image

Москаль фактично визнав, що гальмує об'єднання громад з політичних мотивів

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль блокує децентралізацію через політичні мотиви і об'єктом помсти став колишній голова ОДА і соратник Віктора Балоги Василь Губаль

Закарпатська область так і залишається аутсайдером по децентралізації і таки в значній мірі причиною цьому є політична позиція голови ОДА Геннадія Москаля.

Ми раніше вбачали в діях обласної влади політичні причини. Адже ОДА блокувало об'єднання громад там, де міцні позиції у політичних опонентів Геннадія Москаля - Нихньому Селищі на Хустщині та Поляні на Свалявщині. Люди навіть виходили на доволі масові і гучні акції протесту з приводу дій обласної влади і сталося це чи не вперше за час керування Геннадієм Москалем на посаді голови ОДА.

Як відомо, Нижнє Селище є вотчиною колишнього голови Закарпатської ОДА Василя Губаля. Чи може Москаль допустити, щоб його політичний опонент, співпартієць Віктора Балоги, отримав фінансову та адміністративну незалежність?

Василь Губаль прекрасно розуміє, що причина блокування обласною владою процесів децентралізації в Нижньому Селищі саме в ньому, тому й звернувся з листом до глави уряду Володимира Гройсмана.

"Шановний Володимире Борисовичу!
Абсурдна ситуація складається на Закарпатті із виконанням закону "Про добровільне об'єднання територіальних громад". З боку облдержадміністрації та підлеглих їй РДА відбувається спротив процесам децентралізації, який уже стає відкритим.
Розповідаючи Вам про це, одразу зауважу: я є прихильником Ваших дій у здійсненні реформи, котра покликана сприяти розвитку місцевих громад. Але в області, замість надавати підтримку цим процесам, їх саботують. Людей, котрі виконують вимоги Закону та прагнуть втілити реформу в своїх районах, влада негласно, позаочі, називає сепаратистами. І робить все для того, аби цих процесів – децентралізації і розвитку місцевих громад – в області не відбулося. Чинить різноманітні перепони, які не узгоджуються з жодними нормативними актами про об'єднання громад.
Відтак можна констатувати, що триває відвертий саботаж.

Наведу лише два сухі факти. По-перше, Закарпатська область має найменшу кількість об’єднаних громад в Україні – усього лише дві, а затвердження інших, котрі вже готові до об'єднання, штучно відтерміновується під різними приводами. По друге, Закарпаття є єдиним регіоном, хто ще досі не затвердив Перспективний план об'єднання громад. Цьому процесу обласна влада надає штучного політичного забарвлення, не маючи для того жодних підстав.
Саме через ці процеси я змушений звернутися до Вас. Моє звернення – без жодної політики. Я не є членом жодної партії. Я депутат обласної ради і колишній керівник облдержадміністрації. А передовсім – закарпатець, який переживає за свій край і його людей та втілення реформ в Україні. Тому запитую наступне. Чи є нормальним, що нинішній керівник ОДА чинить перепони в об'єднанні громад на Закарпатті? Чи є нормальним, що представники громади ввосьме приходять в облдержадміністрацію на зустріч з проханням надати висновок, для якого всі законні підстави, а голова ОДА знову просто від них тікає, як і щоразу?
У тому районі і в тому селі, де я мешкаю, керівник області чинить спротив процесам добровільного об’єднання, кажучи, що я створюю якесь "князівство"… Абсурд. Разом з тим, те саме відбувається по всій Закарпатській області. Це стосується не лише нашого Хустського району, де прагнуть об'єднання громади Нижнього Селища, Копашнова, Хустця, Поляни, Лунки, котрі готові утворити об’єднану громаду з населенням у понад 8 тисяч осіб… Те саме і щодо громад інших районів: Ужгородського, Свалявського, Тячівського, тощо. При вже наявних висновках щодо об'єднання людям не дають рухатися вперед та завершити процес. Іншим громадам, готовим до об'єднання, не лише не сприяють, а й під різними приводами відмовляють у наданні позитивного висновку. Зараз це тим паче актуально, що на часі - бюджетний процес. І є підстави вважати, що справа затягується саме тому, щоби об’єднані громади не мали змоги бути утвореними до прийняття нової бюджетної резолюції.
Також повідомляю, що за час моєї роботи на посаді голови Закарпатської ОДА ми з командою підготували якісний Перспективний план за пропозиціями громад і працювали над якнайширшим громадським обговоренням реформи та подальших добровільних об'єднань. Усе це здійснювалося з метою провадити цей процес публічно, прозоро, зрозуміло для всіх закарпатців. На жаль, наша робота, ці наміри та зусилля сьогодні не продовжені, навпаки - ігноруються, а напрацювання зведені нанівець.
Відтак я, як представник Закарпатської громади, прошу Вас відреагувати. Закликаю зважити на доцільність спрямування в область відповідної комісії, котра б об’єктивно вивчила ситуацію на Закарпатті. Також інформую, що лідери місцевих громад, голови сільських рад і робочих груп готові особисто приїхати до Вас на прийом в Кабінет Міністрів, і поінформувати, що відбувається зараз в області стосовно цієї важливої реформи.
На мою особисту думку та на думку численних представників місцевих громад області, сьогодні без Вашого особистого втручання реформа на Закарпатті не може бути продовжена.
Ми просимо Вашої реакції на зазначені факти, які, власне, на нашу думку, свідчать про свідому протидію реформі та викликають збурення в громадах", - написав Василь Губаль.
Загалом, звернення коректне, але не зрозуміло, чому Губаль назвав себе не причетним до партії Єдиний Центр Віктора Балоги. Адже він є депутатом облради саме фракції Єдиний Центр.

Тим більше, що сам Віктор Балога також став на бік Василя Губаля і звернувся з коротким зверненням до Президента Петра Порошенка у соцмережах: "Пане Президенте, відкриваючи дитячий садок у Дніпрі, Ви говорили, що це і є децентралізація.

Децентралізація - це наша головна мета, завдячуючи якій, ми даємо громадам можливість приймати самостійні рішення. Але як зрозуміти те, що Ваші холуї не дають громадам Закарпаття виконувати Вашу децентралізацію? Народ всього-навсього хоче підтримати Ваші рішення". На підтвердження своїх слів Віктор Балога дав посилання про проведену біля будівлі ОДА акцію з похоронами децентралізації.

Читайте також: Хто не виконує законодавство щодо децентралізації в Закарпатті

Звичайно, що Геннадій Москаль не міг просто так проковтнути звинувачення у свій бік і його прес-служба розповсюдила гнівний коментар з явним акцентом на політику, звинувативши у всіх гріхах саме колишнього голову Закарпатської ОДА Василя Губаля. Саме цей коментар Москаля ще раз підкреслює політичну причину гальмування обласною владою процесів децентралізації, хоча Москаль і намагався показати економічні причини своїх дій.

"Для всіх очевидно, що цей спектакль влаштований колишнім головою ОДА Василем Губалем, котрий спостерігав за «похоронною процесією» з позашляховика й рахував людей, що приїхали до Ужгорода для створення масовки. У зв’язку з цим хочу нагадати, що в часи перебування В.Губаля на посаді керівника ОДА всі голови райдержадміністрацій на Закарпатті були в статусі виконувачів обов’язків, оскільки їх не затверджував Кабінет Міністрів. Не маючи можливості повноцінно здійснювати державне управління областю, В.Губаль узявся за децентралізацію й під керівництвом своїх політичних «патронів» із Мукачева розробив проект перспективного плану про створення на Закарпатті 38 об’єднаних територіальних громад, які призвели б до ліквідації 13 районів області. Цей план взагалі не передбачав Нижньоселищенську громаду, звідки сам В.Губаль родом.

По-друге, головний принцип утворення територіальних громад – це платоспроможність. Хустський район дотаційний на 92 відсотки, тут нормально розвивається й процвітає тільки місто обласного підпорядкування Хуст. З наступного року держбюджет виділятиме об’єднаним громадам кошти виключно на зарплату педагогічним та медичним працівникам, усе інше (поточні ремонти, утримання автотранспорту, зарплата техперсоналу тощо) ляже на плечі обласного та районного бюджетів. Тому об’єднання громад може бути лише навколо платоспроможного центру, який забезпечить фінансами прилеглі населені пункти. Прикладом територіального об’єднання на Закарпатті є Тячівська громада, перевиконання бюджету якої в цьому році становить 16 мільйонів гривень.
По-третє, на сьогодні в області йде процес створення об’єднаних громад навколо кількох районних центрів, у тому числі й Хуста (до складу Хустської громади можуть ввійти села Нанково, Копашнево та Нижнє Селище). І ОДА дасть позитивний висновок відповідним пакетам документів. Однак ніякого об’єднання завідомо збиткових громад не буде. Плітки про те, що після об’єднання мешканцям громад підвищать пенсії, знизять комунальні платежі, а на кожне село виділять по 20 мільйонів гривень, таким псевдопроектам не допоможуть.

По-четверте, В.Губаль, будучи на посаді голови ОДА, мав максимум можливостей розвинути інфраструктуру в своєму рідному селі, зробити Нижнє Селище та сусідні населені пункти платоспроможними й готовими до територіального об’єднання. Однак усе, на що він спромігся, – це зробити за бюджетні кошти асфальтну дорогу до своєї вівчарні, щоб отара, йдучи з пасовища, не намочила ратиці. Максимальний рівень цього «політичного менеджера» – це влаштування цирку перед обласною адміністрацією та керівництво об’єднаною овечою громадою Нижнього Селища.
Насамкінець хочу наголосити, що децентралізація – це добровільне об’єднання платоспроможних громад, а не особисті проекти політичних банкрутів, що залишилися без роботи. І ніякі опереткові акції з проплаченими «артистами» їм не допоможуть.
«Похоронною процесією» перед облдержадміністрацією В.Губаль не тільки здійснив акт кощунства й глумління над предметами ритуальної атрибутики, що суперечить канонам християнства, але й поховав свої мрії на створення власного політичного проекту під виглядом децентралізації", - коментує Геннадій Москаль.

Накинувшись на Василя Губаля, Геннадій Москаль лише показав своє несприйняття політичного опонента. Логічним у цьому коментарі є лише факт того, чому дійсно Василь Губаль, перебуваючи на посаді голови ОДА, не вніс у перспективний план об'єднання громад навколо свого рідного Нижнього Селища. А от, що стосується економічної неспроможності, то тут Геннадій Москаль не має правду. Нижнє Селище є відомим населеним пунктом на всю Україну. Саме тут виготовляють "Селиський сир" і успішно функціонує заснована французом Орестом Дель Солем еко-ферма "Зелений гай". Власне тут має успішні фермерські господарства і той таки Василь Губаль. Ці господарства є годувальниками сотень мешканців навколишніх сіл. Саме за рахунок діяльності цих господарств об'єднана громада навколо Нижнього Селища успішно могла б існувати і, головне, розвиватися, ставши економічно і адміністративно незалежною. На жаль, все вперлося в політику. І найгірше те, що центральна влада буде на боці Геннадія Москаля, бо центральній владі потрібні "політично" підконтрольні населені пункти під час ймовірних виборів. 

Василь Поляк для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com