image

Політична дуель в Закарпатті: Заяви Москаля та Балоги

Звичайний обмін заявами між Геннадієм Москалем та Віктором Балогою свідчить про глибоке політичне протистояння між цими політиками в Закарпатті

Останнім часом в Закарпатті було кілька резонансних подій. Власне їх і використала партія Віктора Балоги Єдиний Центр, щоб розкритикувати обласну владу на чолі з Геннадієм Москалем.

У цій заяві Балога "повісив" на владу і затримання контрабандистів зброєю та наркотиків, і затримання на хабарі митника, і провокацію ФСБ щодо угорського питання.

Звичайно ж, Геннадій Москаль у своєму стилі відповів Вікторові Балозі.

Ми не хочемо аналізувати, хто з них більше має правду, тому просто надаємо обидві заяви, щоб висновок ви могли зробити самі.

Першою була оприлюднена заява Єдиного Центру Балоги (вчора о 9.00)

Заява Закарпатської обласної організації "Єдиного Центру"

"Керівництво області втратило контроль за ситуацією на Закарпатті та фактично самоусунулось від вирішення проблеми з розгулом криміналу та політичними провокаціями.

Результатом такої злочинної бездіяльності стало те, що кримінальні угруповання відчувають себе господарями ситуації, у відкриту здійснюють свої незаконні оборудку та демонструють зневагу до закону. Підтвердженням чого є вчорашнє затримання в обласному центрі банди наркоторговців, яка пересувалася по місту з великою кількістю зброї та наркотиків.

Ще більш загрозливою для безпеки держави є ситуація з провокаціями, що все частіше мають місце. Зокрема, протягом останніх двох днів у декількох районах області невідомі вночі встановлювали провокаційні стели, робили їх відео- та фотофіксацію, після чого відразу демонтували. І незважаючи на те, що такі дії свідчать про можливу підготовку масштабних провокацій на Закарпатті, з боку влади – жодної реакції.

Також вся Україна знає, що затримання митників за чергові корупційні дії є буденністю для нашого регіону. Але до сьогодні влади не робить нічого що б покласти край поборам та свавіллю митних органів на головних воротах країни.

Мало того, не зважаючи на широкий громадський резонанс, який мали останні події, влада в особі керівництва Закарпатської ОДА займається проведенням такої важливої події, як бал "Європейська весна". Виходить так, що поки влада вальсую в області керують бандити та набирають сили провокатори.

Ми, як відповідальна політична сила, будемо робити все, щоб не дозволити криміналу та маргіналам захопити контроль над Закарпаттям. Також, звертаємося до Президента, як Гаранта Конституції, не допустити в області провокацій. Бо саме на ньому лежить повна відповідальність за союз між владою та бандитами, які відбувся на Закарпатті після місцевих виборів 2015 року".

Заява Геннадія Москаля була поширена його прес-службою вже через чотири години після заяви Єдиного Центру:

Москаль: «Партія «Єдиний центр» свідомо бере участь у операціях російських спецслужб на Закарпатті, які з усіх сил намагаються спровокувати протистояння на міжнаціональному ґрунті»
Цього тижня 5-те управління ФСБ Росії, яке спеціалізується на операціях за межами Росії і особливу увагу приділяє Україні, Грузії, країнам Прибалтики, а донедавна й Молдові, намагалося спровокувати міжнаціональне протистояння на Закарпатті.
– В ніч на 18 травня на межі Мукачівського та Берегівського районів, а також у Виноградівському районі, були встановлені стели з провокаційними надписами угорською мовою, – заявляє Геннадій Москаль. – Стели моментально демонтували за вказівкою облдержадміністрації. Кілька учасників провокації затримані співробітниками УСБУ в Закарпатській області, вони вже дали покази, куди саме перекидали відзняте фото і відео, яке ФСБ використало для інформаційної диверсії проти України. До речі, один із затриманих, намагаючись знищити докази, навіть проковтнув флеш-карту з дрона. Спецоперація російських спецслужб, мета якої – провокування протистояння на міжетнічному ґрунті, не тільки зазнала повного фіаско, а ще більше згуртувала українську та угорську громади на Закарпатті.
Ні обласна держадміністрація, ні силові структури, які брали участь у знешкодженні інформаційної диверсії ФСБ, зумисне не давали жодних коментарів із цього приводу. По-перше, роздмухування скандалу добивалися російські спецслужби, а, по-друге, ми хотіли визначити, хто саме грає на руку ФСБ, розповсюджуючи новини про провокацію на Закарпатті. Як виявилося, це зробили тільки кілька центральних інтернет-видань із малою відвідуваністю й прокремлівськими симпатіями, один «місцевий закарпатський» сайт, запущений кілька місяців тому мешканцем Росії, а також контрольований Віктором Балогою сайт Мукачево.нет.
Одразу цього партія «Єдиний центр» поширила цілу заяву, в якій ідеться, що влада начебто «самоусунулася від вирішення проблем із розгулом криміналу та політичними провокаціями», а як докази, наводяться приклади із встановленням провокаційних стел, знешкодженням банди наркоторговців в Ужгороді та затриманням на хабарях митників.
Відповідально заявляю, що маргінальна партія «Єдиний центр», яка повністю усунута від влади на Закарпатті, намагається розхитати ситуацію в області й діє в унісон із російськими спецслужбами. А її лідер Віктор Балога, котрий з 2014 року, після початку бойових дій на Донбасі, літав у Москву безпосередньо з Києва, згодом продовжив візити в Росію через треті країни. Намагаючись дестабілізувати ситуацію на Закарпатті, «ЄЦ» вдається до маніпуляцій і підміни понять. Згадувані в його заяві приклади із затриманням банди наркоторговців та митників – це не розгул криміналу, а результати спецоперацій силовиків, які якісно виконують свою роботу.
Усі найгучніші злочини за останні роки на Закарпатті пов’язані якраз із діяльністю «Єдиного центру». Це і криваві розбірки з автоматичною зброєю та гранатометами 11 липня 2015 року в Мукачеві, і незаконне вивезення сотень тисяч доларів за кордон родиною керівника Тячівського «ЄЦ», і взяття на хабарі представника «ЄЦ», депутата обласної ради і багато іншого. Втративши вплив у області й пересварившись з усіма колишніми соратниками, В.Балога здійснює відчайдушні спроби хоч якось повернутися у владу. І не гребує для цього жодними методами, у тому числі бере участь у операціях російських спецслужб на Закарпатті, які з усіх сил намагаються спровокувати протистояння на міжнаціональному ґрунті. Для дестабілізації Закарпаття ця діяльність не має жодних наслідків, а моральну оцінку В.Балозі та його маргінальній партії хай дадуть виборці".

Обидві заяви трохи емоційні. Такі суперечки між цими двома політиками вже стають звичними.

Ось так вони заочно "поспілкувалися" ще зовсім недавно:

Москаль: Балога - трепло.

Балога: Москаль для мене ніхто.

Тут питання лише одне - чи є користь для області від таких "продуктивних" суперечок?

Степан Форкош для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com