image

На Закарпатті націоналісти-маргінали вимагають відставки Москаля

Маловідомі націоналістичні організації Закарпаття поширили звернення до Президента України з вимогою звільнити голову Закарпатської ОДА Геннадія Москаля

У зверненні йдеться про те, що Москаль займається антидержавною роботою. 

Серед звинувачень, які націоналістичні організації інкримінують Москалю, такі, як: "проведення антиукраїнських заходів щодо дискредитації української нації". Доволі розмите і голослівне звинувачення, яке у зверненні нічим не підтверджується. 

Потім Москаля звинувачують у тому, що він критикує закон про освіту. Мовляв, Москаль це робить, щоб догодити "промосковському уряду Угорщини". Тобто, маловідомі націоналісти не зовсім розуміють, що голова ОДА повинен стояти на захисті всіх категорій населення, а угорськомовна меншина є доволі крупною в Закарпатті, тому логічно, що голова адміністрації повинен зважати на те, щоб і ця меншина не була обмежена в правах.

Далі маргінали звинувачують Москаля в "активності" щодо встановлення в Закарпатті пам'ятників історичним подіям, пов'язаним з періодом входження території нинішнього Закарпаття до складу Угорщини, та угорським діячам. Щоправда, у зверненні не вказано, у чому ж проявляється ця активність і чому не можна вшановувати історію Закарпаття угорського періоду. 

Далі націоналісти нарікають на те, що в органах влади Закарпаття на посади призначаються представники угорської національності. Це звинувачення просто зайве коментувати. Таке могли придумати лише недоумки, бо угорська нацменшина має право бути і повинна бути представлена в органах влади. Але ще більшої абсурдності цього звинувачення додає те, що маргінали-націоналісти назвати трьох представників органів влади із угорської нацменшини - Йосипа Барто, Ілдику Орос та Василя Брензовича. І це при тому, що ніхто з них у виконавчій владі не працює, тобто, Москалем ні на які посади не призначався. Василь Брензович є нардепом, а Барто та Орос обрані до обласної ради.

Наступне звинувачення: у Закарпатському краєзнавчому музеї відкрито експозицію з історії Закарпаття за сприяння та фінансування уряду Угорщини. Тобто, те, що у нашому музеї нарешті відкрилася достойна експозиція - це погано і в цьому чомусь винуватий Москаль. 

А ще націоналісти звинувачують Москаля в тому, що він ігнорує їхню думку і в нього манера спілкування недостойна.

Зібравши до купи всі ці абсурдні аргументи, націоналісти прийшли до висновку, що Геннадій Москаль більше є "холуєм чужинської держави", ніж представником Президента України в Закарпатті. А раз так, до звільніть його і призначте в Закарпаття справжнього патріота України, - резюмують націоналісти-маргінали.

А тепер найцікавіше. Це звернення підписали представники організацій, які ніхто в Закарпатті не знає. Скоріше за все, ці маргінальні організації просто вирішили дати про себе знати. Це: 

Голова Закарпатського обласного товариства борців за незалежність України в ХХ столітті Віктор Бедь, Голова Координаційного комітету Закарпатського обласного національно-патріотичного об’єднання «Україна Соборна» Орест Дідух, Відповідальний секретар Християнсько-народної спілки Закарпаття  Антоніна Вчорашня, Голова Закарпатської обласної громадської організації «Молодь Закарпаття» Олексій Чепурний.

Ну про Віктора Бедя може і є якась інформація. Він був нардепом. а зараз є священником. Але і тут йому не зовсім таланить, бо пішов очолювати Тернопільську єпархію Української автокефальної православної церкви, але в травні минулого року його звідти звільнили. Очільник УАПЦ митрополит Макарій (Малетич) пояснив, що таке рішення прийняв архієрейський собор УАПЦ від 4 травня. Щодо причини відсторонення єпископа від керівництва Тернопільською єпархією, він пояснив: "Владика Віктор (Бедь) вмішувався у справи усієї Церкви, за що покараний".

А от щодо інших підписантів, то вони час від часу проводять свої акції під Консульством Угорщини в Ужгороді, але ці акції і акціями назвати важко. На останній акції було... 7 чоловік. Тобто, самі підписанти і по одному їхньому товаришу. 

Саме тому здається, що такі звернення маловідомих маргіналів грають лише на руку Геннадію Москалю, бо коли на слона гавкають моськи, то на таке і звертати уваги не варто.

Степан Форкош для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com