image

Опозиційний до Орбана мер Будапешту відвідав закарпатське Берегово, але відмовився їхати до Балоги в Мукачево

Берегово відвідав мер Будапешта Гергей Корачонь 

Мер Будапешту зустрівся з мером Берегова Золтаном Бабяком та активом міста.

Корачонь розповів, що Будапешт активно допомагає Україні у цей важкий час. Йде допомога і в Берегово. Сюди було доставлено з Будапешта ремонтний автомобіль та побутова техніка. Корачонь також запропонував місту допомогу в аналізі можливості використання термальних вод для опалення в місті.

Під час брифінгу Гергей Корачонь та Золтан Бабяк торкалися і національного питання. Мер Берегова розповів, що в 40-тисячному місті 1600 дітей вчаться в україномовних школах і 3500 в угорськомовних. При цьому, він зазначив, що всі школи українські і різняться лише мовою викладання.

Гергей Корачонь у свою чергу відзначив, що він хоч і є в опозиції до уряду Угорщини, але в національному питанні він так само вважає важливим забезпечити угорських дітей на Закарпатті можливості навчатися та розмовляти рідною мовою, зьерігати культуру та традиції. Він розуміє, що зараз в Україні війна і національне питання наразі не на часі, але після закінчення війни Україна повинна буде дотримуватися європейських законів про забезпечення прав національних меншин.

Гергей Корачонь також сказав, що відвідає меморіали пам'яті Небесній сотні та загиблим на війні українським воїнам.

Один з депутатів Берегівської міськради від фракціх Блоку Андрія Балоги запросив мера Будапешта відвідати Мукачево, на що той відмовив, зіславшись на зайнятість. У свою чергу мер Берегова пожартував, що також би з радістю супроводжував мера Будапешта до Мукачева на відкриття оновленої скульптури Турула.

Як ми повідомляли, наразі влада Мукачева чинить потужний тиск на угорську громаду міста.

Балоги також без очевидних підстав зняли скульптуру Турула з постаменту в Мукачівському замку.

Через ксенофобію нардепу Віктору Балозі та його сину Андрію Балозі, який очолює Мукачівську ОТГ, заборонили в'їзд до країн Шенгенської зони. Також були заблоковані деякі його фінансові закордонні активи.

Читайте також: Вже під час російської окупації Балога хотів перемовин з путіним 

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com