image

Москаль зізнався, що у 2018 році Закарпаття могло стати гарячою точкою

Колишній голова Закарпатської ОДА розповів на ОБОЗ-TV про загрозу відокремлення Закарпаття від України в 2018 році

На думку Москаля, провокації влаштовували спецслужби ФСб Росії. 

Москаль  подякував закарпатцям, що вони тоді не повелися на провокації і справа не дійшла до того, щоб Закарпатська область стала гарячою точкою України. СБУ викрила багатьох організаторів та виконавців провокацій і серед них бул мешканці різних областей України, але не було закарпатців. 

Якщо пригадати  початок провокацій, то все починалося з провокації з метою посварити українців та угорців в Закарпатті через  вказівники назв населених пунктів.  Там СБУ встановила, що це була виключно провокація, організована Кремлем.

Щоправда, деякі провокації проти угорців чинилися українськими націоналістами свідомо. До прикладу, на їх совісті  зафарбовані вказівники сіл, а також провокація навколо  угорського прапора в Берегові.  Скоріше за все, вони просто не знали, що стали інструментом Кремля і просто підливали масла у вогонь.

Більш серйозним викликом став підрив офісу Культурного товариства угорців Закарпаття. 

Таких підривів було два і тоді також добре спрацювали українські спецслужби, які знайшли виконавців і замовників. І знову все вказувало на спецслужби Росії.

Власне, провал ФСБешників і відкрив очі багатьом закарпатцям, які зрозуміли, що розпалювання національної ворожнечі на Закарпатті є спланованою акцією. 

 

Геннадія Москаля можна багато за що критикувати, але тоді він дійсно стояв на захисті угорців Закарпаття і не гальмував пристрасті. У згаданому телеінтерв'ю Москаль згадує, як на Закарпаття мало не одночасно приїжджали українські тележурналісти, які свідомо чи несвідомо робили провокативні телерепортажі про закарпатських угорців, намагаючись їх очорнити, мовляв, вони принципово не вчать українську мову і хочуть відокремлення.

Того часу повідомлялося, що Москаль захищає угорців не дарма. За однією з версій, Москаль прагнув отримати посаду консула України в Угорщині. За іншою версією, Москаль зобов'язаний був захищати угорців, бо саме завдяки їм в обласній раді утворилася більшість, яка була потрібна Москалю. 

Василь Поляк для Prozak.info

 

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com