image

Про смерть закарпатської соціології

Використання соціологів для маніпуляції думки закарпатських виборців підтвердилася.

Ми повідомляли про те, що Віктор Балога використовує своїх соціологів виключно для маніпуляції громадської думки. І ось зараз можна знову в цьому переконатися.

Нагадаємо результати виборів по Ужгороду:

У міськраді будуть представлені: "Відродження" - 17,29%, БПП "Солідарність" - 9,28%, "Патріот" - 9,08, "Європейська партія України" -7,04%, Наш Край - 5,9%, "Батьківщина" - 6,34%, "Самопоміч" - 5,04%. За попередніми даними на грані проходу в раду також угорці і ЄЦ, які мають по 5%.

Що стосується кандидатів у мери, то за Богдана Андріїва проголосувало 19,76% виборців, за Сергія Ратушняка – 15,53%, за Михайла Качура віддали свої голоси 11%, за Володимира Чубірка – 10%.

А що ж оприлюднював соціолог Віктор Пащенко, який називає себе директором Інституту соціологічних досліджень? Так от, «Відродженню» він прогнозував 3,6% при опитуванні 3-4 жовтня і 4,6% при опитуванні 16-17 жовтня. Тобто, помилка склала 13-14%! А от «Солідарності» Пащенко давав на 5%  більше, а «Патріоту» на 6% менше. На 3-4% «соціолог» образив «Батьківщину», угорців та Європейську партію, а партії свого боса Єдиному Центру взагалі давав друге місце і майже 9%.

Що стосується кандидатів у мери, то Пащенко давав Ратушняку та Андрієву на 10%(!) менше, Володимирові Чубірку на 6% менше. А на перше місце виводив Михайла Качура, якому «додав» 4%.

Більше того, Пащенко в прямому ефірі регіонального телебачення озвучував цифри проведеного ним екзит-полу. За його даними Блок Петра Порошенка "Солідарність" на виборах до Ужгородської міської ради отримав 13,2% виборців (помилка на 4%), партія Відродження – 9,1 % (помилка на 10%), Єдиний Центр – 8,6 % (помилка на 4%).

Тобто, Віктор Пащенко свідомо завищував відсотки Єдиному Центру і так само свідомо занижував відсотки партії «Відродження», яка належить Михайлу Ланю, та іншим конкурентам Балоги.

При цьому Пащенко переконував, що статистична похибка склала стандартно до 1,5%. 

Закарпатці повинні знати, що соціологія від людини Віктора Балоги Віктора Пащенка є недостовірною та маніпулятивною. А ЗМІ Закарпаття не повинні передруковувати дані цього псевдо соціолога, а тим більше запрошувати на прямі ефіри відразу після виборів і зачитувати на всю область брехливі цифри незрозумілих екзит-полів.

Варто зазначити, що подібні «помилки» були і в ще однієї соціологічної служби – Карпатського центру полінгових досліджень. І це також структура близька до Віктора Балоги. Таким чином, в Закарпатті вже важко комусь довіряти із соціологів. Фактично мова йде про смерть соціології в регіоні.

Василь Король для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com