image

Хто займе опозиційну нішу в Закарпатті

У Закарпатті чомусь всі захотіли в опозицію. 

Для початку потрібно розібратися, хто взагалі в Україні влада, а хто опозиція. Якщо зважити на те, що владою можна вважати партії, які створили парламентську коаліційну більшість і які представляють виконавчу гілку, то це Блок Петра Порошенка включно з УДАРом, Фронт Змін Арсенія Яценюка, «Батьківщина» Юлії Тимошенко та Радикальна Партія Ляшка.

Однак доволі дивним є те, що учасник провладної коаліції Юлія Тимошенко регулярно критикує дії влади. Головним чином тисне на соціальні теми і, зокрема, тарифи. Опозиційна риторика часто і в Олега Ляшка і навіть деяких представників УДАРу. Несподівано цю нішу починає займати і Ігор Коломойський з УКРОПом та «Відродженням». При цьому, Коломойський і сам був нещодавно губернатором Дніпропетровщини.

Чому провладні політики намагають займати опозиційну нішу? Бо занадто мало позитиву в країні в період радикальних реформ.

То хто тепер буде в класичній опозиції? Комуністів прибрали, а тепер на черзі ще й «Опозиційний Блок», який зазнав першого удару на Харківщині. До речі, відмова реєстрації «Опозиційного Блоку» в Харківській області може створити багато проблем державі. Бо це фактично ліквідація опозиції, що в демократичному світі не вітається.

Про це, до речі, в своїй заяві вже оголосив сам «Опозиційний Блок».

«Опозиційний блок не визнає незаконного рішення Головного територіального управління юстиції в Харківській області про відмову в реєстрації нашої обласної організації. Ми звернемося до суду, зробимо все необхідне, щоб відстояти право партії брати участь у виборах.

Торік Опозиційний блок, всупереч усім перешкодам з боку влади, став переможцем на парламентських виборах у Харківській області. Сьогодні, згідно з усіма опитуваннями, наша партія є беззаперечним лідером, що претендує на перемогу в регіоні.

Тому рішення про відмову в реєстрації нашої організації - це фактично рішення про зрив місцевих виборів в регіоні та позбавлення харків'ян можливості обрати легітимні органи місцевої влади. Ми звернемося до суду і зробимо все необхідне, щоб відстояти право жителів Харківської області на чесні вибори і на законно обрану місцеву владу.

Відмова в реєстрації головної опозиційної сили - це порушення фундаментальних основ демократії. Лише тоталітарні режими дозволяли собі проводити вибори без опозиції. Тепер цим шляхом пішла нібито демократична влада нинішньої України, фальсифікуючи вибори ще до їх початку. Ми звернемося до міжнародного співтовариства, у судові інстанції, щоб зупинити перетворення нашої країни в диктатуру корумпованих політичних банкрутів.

Ми також звертаємося до Гаранта Конституції з вимогою виконати свої конституційні обов'язки і забезпечити участь у виборах усіх політичних сил, незалежно від того, подобаються вони владі чи ні.

Ми переконані в неминучості покарання всіх винних в антиконституційних діях в Харкові.

За порушення Конституції винні рано чи пізно понесуть кримінальну відповідальність.

Якщо в НАШІЙ країні ще є Конституція, Опозиційний блок братиме участь у виборах в Харківській області. Якщо наша партія не буде в них брати участь, цих виборів не буде. Жодна демократична держава світу, жодна авторитетна міжнародна організація не визнає вибори, проведені без участі опозиції», - йдеться в заяві «Опозиційного Блоку».

Скоріше за все, президент Петро Порошенко змушений буде втрутитися в ситуацію з не реєстрацією ОБ, бо не захоче мати докорів з боку Європи та США.

Закарпатська специфіка

Ще більш дивною є ситуація в нашому Закарпатті. Тут уже довгі роки була єдина влада: сімейного клану Віктора Балоги. Саме його люди мали більшість в обласній та у всіх районних і міських радах. Окрім того, виконавча влада також була сформована з представників Єдиного Центру Балоги.

І лише Мукачівський конфлікт став причиною політичної ревізії. Вся виконавча вертикаль посипалася, а ради зайняли оборонні позиції. Віктор Балога опинився в опалі. Він зробив кілька гучних заяв про те, що це він вирішує, хто буде керувати в області і поставив планку: набрати на найближчих виборах у обласну раду більше 50% і зробити сина Андрія головою Закарпатської облради.

Це доволі серйозна заява і щоб її виконати, Балозі доведеться вести активну кампанію. І ця кампанія вже почалася. Віктор Іванович перейшов у глибоку опозицію. Всю область обвішали антивладними білбордами, а по містам і селам роздають листівки із заявою про те, що закарпатці тихі та спокійні люди, а тут втрутилася центральна влада і принесла в наш край неспокій.

Одним словом, Балога став рафінованим опозиціонером, попри те, що за тривалу політичну кар’єру більше звик прилаштовуватися до влади і служити всім президентам.

Виникає резонне питання: як на опозиційному полі в Закарпатті будуть функціонувати разом Єдиний Центр Балоги та реальний «Опозиційний Блок», який, як відомо, очолює Олександр Ледида? Та ніяк не будуть. Очоливши «Опозиційний Блок», Ледида знав на що йде і розумів, що разом з тим переймає на себе всю критику за дії екс-влади Януковича. Він розумів, що повинен буде «віддуватися» за надмірні апетити колишнього свого партійного боса. Колись Ледида питав, чи може лягати ярлик «злодіїв» на всіх людей, які були при владі від Партії Регіонів, бо серед «регіоналів» були тисячі чесних освітян, лікарів, інженерів та вчених, які «не пиляли золоті батони» разом з Януковичем.

Тим не менше, ярлик «злочинної влади» все одно висітиме над всіма колишніми «регіоналами», тому Ледиді доведеться нелегко. Аргументом на його користь може залишатися лише його діяльність на посаді голови Закарпатської облдержадміністрації. Бо при губернаторові Ледиді область таки піднялася і було реалізовано чимало крупних проектів. У першу чергу по покращенню медичної сфери, хоча сам Ледида найбільшою своєю заслугою вважає очищення Закарпаття від премікса та інших отрутохімікатів.

А що може бути аргументом на користь Балоги? Маючи майже абсолютну владу в Закарпатті, перебуваючи на дуже високих посадах при трьох останніх президентах, Балога міг зробити із Закарпаття найрозвиненішу область в Україні. На жаль, ефективність діянь сімейного політичного проекту «Єдиний Центр» була на рівні нуля в суспільному плані. Приватно ж, Балоги піднялися доволі потужно. Тому риторика Балоги опозиційного змісту матиме виключно характер критиканства, без логічних аргументів. Що, власне, зараз і відбувається.

Є два пояснення того, чому Балога почав таку активну кампанію критики влади, аж до листівок.

По-перше, ніхто так часто не замовляє соціологічні опитування про політичні симпатії закарпатців, як це робить Віктор Балога. Скоріше за все, опитування показують, що довіра до партії Балоги поки не настільки висока, щоб отримати більшість на виборах до місцевих рад, тому Балога і активізувався.

По-друге. Цілком можливо, що Балога активізувався для самозахисту. У влади може бути багато юридичних аргументів для того, щоб «поставити» Віктора Балогу та його політичну силу на «місце». Достатньо лише провести моніторинг діяльності партії Єдиний Центр, щоб через невідповідність до статуту та законодавства цю партію не допустити її до виборів, або взагалі ліквідувати.

Окрім того, правоохоронні структури можуть спокійно знайти «кримінал» на Віктора Івановича. І його буде за що покарати. Ось тому Балога і вирішив терміново організувати опозиційний тиск на владу, щоб потім показати всім: «от бачите, я почав критикувати владу, а вони за це вирішили розправитися зі мною». Тобто, стати «жертвою» політичного терору і підняти Закарпаття на свій захист.

Ну і не варто забувати про ще одну спонтанно створену опозицію. Опозицію Коломойського, який посварився з президентом Порошенком і вирішив якось помститися. Щоправда, на нещодавніх виборах у Чернігові навіть шалене закидання потенційних виборців гречкою, представнику Коломойського Корбану виграти не вдалося. Що стосується Закарпаття, то тут Коломойський мав намір добре вкластися в партію «Відродження». Але помилився з обранням куратора цієї партії в нашій області. Нам стало відомо, що «Відродженням» в Закарпатті займався… Михайло Ланьо. Що зараз із Ланьом – добре відомо. Так що опозиція від Коломойського поки в Закарпатті загальмувала.

Сергій Форкош, Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com