image

«Європейська Солідарність» обговорила з громадськими організаціями антикорупційні ініціативи в області

Сьогодні в Ужгороді відбувся круглий стіл «Механізми запровадження обов`язкової антикорупційної експертизи проєктів рішень органів місцевої влади». 

Лідерка Закарпатського обласного осередку партії «Європейська Солідарність» зазначила, що метою заходу є налагодження комунікації з громадянським суспільством задля спільної розробки алгоритму антикорупційної експертизи проєктів рішень обласної ради. За відпрацьованими на рівні області лекалами згодом мають почати працювати ради в містах і громадах.

«Переконана, що ефективний антикорупційний механізм у радах всіх рівнів зменшить корупційні «прибутки» чиновників і збільшить кількість коштів на нагальні потреби громадян. Представники нашої політичної сили вже мають такий досвід у попередньому скликанні облради, але це були ініціативи окремих депутатів, а не позиція ради. Тепер же це пріоритет нашої партії, – заявила Климпуш-Цинцадзе. – Але суто зусиллями кількох депутатів у раді нам не вдасться системно боротися з корупцією, тому ми хочемо заручитися підтримкою тих, хто вже це фахово робить».

Керівник Агенції регіонального розвитку Закарпатської області, кандидат у депутати облради від «ЄС» Денис Ман розповів про антикорупційні ініціативи, які вдалося реалізувати в попередні роки. «Ми ініціювали укрупнення обласних програм і скоротили їх на третину. Кошти стали прозорішими. Окрім цього, ми добилися щоквартального звіту про те, як використовуються кошти платників податків в області. В облраді є структури, які контролюють це, але вони не на 100% ефективні. Історія із закупівлями малярних костюмів, замість захисних медичних, для лікарів, які працюють із хворими на COVID-19, довела, що  корупційні лазівки є», – сказав Ман.

Він наголосив на важливості доступу громадськості до аналізу рішень місцевої влади на етапі їхньої розробки. «І треба, щоб це була загальновизнана і обов`язкова практика для всіх чиновників», – наголосив Денис Ман.

Такої ж думки керівник Громадської ради при Закарпатській ОДА Михайло Греньо. Нині громадська рада налічує 96 громадських організацій області і бере участь у роботі 16 комісій у різних галузях, співпрацюючи з органами виконавчої влади та обласною радою. Це дорадчий орган, який консультує владу та аналізує проєкти її рішень. За словами Михайла Греня, рада має позитивні приклади співпраці з чиновниками різних департаментів та управлінь, але є сфери, де такої взаємодії немає зовсім. Це, наприклад, земельні відносини та архітектура – галузі, де є прямий перерозподіл ресурсів.

22,10,

На думку представника Громадської ради Мар`яна Токаря, в умовах, коли влада не має політичної волі ставати публічнішою, треба на законодавчому рівні розширювати права громадянського суспільства. На цьому також наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам потрібне продовження діалогу у Верховній Раді щодо законодавчої роботи, яка би забезпечила більшу підзвітність і прозорість влади. Насамперед, нам треба норми, котрі би зробили публічною більше інформації про роботу влади».

Наразі ж, переконані в «Європейській Солідарності», основним інструментом протидії корупційним ризикам є розголос про них. Відтак, «ЄС» буде оприлюднювати проєкти рішень органів місцевого самоврядування в соціальних мережах і працюватиме над тим, аби всі органи влади та їхні структурні підрозділи мали свої сайти, де би оперативно і повно інформували громадськість про свою діяльність, насамперед, в частині використання бюджетних коштів.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com