ми повідомляли, сьогодні вночі в Ужгороді пролунали два вибухи. На кого падає тінь?

На щастя, ніхто з громадян не постраждав. Небезпеки життю людей не було. Самі вибухи були не потужні.

За фактами вибухів, прокуратурою міста внесено відомості до ЄРДР за фактом терористичного акту, тобто вчинення вибуху, підпалу чи інших дій, які створювали небезпеку для життя чи здоров'я людини або заподіяння значної майнової шкоди чи настання інших тяжких наслідків, вчинених з метою привернення уваги громадськості до певних політичних, релігійних чи інших поглядів винного (терориста) - (ч.1 ст. 258 КК України).

Тобто, мова йде про теракти.

Наразі, вказані факти розслідуються в межах об'єднаного кримінального провадження, досудове розслідування у якому  доручено управлінню СБУ в Закарпатській області.

У результаті вибухів постраждали автомобілі. Один із них, належав представнику Закарпатської обласної організації «Козацька Територіальна Оборона України», заступнику отамана Ігорю Савицькому.

Ігор Савицький брав активну участь у передвиборній кампанії і був членом місцевої ДВК від партії «Відродження».

Ще один вибух був направлений проти ще одного активіста «Відродження» -- Юрія Мандича.

Невідомий досі національно-патріотичний рух Закарпатської області взяла на себе відповідальність за організацію вибухів і повідомила, що був ще один теракт проти громадянина Данчі. Однак міліція про третій вибух не повідомляла.

Самі ж націонал-патріоти кажуть, що йде масова скупка голосів і екс-регіонали рвуться до влади, а міліція без дія. «Дивлячись на те, що чинна влада закриває очі на те, що шляхом підкупу до влади рвуться колишні регіонали, тітушки, криміналітет! Ми прийняли рішення взяти ситуацію під свій контроль і фізично знищувати ворогів України!», йдеться в заяві

Чомусь обласні ЗМІ назвали невідомих месників націонал-патріотами Закарпаття, на що навіть образилася віртуальна організація патріотів Закарпаття «КРОТОН», яка розіслала заяву, що в багатонаціональному Закарпатті не може бути націонал-патріотів.

«Закарпатські ЗМІ повідомили про те, що відповідальність за сьогоднішні вибухи в Ужгороді взяли на себе "патріоти Закарпаття". Насправді ж, мова йшла про невідомий досі "патріотично-національний рух Закарпатської області". Нічого спільного цей рух із закарпатським патріотизмом не має. Якщо вже мова йде про патріотично-національний рух, то якої національності? Закарпаття багатонаціональне і справжні патріоти Закарпаття -- це люди, які вболівають за наш край і однаково шанують мешканців всіх національностей.

 Ми засуджуємо терор у будь яких його проявах. Ми мирні та толерантні люди, які хочуть жити в мирі та спокої, а ті, хто вчинив сьогоднішні теракти, намагаються розхитати ситуацію і внести розбрат.

Закарпатці! Не піддавайтеся на провокації. Терористи повинні бути покарані», - йдеться в заяві «КРОТОНА».

Звичайно, було б дивно, якби у цій ситуації промовчав сам керівник міського «Відродження», який є фіналістом виборів мера Ужгорода Богдан Андріїв.

Андріїв не промовчав, а навпаки – провів термінову прес-конференцію і що дивно: дуже підготовлену прес-конференцію.

«Сьогодні вночі стосовно активних членів моєї команди Ігоря Ставницького та Юрія Мандича скоєно зухвалі злочини, - сказав Богдан Андріїв. -  Було кинуто поки що невстановлений вибуховий пристрій, який пошкодив автомобіль Ігоря Ставицького та ще один вибуховий пристрій, який значно пошкодив автомобіль Юрія Мандича, а також його подвір’я і будинок. Зазначені вибухи відбулися з 30-хвилинним проміжком, спосіб та час їх здійснення вказує на їхню чітку спланованість. Я вважаю, що за скоєнням злочину стоять людей з оточення мого опонента Сергія Ратушняка. З відповідною заявою щодо покарання та притягнення до відповідальності осіб, причетних до цього злочину, я офіційно звернувся в Ужгородський міський відділ МВС».

Богдан Андріїв також розповів, що окремі ЗМІ та невідомі організації звинувачують його у причетності до замахів на власних членів команди. «Це повний абсурд,- зазначив Богдан Андріїв. – Опоненти вдаються до брудних технологій».

Сам кандидат навіть написав звернення до Президента України,  у якому просить вжити заходів щодо стабілізації ситуації в Ужгороді.

Така заява Богдана Андріїва дуже насторожує. Стаються вибухи проти його активістів, але не проти тих, хто, можливо, заслуговує на покарання, через свою діяльність по скупці виборців, а доволі другорядних. Ну і пошкодження в принципі не великі. Однак у Андріїва є хороший інформаційний привід поскаржитися на опонента і налаштувати виборців на свою користь.

Щось подібне написав у соцмережах один із найактивніших активістів штабу Сергія Ратушняка журналіст Павло Федака.

«Не виключено, що сьогодні-завтра застрелять фінансиста тітушок Богдана Андріїва, а вбивство повісять на Сергія Ратушняка. Таким чином мерські перегони в Ужгороді буде зірвано», - написав Федака.

Самого Сергія Ратушняка звинувачення Андріїва лише розлютили.

«Угрупування “Барва” Балог і братки Андрієви почали підривати і знищувати своїх для звинувачення в цьому опонентів. В прагненні залишити під собою право на пограбунок міського майна і бюджету, Балога висунув на посаду голови міста напарника по кримінальному бізнесу безграмотного і навіть без СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ Андріїва.

Це чи не з тих Андрієвих, що свого часу вбили податкового інспектора в м. Каменець Буська в Львівській області – вагітну жінку – матір трьох дітей і  ховаючись від тюрми втекли до Закарпаття?

План Балоги – протягнути до другого туру своїх Чубірка і дебіла Андріїва не спрацював. Тоді вони вдалися до чорного піару, звинувачення опонента в канібалізмі і у всіх гріхах на світі. Завершення цієї канви – відвертий бруд в рекламі на ОДТРК “Тиса” (яку очолює ставленик Ледиди) і вибухи в трьох подільників по розносці 500 грн. Мета проста – отримати жертви, краще труп і звинуватити в цьому Ратушняка.

Ось так, шановні ужгородці і закарпатці, братки Балоги і Андрієви йдуть до влади. Ось так дебіла без середньої освіти Андрієва Балога саджає в крісло мера. Ви повинні знати про це», - цитує Ратушняка сайт «Трибуна».

Окрім того, Сергій Ратушняк також звернувся до Президента Петра Порошенка.

«Пане Президенте!

Прошу негайно втрутитись в ситуацію, що виходить з під контролю в місті Ужгороді.

Кримінальне угруповання, відомих Вам братів Балог і їх подільників по кримінальному бізнесу в сферах контрабанди, торгівлі людьми, наркотиків і зброї, що біля 20 років "успішно" і безкарно співпрацюють з правоохоронцями, - вже біля 15-ти років зухвало і безкарно грабують державу і громадян через своє перебування у владі. Казнокрадство і хабарництво стало хронічним і вагомим додатком до їх кримінальної діяльності.

Зараз пройшли вибори, де ці ОЗУ знов традиційно  в кримінальний спосіб здобували собі мандати. Скупка голосів по 500 грн, що охопила в Ужгороді біля 30 000 людей і жодної реакції правоохоронців. З перемогою в першому турі не вийшло. Рейтингу нема і не може бути. Пішли на відвертий кримінал - підривають і підпалюють своїх дрібних подільників. Біля 150 підпалів в їх виконанні в останні три роки вже зробили наш край і місце столицею підпалів і вибухів.

Очевидним отримувачем вигоди цих дій є кримінальні авторитети Балоги і Андрієви, один з яких і балотується на посаду міського голови.

На їх руках кров і в Закарпатській, і у Львовській області.

Зупиніть безкарну ходу кримінальних сімей братів Балог і Андрієвих, інакше для обвинувачення опонентів і досягнення влади в найближчі дні може помолитись людська кров і події Мукачева 11.7.15 з трьома трупами стануть лише прелюдією.

Сергій Ратушняк 13.11.15».

Таким чином, якщо Андріїв у вибухах звинувачує лише Ратушняка, то Ратушняк приплів у своїх звинуваченнях до Андрієва ще й Віктора Балогу.

Балозі варіант із зривом виборів через теракти був би дійсно на користь. До речі, сам Віктор Балога вибухи в Ужгороді прокоментував доволі «інертно» і без емоцій.

 «Стосовно вибухів в Ужгороді можу сказати наступне.

Вчора бандити відкрито скуповували голоси на виборах міського голови. Безкарність призвела до того, що сьогодні вони кидаються гранатами, а завтра – знову почнуть призначати «зустрічі» і вбивати один одного.

Про те, що гра в піддавки з криміналітетом закінчиться плачевно, я попереджав не раз.

Але, очевидно, комусь вигідно руками бандитів вирішувати свої справи. Тому, вони і далі почувають себе господарями ситуації.

Хочу нагадати, що через 2 дні в Ужгороді другий тур виборів. Якщо не буде рішучих кроків з боку правоохоронців, то зрив виборів може здатися найбільш м’яким сценарієм», - написав Балога в соцмережах.

До речі, якби правоохоронці трошки порилися у своїх таємних документах, то віднайшли б багато цікавої інформації про підпали автомобілів в Ужгороді. У більшості випадків мова йшла про помсту колишніх міліціонерів, які були лояльними до Балоги, але були звільнені з органів за керування УМВС в Закарпатської області Василем Варцабою та Сергієм Шараничем. Часто підпалами карали тих, хто пішов від Віктора Балоги в табір його політичних опонентів. Так, до прикладу, було з підпалом автівки Юрія Перести.

І все ж, правоохоронці повинні добре розібратися з цією ситуацією і на ті два дні, які залишилися до виборів, максимально мобілізуватися. Бо, схоже, це ще не межа.

Степан Форкош, Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com