image

Москаль написав на звільнення: Чим запам'яталося його правління в Закарпатті

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль оприлюднив свою заяву про звільнення

Напередодні Геннадій Москаль повідомив, що має право на 100 днів відпустки і цим правом скористається. Він спокійно сприйняв поразку Петра Порошенка і навіть похвалив себе, що у порівнянні з першим туром виборів Порошенко добрав 5% і загальний резуотат в понад 16% не є таким вже й поганим. А ще Геннадій Геннадійович розчарований в людях, які думають, що зі зміною влади відразу ж все стане значно краще. Щодо "засік" ОДА, то вони порожні, - каже Москаль.

А вже сьогодні голова ОДА оприлюднив свою заяву про звільнення.

Заява-519x720

Тобто, повноваження закінчилися і прохання звільнити. При цьому Москаль просить припинити його перебування у відпустці. Напевно ж, він брав відпустку на час кампанії, щоб його не звинуватили в агітації в робочий час. 

На цьому ера Москаля закінчується. На жаль, він так і не став месією для області. Ми писали про те, що головним завданням його перебування на посаді голови ОДА було обмежити владу Віктора Балоги. Адже Москаля призначили після сумнозвісних Мукачівських подій і потрібно було стабілізувати ситуацію. Москаль боровся з Балогами, але це було примітивно і неефективно.

Ми також не очікували від Москаля розробки якоїсь ефективної економічної стратегії для Закарпаття. Так і сталося. 

В Україні є десятки успішних регіонів, які значно підвищили рівень життя своїх мешканців. Мова про успішні Об'єднані територіальні громади. А Геннадій Москаль був жорстким противником децентралізації і всіма шляхами гальмував процеси створення ОТГ. Він просто не міг собі дозволити втратити хоч часткову владу над деякими населеними пунктами області. Москаль з болем таки допустив створення ОТГ на Тячівщині, в Поляні, Іршаві та Перечині, але так і не дав можливість створити ОТГ в Нижньому Селищі, під Ужгородом і Мукачеві. 

Не під силу було Москалю дати потужний поштовх розвитку туризму в Закарпатті, а саме ця галузь могла б стати головною бюджетоутворюючою в області. 

На жаль, ми так і залишаємося областю з найгіршими дорогами, у нас досі найбільше в Україні шкіл, які не мають туалетів у приміщеннях, ми не можемо вирішити проблеми зі сміттєпереробкою, ми не навчилися максимально залучати кошти на грантові проекти.

Чи є позитив від п'ятирічного перебування Москаля на посаді голови Закарпатської ОДА? Важко щось пригадати. Все на що здатен був Москаль, так це влаштовувати фестивалі. Тобто, давати народу видовищ. А от про хліб він не особливо турбувався і всі проблеми перекладав на центральну владу. На нашу думку, найбільш ефективним Геннадій Геннадійович був у відстоюванні прав національних меншин Закарпаття. І те що він не давав в образу закарпатських угорців, чим йшов у розріз з думкою центральної влади, таки є значною заслугою. За це і подякуємо. 

Василь Поляк для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com