image

Кому вигідна істерія навколо Берегівського району

Псевдоаналітика та підміна понять

Коли влада запланувала територіально-адміністративну реформу, щоб укрупнити райони, бо це дасть можливість значно скоротити армію чиновників, то більшість закарпатців зустріли таку новину позитивно.

Коли ж були оприлюднені перші списки районів, які залишаться, то спір виникав хіба що між представниками Рахівщини та Тячівщини. І ті, і ті хотіли, щоб мати свій адміністративний центр.

Останній прийнятий Кабміном план щодо укрупнення районів не сподобався чиновникам Рахівщини, бо ї хній район таки увійде до Тячівського. Але раптово виник скандал навколо створення Берегівського району. Вийшло так, що Берегівщину об'єднали з Виноградівщиною і район буде називатися Берегівським. 

Деякі сили навіть намагалися організувати акції протесту з цього приводу і з десяток мешканців Виноградівщини хтось привіз під стіни ОДА, щоб висловити невдоволення. 

Потім активно почали розігрувати політичну і національну карту. Мовляв, буде створено "угорський" район на угоду угорцям. І дивно, що з цього приводу висловився один колишній нардеп у своєму ж інтернет-виданні, яке свого часу отримало грант від уряду Угорщини. Висловлювалися проти створення такого району вбачаючи в ньому можливість для угорського сепаратизму і культурні діячі, які отримували фінансування  від Угорщини своїх проектів.

Чомусь експертами в угорському питанні стали письменники, спортсмени та домогосподарки. Всі вони отримали привід сказати щось розумне про "угорську загрозу". Лякали тим, що угорці відберуть від України Закарпаття, як Росія відібрала Крим та частину Донбасу. І всі вбачали в цьому торгівлю між президентом України Володимиром Зеленським та прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. Мовляв, Зеленському це потрібно для покращення іміджу на міжнародній арені і зам'яти конфліктні питання між Україною та Угорщиною.

Більше того, деякі закарпатські видання навіть поширили заяву українських націоналістів-маргіналів, які просять українську владу не допустити створення "угорського району" на Закарпатті.  Цю заяву підписали маловідомі політики, для яких це також привід про себе нагадати. Для цих політиків-маргіналів створення району з центром у Берегові "може призвести до виникнення поетапного роздмухування антиукраїнської політики щодо розколу та поділу Української держави у майбутньому".

Дивує, що ніхто з цих так званих експертів навіть не подумав, що насправді об'єднання цих районів навпаки значно зменшує частку угорців в одній адміністративній одиниці. Тобто, якщо зараз Берегівський район можна вважати угорським, то після об'єднання з Виноградівщиною, цього вже сказати буде важко.

І дійсно, після цієї істерії нерви не витримали вже і в закарпатських угорців. Зокрема, угорська закарпатська організація КМКС з цього приводу поширила заяву, у якій зокрема зазначила, що "розроблений проєкт поділу на райони матиме негативний вплив на інтереси угорців Закарпаття, оскільки їхній відсоток у новостворених районах значно зменшиться. Так, наприклад, у Берегівському районі з нинішніх 75% частка угорців зменшиться до 43%, в Ужгородському – з 33% до 13%, а в Мукачівському – з 12% до 4%".

От і все. Ніякого угорського району не буде. А буде навпаки район, у якому угорці вже не будуть домінувати. 

Ну і нарешті хочеться сказати про той страх, який час від часу розганяють українські націоналісти щодо можливої угорської експансії - Угорщина не може апріорі претендувати на території, навіть на ті, які їй колись належали. Бо ця держава є членом євроатлантичних структур і живе за законами Європейської Унії, тому не варто її рівняти з Росією, для якої ніякі цивілізовані юридичні норми не діють. Угорщина не направить свої танки на Закарпаття, бо є колективним членом НАТО, де рішення приймається загальним командуванням, а не окремою державою-членом. 

А вся ця істерія є штучною з метою роздмухати чергове протистояння між українцями та угорцями на Закарпатті. І це дуже подобається Росії. 

Степан Форкош для Prozak.info

 

 

 

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com