image

Короткий аналіз нової влади Ужгорода

Як сформувалася нова влада Ужгорода на першій сесії міськради

Як відомо, в Ужгороді відбулося засідання сесії міськради нового скликання. Було сформовано виконавчий апарат. Хто ці люди і що можна очікувати від нової ужгородської влади.

По-перше, вже цілком очевидно, що промерська більшість в раді буде дуже стійкою. Всі голосування проходили з доволі потужним «одобрямсом». Всього лиш 7-9 депутатів із 36 могли утримуватися або бути проти рішень, які приймалися на сесії.

Перше, що прийняли депутати, це встановили новому меру Богдану Андріїву зарплатню, яка буде сягати зі всіма надбавками понад 13 тисяч. Доволі нескромно, якщо зважити на те, що мер персона багата і для плюса в карму та імідж міг би пафосно перед мікрофонами заявити, що всю свою зарплатню буде переводити на благодійні цілі, або хоча б на АТО. Свого часу щось подібне зробив Сергій Ратушняк.

Потім почали обирати заступників, керівника апарату та секретаря ради.

Почнемо із заступників.

Першим заступником міського голови доволі несподівано став Іштван Цап. У лихі 90-і Цап був при Сергієві Ратушняку. Сам Ратушняк колись розповідав, що той мив його «мерседес». Однак згодом шляхи Цапа та Ратушняка різко розійшлися. Колишні соратники Ратушняка Іштван Цап та Сергій Слободянюк шляхом певних маніпуляцій видурили у Ратушняка заяву про звільнення з посади мера, коли той змушений був переховуватися від українського правосуддя в Іспанії.

Після цього Цап та Слободянюк фактично керували Ужгородом, формальним мером якого був Степан Сембер.

Після повернення з Іспанії і зняття судом звинувачень Сергій Ратушняк час від часу нагадував Іштвану Цапу, що «кидати» -- це не добре. Один раз Цап мав необережність їхати в одному потязі з Ратушняком і трохи був битим, а потім, у 2005 році, Цапа добряче відлупцювали біля  власного будинку і тоді також підозра падала на людей Ратушняка. І, увага, прихильні до Цапа ЗМІ тоді повідомили, що однією з причин побиття стало те, що Цап відстоював права власників АТП 12107, у яких той таки Ратушняк намагався повернути собі ринок на Краснодонців. Як відомо, тоді ринок уже був під Богданом Андрієвим.

Згодом Цап мав тривалу судову тяганину щодо власності на рекламне агентство із Олександром Шпеником. Шпенику вдалося якимось дивним чином продати киянам майно агентства  і Цап залишився ні з чим.

Далі Іштван Цап зник у Будапешті, де працював у Консульстві України в Угорщині. І вже лише зовсім недавно вигулькнув як керівник громадської організації «Ужгород європейський» і цю організацію пов’язують з… Віктором Балогою.

Одним словом, перший заступник мера персона доволі слизька, однак потрібно віддати йому належне в тому, що він буде певним (не відкритим) ментальним протистоянням меру з Галичини. Окрім того, Цап доволі розумний і знається на тому, як місто повинно правильно виглядати та функціонувати. Це дійсно проєвропейський політик, любить малювати правильні схеми і саме від нього можна буде очікувати певних прогресивних новацій.

Що стосується двох інших заступників, то це фігури виключно формальні і посади їм дісталися за партнерські послуги під час виборів:

Олександр Габор є людиною Василя Ковача. Співробітник  «Закарпаттяобленерго». У 2014 році на виборах до Верховної ради дивним чином став головою ОВК №68, по якому Ковач йшов у парламент. Дивним чином це сталося тому, що комісію очолював Радіон Кіштулинець від партії «Зелені», яка підтримувала опонента Ковача -- Сергія Ратушняка. Преса навіть повідомляла, що Габор вчинив фізичний напад на Кіштулинця.

На останніх виборах мера Василь Ковач доволі потужно допомагав у кампанії щодо обрання Богдана Андріїва, тому посада Габора є закономірною і саме через нього Ковач матиме свої очі та вуха в новій ужгородській владі.

Ще один заступник -- Олександр Білак також отримав посаду за партнерські стосунки під час останньої виборчої кампанії. Цей 32-річний підприємець є людиною керівника «Патріота» Михайла Чурила, якого у свою чергу пов’язують із Стрижаком-молодшим.

Насправді, Білак та Габор це будуть ті люди, які неформально відповідатимуть за розробку схем по «поверненню» вкладень у виборчу кампанію. Громадським активістам варто особливо щільно придивитися до цих двох персон і взяти їхні дії під контроль.

Кілька слів про секретаря ради. Нею без конкуренції стала Андріана Сушко. До цього вона опікувалася соціальною сферою Ужгорода. Гарна молода жінка, якій трохи не поталанило в особистому житті. Мала романтичні стосунки із нинішнім прес-керівником Володимира Чубірки Андрієм Ганусичем, однак заміж вийшла не за нього. Заміжнє життя тривало недовго і наразі Андріана сама виховує чарівну доньку. Батьки хороші скромні люди. Батько таксист, а мати коректор у газеті «РІО». У політику Андріану привів старший рідний брат – Антон Ліврінц, який, як відомо, є депутатом облради у фракції «Батьківщина» і тривалий час помічником керівника обласного осередку цієї партії Олександра Кеменяша.

Керівником апарату ради стала Олена Макара. Колишній коректор газети «Ужгород», яка  при мерові Вікторові Погорєлові  очолювала загальний відділ міськради. Позитивна і неконфліктна людина. У неї, як і в її доньки, чоловіки митники. Тим не менше, живуть непоказово і без пафосу. Олена Макара – хороший виконавець і доволі відповідальна, тому зі своїми новими обов’язками повинна справитися.

Кілька слів про виконком. Було запропоновано 7 чоловік. Їхні прізвища не обговорювалися, а просто внеслися на голосування пакетом. Це викликало певний резонанс і протест серед частини депутатів, однак при тому, що Андріїв має таку міцну більшість, ці протести він може спокійно ігнорувати.

Склад Ужгородського міськвиконкому сформували так: Андріїв Богдан, Андріана Сушко, Макара Олена, Гісем Мирослав, Палінчак Микола, Сембер Степан, Стефанишин Роман.

Про перших трьох ми вже говорили. Про інших.  

Мирослав Гісем – голова Комінвестбанку, син коньячного короля Володимира Гімсема. І що цікаво, Володимир Гісем йшов кандидатом до облради від «Нашого краю», а його син від «Солідарності» в міськраду. Як опинився Гісем-молодший у виконкомі, важко сказати, бо фактично його фракція «Солідарність» у цьому складі ради буде в певній опозиції.

Микола Палінчак – професор, кандидат історичних наук, декан факультету міжнародних відносин. Доволі відома персона. Наразі важко сказати, як він потрапив у коло близьких до Андріїва, але цілком можливо, що він приховано залишається людиною екс-ректора Федора Ващука, який щільно працював на кампанію Богдана Андріїва.

Степан Сембер – екс-мер. Отримав посаду за сприяння Ради старійшин в підтримці Андріїва на посаду мера. Інертний. Важко формує думки, хоча не глупий. На посаді мера не запам’ятався. Найслабша ланка у міськвиконкомі.

Роман Стефанишин – головний міліціонер Ужгорода. Головним міліціонерам у виконкомах бути «положено». Тим більше, що під час кампанії міліцію звинувачували у тому, що «закривала очі» на численні порушення ведення кампанії з боку штабу Андріїва. Тепер новий мер міліціонерам винен. А ті, у свою чергу, будуть прикривати його від настирливих громадських активістів.

Таким чином із першої сесії вже випливає, що в раді сформовано абсолютну більшість під мера. Можуть бути в опозиції фракції «Солідарність», «Самопоміч» та частково «Наш край». Є всього кілька депутатів, які можуть мати принципову позицію щодо захисту інтересів громади і саме від них можна буде очікувати виносу інсайдерської інформації щодо планів влади по дерибану.

До речі, Андріїв вже оприлюднив подяку за першу сесію і у ній намагався довести, що владу обирали не квотово, тому йому незрозуміла позиція "Солідарності" та "Нашого Краю". "Попри тривалі наполягання певних політичних сил щодо врахування їх політичних «квот», зазначений підхід у формуванні принципових інститутів органу місцевого самоврядування вдалось відхилити. В цілому, перше сесійне засідання Ужгородської міської ради пройшло в конструктивному руслі. Проте дещо здивувала позиція «Солідарності» та «Нашого краю», яким не прийшовся до смаку принцип деполітизації виконкому та заступників", -- йдеться у зверненні-подяці Богдана Андріїва. Це доволі категоричне обвинувачення, що лише призведе до більшого протистояння. Звичайно, що Андріїв не сам написав це звернення, бо у ньому занадто багато розумних слів як для інтелекту Андріїва, тому, скоріше за все, фарби згустив хтось із його пресового оточення.

Ну і найближчим часом ми будемо свідками того, кого призначатиме Богдан Андріїв на посади керівників відділів. Будемо сподіватися, що це буде професійний підхід, а не розплата за підтримку на виборах.

Василь Король для Prozak.info

Фото "Закарпаття онлайн".

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com