image

Москаль: «Найбільше депутатів з подвійним громадянством є членами «Єдиного центру»

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль а своєму  своєму сайті пише, що подвійне громадянство не може бути причиною для звільнення, хоча може бути підставою для серйозної перевірки. Крім того голова ОДА нагадує, що подвійне громадянство мають багато мешканців й інших областях, а особливо їх багато у Києві - в стінах Верховної Ради.

– Оприлюднення списку осіб, котрі, за твердженням сайту «Миротворець», мають угорське громадянство, не може бути причиною для звільнень цих осіб із роботи, однак є підставою для серйозної перевірки, – заявляє Геннадій Москаль. – Яку зараз і проводить Закарпатська обласна державна адміністрація. На сьогодні за результатами перевірки виявлені три особи, котрі є працівниками Берегівської та Виноградівської райдержадміністрацій і мають статус державних службовців. Як відомо, ст.84 Закону України «Про державну службу» забороняє особам, що мають громадянство іншої країни, займати посади в системі державної служби. Із цими людьми проведені співбесіди, в ході яких вони особисто визнали, що мають угорське громадянство. Всі троє вже звільнені із займаних посад.

Особи зі списку, котрі займають посади в органах місцевого самоврядування, а також у сфері освіти, медицини, соціального захисту тощо, навіть у разі підтвердження наявності угорського громадянства не можуть бути звільнені, оскільки для цього немає правових підстав. Це ж стосується й численних депутатів сільських, селищних, міських та районних рад, котрі займаються депутатською роботою на громадських засадах. Як бути з цими людьми, має визначити Верховна Рада України шляхом внесення відповідних змін у законодавство про працю та про статус депутатів місцевих рад.

Аналіз списку вказує, що найбільше депутатів, котрі, за твердженням сайту, мають угорське громадянство, належить до політичної партії «Єдиний центр». За попередніми даними, це депутати сімох місцевих рад включно з головою Берегівської районної організації «Єдиного центру», депутатом Берегівської районної ради Золтаном Ковачем. Крім того, в списку є член «Єдиного центру», колишній начальник управління освіти Берегівської РДА Василь Лендєл, факт угорського громадянства котрого був встановлений ще в травні 2016р. Тоді ж В.Лендєл був звільнений із посади розпорядженням голови РДА. Після цього він влаштувався на посаду помічника-консультанта народного депутата України, члена «Єдиного центру» Івана Балоги і зараз офіційно, на постійній основі працює у Верховній Раді України. Цілком очевидно, що як сама політична партія, так і її симпатики (котрих не так багато), мають зробити належні висновки.

Певна частина людей, чиї прізвища оприлюднені в списку, не є уродженцями Закарпаття й не володіють угорською мовою. Це значить, що вони отримали угорське громадянство за шахрайськими і корупційними схемами (коли його надавали сільські, селищні та міські ради Угорщини), або ж оприлюднена сайтом «Миротворець» інформація недостовірна.

Головна причина, що викликала теперішню ситуацію на Закарпатті й спричинила напруження між Україною та Угорщиною, – це невизначеність українського законодавства щодо подвійного громадянства. Без цієї визначеності, яку може вирішити виключно Верховна Рада України, проблема не зникне. Подвійне громадянство (причому не угорське, а інших європейських країн, Північної Америки, Ізраїлю і т.д.) має маса мешканців України по всіх областях, а найбільше їх у Києві, в тому числі в стінах Верховної Ради України. Тому закликаю так званих експертів, аналітиків, консультантів, журналістів та депутатів припинити називати Закарпаття якимось «сепаратистським опудалом», а спільно примусити Верховну Раду раз і назавжди вирішити питання подвійного громадянства в правовому полі.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com