image

На Закарпатті політичні реваншисти затіяли сесію облради, щоб висловити недовіру голові ОДА

Прихід на Закарпаття нового "префекта-куратора" Тищенка ознаменувався повним дисбалансом виконавчої та законодавчої влади області.

Як ми писали, на Закарпатті певні політичні персони затіяли переворот і тут мають намір сформувати нову більшість в облраді фракції Слуги Народу, блоку Балоги, ОПЗЖ та За Майбутнє. 

Якщо спробувати проаналізувати, що сталося і чому, то стає очевидним, що переважив не здоровий глузд, а меркантильні та політичні амбіції деяких персон.

Як відомо, нардеп-ресторатор Микола Тищенко, який сам н азвав себе "перфектом" Закарпатської області, розбурхав вкрай ситуацію і влаштував певний безлад в політичній ситуації.

З ним все ясно, той перебуває під криміналом і через втручання у вибори на Івано-Франківщині, а також на ньому висить скандал з будівництвом Подільсько-Воскресенського мосту, роботи його ресторанів у карантинний період, втручання в освітні процеси та багато іншого. Все це можна прочитати в його досьє на сайті організації "Чесно". 

Не виключено, що в Офісі Президента просто вислали подалі цього нардепа, бо в Києві його присутність була компроментуючою.

Але на Закарпатті він затіяв значно ширші баталії, які однозначно кидають тінь, як на Президента Зеленського, так і на саму партію. 

Мова йде про політичний переворот, який затіяний на 24 червня, коли на сесії облради було вирішено переформатувати депутатську більшість. Відтепер більшість в Закарпатській облраді за задумом Миколи Тищенка та його соратника Михайла Лаби складатимуть фракції Слуги Народу, ОПЗЖ, блоку Балоги, КМКС та За Майбутнє. 

Як пише на своїй сторінці у Фейсбук соціолог Влад Мартон, посилаючись на інсайдерські джерела в середині фракції Слуга Народу, майбутні коаліціянти навіть поділили посади.

"Опозиція облради, яка вже через тиждень сформується у нову більшість, поділила крісла.Так от, що цікаво, Віктор Балога майже нічого собі не вибиває. Для нього це виключно політична сатисфакція і помста двоюрідному брату Василю Петьовці за розрив стосунків.Як не дивно, найбільш преференцій собі відхопила угорська фракція КМКС, яка має намір отримати після створення нової більшості в облраді посаду першого заступника облради для Йосипа Борто. Угорці також хочуть посаду начальника управління нацменшин та релігій та голову освітянської комісії в облраді.

Непогані апетити у екс-регіонала Олександра Ледиди. Той також вирішив увійти в більшість зі своєю фракцією "За Майбутнє". Так от, Ледида має намір очолити бюджетну комісію, а його соратник по фракції, екс-податківець області часів Януковича Василь Іванчо хоче стати чи то заступником голови облради, чи заступником голови ОДА.

Ну і нарешті медведчуківське ОПЗЖ. Медведчуківці мають намір забрати собі головування у земельній комісії та інфраструктури, а також у виконавчій владі отримати управління майном.

Тобто, це двірцевий переворот має виключно меркантильні інтереси. Інформація надана мені друзями, які якимось дивом опинилися у Слугах Народу, але не втратили честь і совість.І ще одна деталь. Я писав, що на голову облради мітить балогівець Добромільський. Насправді, Петров не має наміру залишати цю посаду. І ні в який центральний апарат СБУ він не мітить. Йому і тут добре", - написав Мартон. 

І все ж, було цікаво, чому Тищенко та Лаба затіяли цю гру? Адже 24 червня на сесії вони мають намір також оголосити недовіру голові ОДА Анатолію Полоскову.

Здавалося б, ця людина вірна Президенту і ляпів у роботі помічено не було. Чим не сподобався Полосков Тищенку? І чи не були якісь меркантильні інтереси. Ну про меркантильність говорилося ще тоді, коли Тищенко почав лобіювати на посадах керівників обласної податкової та митниці своїх людей. Про конкурс на головного митника вже писалося. Однак цікавою стала сьогоднішня стаття у виданні "Трибуна".

"Нафтове лобі РФ готує відставку голови Закарпатської ОДА Анатолія Полоскова.

Конфлікт між керівництвом закарпатських партійних організацій "Слуга Народу" та "Рідне Закарпаття" лежить не тільки в політичній площині, як дехто вважає, а й банально впирається у гроші.Ситуацію намагається використати на свою користь Віктор Балога, який через кулуарні домовленості з нардепом Миколою Тищенком хоче повернути контроль над Закарпатською обласною радою та Закарпатською ОДА.

На виконання доручення Прем’єр-міністра України від 11.03.2021 № 10033/1/1-21 на території України розпочали роботу комісії і оперативні групи з протидії функціонуванню незаконних АЗС, місць роздрібної торгівлі та зберігання пального.Таку роботу в областях було покладено на голів облдержадміністрацій і Закарпатська область не виняток.

Під час відпрацювань на території області було припинено діяльність АЗС які через ряд прокладок належать представникам ОПЗЖ та пов'язані з поставками нафтопродуктів з трубопроводу «Прикарпатзахідтранс», який пов'язаний з Віктором Медведчуком і попав під санкції РНБО.

Мова йде про мільйони гривень чорного налу, який проходив повз бюджети громад і осідав у кишенях окремих бізнесменів.

За ці кошти частково фінансувався медіаресурси політсили Медведчука в Закарпатській області для поширення проросійського наративу в області.

Наміри домовитися з правоохоронними органами та владою Закарпаття не знайшли успіху. Тож представники ОПЗЖ почали шукати ситуативних союзників в обласній раді для вирішення питання щодо відновлення роботи мережі незаконних АЗС шляхом усунення від цього процесу президентської вертикалі на місцевому рівні.

Переговори спростило те, що окремі депутати облради від "Слуги Народу" мали інтереси у цій сфері і також намагалися вирішувати питання закриття нелегальних АЗС шляхом використання свого службового становища, однак такі спроби не мали успіху, так як ця тема перебуває на контролі у вищого керівництва країни.

Після прибуття на Закарпаття нового куратора - народного депутата Миколи Тищенка для "заправників" з’явилися нові можливості.

Балога та представники ОПЗЖ, розуміючи, що на кону фінансові інтереси окремих "слуг" вирішили зробити пропозицію про можливу співпрацю в обласній раді на взаємовигідних умовах для всіх.

Для реалізації цієї комбінації потрібно було отримати контроль над виконавчою гілкою влади, тобто головою Закарпатської ОДА, яку нині займає Анатолій Полосков, що є представником політсили “Рідне Закарпаття”.

Однак цього зробити не вдалося. Полосков відмовився виконувати вказівки політичного куратора посилаючись на виконавчу вертикаль, що призвело до відкритого конфлікту.

Питання з відновленням роботи окремих АЗС на території області почало виходити з-під контролю куратора Закарпаття і останній вирішив скористатися пропозицією Балоги та представників ОПЗЖ – розхитати президентську вертикаль і взяти під контроль виконавчу гілку влади.

Для цього було вирішено переформатувати коаліцію в Закарпатській обласній раді з залученням до неї "Команди Андрія Балоги", “ОПЗЖ”, “За майбутнє” та “КМКС” та виключення з неї "Рідного Закарпаття". У ході розмов з представниками зазначених фракцій Тищенко разом з нардепом Михайлом Лабою та головою обласної ради Олексієм Петровим запевняли останніх, що такі дії санкціоновані Офісом Президента України.

Насправді жодних санкцій на розхитування ситуації в області та вертикалі виконавчої влади вони не отримували. На підтвердження цієї інформації та їх самодіяльність вказує те, що голова Закарпатської облради Олексій Петров терміново видав розпорядження про скликання сесії Закарпатської обласної ради, де першим питанням порядку денного визначено звіт голови Закарпатської обласної державної адміністрації за виконання програм обласної ради відповідно до делегованих повноважень.

Очікується, що депутати облради визнають роботу Анатолія Полоскова незадовільною і пропонуватимуть Президенту України звільнити його із займаної посади.Для окремих закарпатських політиків гроші не пахнуть, навіть якщо вони тхнуть пальним з Російської Федерації", - пише видання "Трибуна".

Ну і є ще один штрих, який також показує на меркантильність Тищенка-Лаби. Слухи про збір коштів від деяких лісівників за призначення їх на посади лісогосподарств області є не безпідставними. Тобто, префекти-куратори збирають гроші і обіцяють призначення, яке має бути з подання голови ОДА. Але голова ОДА на таку аферу не погоджується, тому префекти і затіяли переворот.

Ось що з цього приводу пише еколог Генріх Розман на своїй сторінці у "Фейсбук":

"Напевно, ви вже знаєте, що політичні маргінали на 24 червня затіяли сесію облради, щоб висловити недовіру голові ОДА.Недовіра буде подаватися, як оцінка за погану роботу. Але лісівники розповіли одну цікаву деталь.

Виявляється, чорні лісоруби мають намір пробратися на посади керівників лісгоспів. Як це робиться у нашій країні - всі знають: скидаються гроші тим, хто може гарантувати призначення. У нашому випадку обіцяльниками стали "префект" по Закарпатській області Микола Тищенко та його партнер-нардеп Михайло Лаба. Називаються навіть цифри: по 100 тисяч доларів з найбільш лісистих районів - Рахівського та Тячівського і по 50 тисяч доларів від решти.

Жоден нормальний керівник регіону на таке б не повівся, бо зрештою тінь падатиме на нього і це ніж в карму на все життя. Кажуть, не повівся на це і губернатор Полосков. Тому й позбудеться посади.

Саме ці два нардепи і є ініціаторами його відставки і чекати довго не доведеться. Вже 24 червня на сесії облради і очікується цей переворот.

Це дуже сумно. Думаю, мої колеги-екологи вже скоро побачать масові кадрові зміни в лісогосподарстві, а потім почнеться вакханалія з вирубкою лісів".

І на завершення. У багатьох може виникнути питання: чи знають в Офісі Президента про те, що коїться на Закарпатті? Не всі і не повністю. Адже з приходом сюди куратора Миколи Тищенка обласна влада повністю розбалансована. Такого дисбалансу не було з часів Майдану і все це йде на шкоду області.

Немає впевненості, що Президент Зеленський тримає ситуацію на контролі. Адже є деякі деталі, які свідчать про бажання Миколи Тищенка та Михайла Лаби якось мотивувати свої дії і пояснити Офісу Президента, для чого вони це затіяли. Наразі аргументи у них зовсім слабкі. Зокрема, Тищенко на своїй сторінці у Фейсбук намагався наїхати на Полоскова та його першого заступника Білецького за те, що ніби то на їхній совісті дірка в стіні щойно відремонтованого корпусу Воловецької лікарні. Воловецька лікарня знаходиться на території округу, звідки обирався Лаба, тому він і намагався зрежисерувати скандал, але скандалу не вийшло.

Тоді у Лаби виникла інша ідея - пов'язати представників нардепів з Довіри, які курують партію Рідне Закарпаття, з прихильністю до... Порошенка.

Лаба робить фото в Раді, коли один з представників "Довіри" Валерій Лунченко проходить повз Петра Порошенка і здоровається з ним. Це фото Лаба надсилає Тищенку на телефон і пише: “Лунченко готує з Порошенком переворот на Закарпатті”, а Тищенко радить Лабі написати про це в загальній групі партії Слуга Народу в одній із соцмереж. Мовляв, дивіться, як на Закарпатті Рідне Закарпаття з порошенківцями мають намір виступити проти Слуг Народу. Цю переписку зафіксували журналісти видання Букви. 

Звичайно ж, ця аргументація не просто слабка, а абсурдна. Здається, Тищенко з Лабою просто загралися і дивно, що немає реакції на таку поведінку цих нардепів, які серйозно розхитують ситуацію на Закарпатті і вбиває і так хитку довіру до партії та президента.

Василь Поляк для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com