image

Підсумки виборів у Закарпатті: Балога мало не втратив один із своїх форпостів

Короткий аналіз виборів до Іршавської та Перечинської об'єднаних громад 

У неділю відбулися вибори голів та депутатів Іршавської та Перечинської ОТГ.

Одіозний народний депутат Віктор Балога проігнорував вибори в Перечині, бо не бачив альтернативи для нинішнього мера Івана Погоріляка. Погоріляк напередодні виборів навмисно вийшов з "Відродження" і йшов на голову ОТГ як самовисуванець. Кампанія в Перечині йшла досить мляво. Трошки заворушилися люди екс-голови Закарпатської облради Володимира Чубірка, який наразі очолює в області "Справедливість" Валентина Наливайченка. Можливо, через брак коштів презентація кандидатів від цієї партії до Перечинської ОТГ була проведена формально в Ужгородському прес-клубі і не мала широкого висвітлення. 

Команда "Справедливості" доволі молода і при правильній розкрутці могла мати успіх, бо у самому Перечині є доволі велика (майже критична) маса людей, які не сприймають Івана Погоріляка. Окрім того, проти нинішнього мера виступали і опоненти від балогівського Єдиного Центру.

Напередодні виборів стався інцидент з підпалом автомобіля кандидату на голову від "Справедливості" Владиславу Паніну. 

І все ж, ніякі політтехнолоії опонентів не спрацювали. Іван Погоріляк домігся доволі високої явки на цих виборах свого електорату і, відповідно, отримав майже 58% голосів. Його головний конкурент Владислав Панін став другим. Ще двоє кандидатів "відбули номер".

Щодо партій, то тут стався курйоз. Попередньо результати оголосили такі: Партії Відродження 28.44% (1609) 10 - депутатів Єдиний Центр 13.68% (744) - 5 Опозиційний блок 11.82% (669) - 4, БПП 10.76% -4 (609), Справедливість 8.08 (457) - 4 депутатів.

Однак, згодом стало відомо, що на межі проходження опинилася Радикальна партія Олега Ляшка. Їй не вистачало всього двох голосів. Згодом виявилося, що на одній із дільниць було оголошено про те, що Радикальна партія набрала там 0 голосів, але в протоколі побачили, що два голоси за партію таки були.

Таким чином, Радикали також проходять в раду, а от у провладного "Відродження" буде вже не 10, а 9 депутатів.

Дивує високий відсоток Опозиційного блоку, який міг би мати золоту карту в раді.

У штабі Івана Погоріляка нам повідомили, що проблем з більшістю в раді не буде. Є надійні союзники серед тих, хто пройшов. 

Таким чином, "Відродження" отримало повну владу в Перечинській ОТГ, яке ще не так давно належало Єдиному Центру Віктора Балоги та його ставлениці Мирославі Гуранич.

НЕ все добре у Віктора Балоги і в Іршаві. Саме Іршава окрім Мукачева залишається одним із форпостів родини Балог. Опікується містом Павло Балога. Саме від нього надходила допомога кандидату від Єдиного Центру нинішньому меру Степану Бобику.

Із Степаном Бобиком Віктор Балога свого часу розбудовував тут партію СДПУ(о) для кума президента Росії. Саме від цього округу Віктор Медведчук став рекордсменом по довірі, коли йшов у Верховну Раду.

Схема Балог в Іршаві проста. Значна частина людей знаходиться на заробітках, а єдиним стабільним електоратом з гарантованою зарплатою тут є працівники бюджетної сфери. Саме на них і зробив ставку Бобик з Балогою. І не прогадав. На вибори прийшло менше половини виборців, а бюджетники йшли мало не цілими колективами. Вони і забезпечили Бобику перемогу у 60% голосів. Головний опонент Бобика, Віктор Товстий, який представляв "Відродження", набрав 15%. Щоправда, в Іршаві на відміну від Перечина на голову балотувалося аж 7 кандидатів, які і розтягнули між собою голоси. 

А от що стосується партій, то тут у Віктора Балоги могло "тьохнути серце". Єдиний Центр набрав всього трохи більше 25%, що дало партії лише 9 штиків із 26 депутатів. Це на три депутати менше, ніж було досі в міськраді. Інші партії отримали таку кількість депутатів: "Відродження", "Наш край" та "Батьківщина" по 4, Єдність - 3 і "Самопоміч" - 2. 

Балога та його Бобик у терміновому порядку шукали підтримки. І знайшли. Вони заручилися партнерством від "Батьківщини" та "Самопомочі". З "Батьківщиною" все ясно. Вони і в обласній раді є партнерами Балоги. А от "Самопоміч" була прихованим партнером. І це при тому, що, наприклад, у Мукачівській міськраді саме "Самопоміч" є реальним опонентом Єдиного Центру Балоги. Чи зможе партійна верхівка "Самопомочі" вплинути на своїх депутатів в Іршавській ОТГ, щоб ті не ріднилися з єдиноцентристами Балоги? Навряд.Тепер у Бобика в раді ОТГ є 15 штиків. Тобто, на два депутати більше від необхідної кількості для більшості. 

Але виникає питання: наскільки ця більшість є дієвою? Відсутність двох депутатів на сесії може призвести до гойдалки. Окрім того, рано чи пізно "Самопоміч" захоче акцентувати увагу на своїй значимості і  буде голосувати ситуативно. Окрім того, якщо Степан Бобик захоче зберегти статус кво, то йому потрібно буде задовольняти вимоги депутатів від БЮТ та "Самопомочі", які захочуть шматок посад і у виконавчій владі. 

Таким чином, Балога хоч і отримав більшість в Іршаві, але вона дуже не стійка.

Тепер при більш-менш інтенсивній роботі політичної опозиції Бобику доведеться несолодко. У Бобика вже поважні роки і тих гойдалок йому явно не потрібно. 

Василь Коваль для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com