image

Москаль закликав Балогу не вішати читачам локшину на вуха

Політики слідкують за сторінками у Фейсбуці один одного. 

Нардеп Віктор Балога на своїй сторінці у Фейсбуці повністю перекрутив інформацію Національної податкової і митної служби Угорщини щодо боротьби з контрабандою сигарет, - повідомляє сайт Москаля. 

– Сам нардеп пише, що обсяг контрабанди сигарет із Закарпаття в Угорщину втричі перевищив показники за весь 2015 рік, – зазначає Геннадій Москаль. –  При цьому посилається на першоджерело на угорському сайті, а потім на спотворений і скорочений переклад, опублікований на одному зі своїх сайтів, який подає новину під гучним заголовком «Контрабанда сигарет з України в Угорщину цьогоріч рекордно зросла – Національна податкова і митна служба Угорщини». При цьому Балога ще й має нахабство писати: «Це не фейк, не лапша, і не клоунада».

Насправді ж у заяві прес-секретаря Національної податкової і митної служби Угорщини йдеться про те, що за чотири місяці цього року на чорному ринку Угорщини вилучили 154 мільйони сигарет (для порівняння: за 2015 – 43 мільйони, за 2014 – 94 мільйони сигарет).

При цьому прес-секретар відомства пояснює: «Одна з причин таких великих показників цього року, вилучення однієї з найбільших партій цигарок у квітні цього року. На одній з підпільних фабрик (м. Сігетгалом) виявили 4,5 тонни аргентинського тютюну та 47 мільйонів шт. молдавських цигарок. На складі фабрики було виявлено 77 млн шт. цигарок».

Тобто із 154 мільйонів сигарет, вилучених загалом в Угорщині за чотири місяці цього року, 134 мільйони – з підпільної фабрики та складу, де вироблялися контрафактні сигарети з аргентинського тютюну. Ні Закарпаття, ні Україна не має до цього жодного відношення, свої висновки разом із заголовками пан Балога зі своїми кишеньковими ЗМІ висмоктали з пальця. Закликаю шановного нардепа нарешті вивчити угорську мову, а не займатися перекрученнями, фальсифікаціями й не вішати читачам локшину на вуха.

Надаємо для порівняння перекручену новину Балоги і переклад українською з угорського першоджерела:

 

Фальсифікована новина виглядає так:

Контрабанда сигарет з України в Угорщину цьогоріч рекордно зросла – Національна податкова і митна служба Угорщини

У фінансуванні контрабанди сигарет на угорсько-українському кордоні задіяні й наркокартелі Південної Америки

Прес-секретар Національної податкової і митної служби Угорщини повідомила, що вздовж угорсько-українського кордону діють злочинні організації, які поділили між собою територію, але частими між ними є випадки зіткнень.

Олександра Шаркезі повідомила, що останнім часом вдалось впіймати кілька злочинних угруповань. Лише за перші чотири місяці року вилучено рекордну кількість контрабандних сигарет на суму понад 5 мільярдів форинтів.

Злочинні угрупування постійно конфліктують між собою, податківці докладають чималих зусиль, щоб перешкодити їм здійснювати незаконні дії. Під час одного із затримань виявилось, що у фінансуванні контрабанди сигарет на угорсько-українському кордоні задіяні й наркокартелі Південної Америки.

З середини січня по кінець квітня працівники Національної податкової і митної служби Угорщини вилучили рекордну кількість сигарет, а саме: 154 млн сигарет, близько 100 тонн тютюну. Для порівняння: минулого року за весь період вилучили 43 млн сигарет.

Прес-секретар повідомила, що викриття злочинного угрупування, збір доказів та його ліквідація займає близько 9-12 місяців, проте на її місці майже відразу виникає інша. В одному з конкретних випадків, нова група з᾽явилась за 2 дні.

А ось переклад українською з оригіналу  http://magyaridok.hu/gazdasag/del-amerikai-kartell-cigarettacsempeszek-mogott-715132/  

За контрабандою цигарок стоїть південноамериканський картель

          Займатися контрабандою цигарок з України до Угорщини настільки вигідна справа, що нещодавно до фінансування цієї незаконної справи долучився південноамериканський картель – дізналося  видання «Угорські часи» (Magyar Idők). Згідно з правилом ЄС, наша країна повинна значно підняти акциз, а це зробить контрабандну справу ще вигіднішою. Податківці щоправда намагаються попередити порушення закону. Цього року відомство вже подолало рекорд: за чотири місяці затримали 154 млн штук цигарок, більше ніж за попередні два роки.

          Щоб тримати в порядку угорський ринок тютюну, податківцям (податкова митна служба угорщини уг. NAV) доводиться багато працювати. Настільки, що рекорд, який вони встановили за чотири місяці року залишиться надовго непобореним.

         «Угорські часи» дізналися: від початку січня до  кінця квітня, працівники NAV вилучили з чорного ринку більше 154 млн цигарок, крім того в офіційних звітах йдеться також про майже 100 тонн тютюну. Загальна вартість товару становить понад 5 мільярдів форинтів. Для порівняння наведемо кілька цифр за попередні роки. 

         Протягом усього минулого року було вилучено 43 мільйона шт.. цигарок, у 2014-му – 94 млн шт.. Тож, як видно, кількість вилучених протягом чотирьох місяців цього року тютюнових виробів, перевищила показники минулих років.

         -- Одна з причин таких великих показників цього року, вилучення однієї з найбільших партій цигарок у квітні цього року, повідомила речниця NAV. Александра Шаркозі зазначила, що на одній з підпільних фабрик (м. Сігетгалом) виявили 4,5 тонни аргентинського тютюну та 47 мільйонів шт. молдавських цигарок. На складі фабрики було виявлено 77 млн шт. цигарок.

         На наше прохання речник повідомила, що на території прилеглій до українсько-угорського кордону, діють систематично розроблені злочинні організації. Ці угруповання розподілили між собою територію, однак регулярно виникають між ними зіткнення. NAV докладає чимало зусиль для припинення нелегальних процесів, протягом останнього часу вдалося викрити декілька злочинних угруповань. В одних з таких випадків виявилося, що в фінансуванні контрабанди тютюну на українсько-угорській ділянці кордону займався південноамериканський наркотичний картель. 

         --Виявлення, збір доказів, затримання «на гарячому» робота клопітка та довготривала, ліквідація угруповання може тривати 9-12 місяців, - повідомила речниця і додала: місце затриманої банди швидко займають нові злочинні угруповання. В одному випадку на це пішло лише 2 дня. 

         Згідно з нещодавньою заявою Уряду, через європейські вимоги, до кінця 2017 року в країні необхідно значно підняти акциз на тютюн. А зростання державних зборів податків – як показує практика попередніх років – дає поштовх процесам на чорному ринку.  

         Підсумовуючи, олександра шаркозі сказала: NAV давно вважає першочерговим завданням боротьбу з незаконним обігом цигарок, так це буде і надалі. А керівництво країни постійно вдосконалює технічний арсенал, необхідний для боротьби з контрабандою.

         Відомство встановило у систему роботи прибори нічного бачення, тепловізори, камери, які закріплюються на одяг. У районі Загоня зловмисників нелегалів  шукають вже за допомогою безпілотників.

         А найближчим часом - також на українсько-угорському кордоні- почне працювати спеціально розроблений для переслідування зловмисників човен на воздушних подушках.

Тим часом рух нелегального товару всередині країни припинятиметься за допомогою електронної системи, що перевіряє товарооборот на шляхах.

Крім того, систематично проводять перевірки  на стихійних ринках та базарах.

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com