image

Про вуличний скандал в закарпатському Перечині

У невеликому закарпатському райцентрі Перечин на голому місці виник доволі крупний скандал. Принаймні, центральні телеканали не обійшли його увагою.

Все почалося з того, що колишній мер Перечина Іван Погоріляк оприлюднив доволі цікавий проект рішення, який був винесений на сесію міськради мером Перечина Мирославою Гуранич.

Сам Погоріляк вважав, що цим проектом просто міська влада мала намір відволікти увагу мешканців райцентру вді більш глобальних проблем.

 

«На сесію міськради Гураничка винесла проект про перейменування вулиць. Однозначно, що це був момент відволікання уваги від продажу земель та майна у час коли ніхто не знає, що за ті кошти можливо зробити», -- написав Іван Погоріляк на своїй сторінці у Facebook.

 

І далі написав одну пікантну ситуацію з перейменуванням провулку Садового на провулок Лабаничів.

«Можете мене знову лаяти, як за відеоролик по дитячому відділенні, але такі рішення можуть бути прийняті лише за згоди на громадських слуханнях мешканців вулиці. На мою думку, Олекса Лабанич був високо порядною і гарною людиною, хорошим художником, але хіба в Перечині він один такий? Ще хочу звернути увагу на те, що нібито з метою ліквідації спадщини тоталітарного комуністичного минулого, Гураничка пропонує змінити назви вулиць великих російських письменників і поетів зі світовим іменем: Пушкіна, Лермонтова, Толстого... Яке вони відношення мають до комуністичного чи тоталітарного минулого?», -- написав екс-мер.

У коментарі до свого ж посту Погоріляк також написав про абсурдність перейменування вулиці академіка Корольова: «Багато людей мені телефонують, бо  не розумію, чому цю чи іншу вулицю потрібно перейменувати. Просять донести до міського голови, що Академік Корольов не є тоталітарним та комуністичним минулим, бо сам сім років просидів в ГУЛАЗі. Прошу нашу мершу зайти на сайт Вікіпедії і прочитати наступне: Корольо́в (Королів) Сергі́й Па́влович -- радянський вчений українського походження у галузі ракетобудування та космонавтики, конструктор.

Сім років (1939–1945) зазнавав катувань у ГУЛАЗІ, де разом з іншими ув'язненими вченими, був силоміць залучений до розробок балістичних та геофізичних ракет.

Під його керівництвом запущено першу міжконтинентальну балістичну ракету, перший штучний супутник Землі, перший політ людини в космос та вихід людини в космос».

Закарпатські ЗМІ прореагували на інформацію Івана Погоріляка, однак більшість із них звернули увагу не так на перейменування вулиць, названих в честь російських поетів та письменників, як на те, що одну з вулиць планують перейменувати на вулицю… В. Балоги.

Звичайно ж, ЗМІ, які в опалі до відомого закарпатського політика Віктора Балоги використали цю інформацію і подали з відповідними заголовками. Мовляв, так мер Перечина, яка є членом партії Віктора Балоги «Єдиний Центр»,  прогинається перед своїм шефом, що ще при його житті прагне його увіковічнити.

І саме це стало причиною злої відповіді  Погоріляку з боку керівництва міста.

Заява, написана не в офіційному, а в брутальному публіцистичному стилі була розміщена на офіційному сайті Перечинської міської ради.

"В Перечині знову «скандал». Екс-мер Перечина І.Погоріляк, підняв на ноги все «прогресивне людство», бо на розгляд сесії Перечинської міської ради 31.03.2015 року міський голова Мирослава Гуранич, винесла проект рішення «Про перейменування вулиць, площ та провулків в м.Перечин».

Мешканці міста не розуміють чому на протязі більше 20 років в нашому населеному пункті є вулиця Червоноармійська, Радянська, Жовтнева, пл.50-років Жовтня та інші. Хіба на Закарпатті відсутні поважні і достойні постаті, які заслуговують на те, щоб їх знали не тільки в нашому краї, а й за його межами?

Звичайно, перейменування вулиць, площ, провулків не так просто здійснити. Все це вимагає багато не тільки людських але й матеріальних ресурсів. Тому, враховуючи пропозиції містян, на сайті міської ради, заздалегідь був оприлюднений даний проект рішення і винесений на розгляд депутатів.

Висновки і коментарі І.Погоріляка щодо проведення сесії Перечинської міської ради. викликали такий резонанс, що перевершив усі його сподівання.

Сторінки соціальної мережі Фейсбук, Інтернет видань замайоріли скандальними заголовками, коментарями, статтями, що принизило честь і гідність осіб, ім’я яких пропонується до увіковічнення.

Громадський активіст, депутат, колишній заступник голови райдержадміністрації, екс міського голови, борець за «правду і справедливість», член спілки журналістів України І.Погоріляк він же Іван Кузьма відкриває «Велику тайну» Перечина – вулицю Лермонтова хочуть перейменувати на В.Балога.

Думаю, журналістам російського телеканалу Life News ой як далеко до нього. Бідолашний Іване, невже ж ти не знаєш, що В.Балог - військовослужбовець, капітан Збройних Сил України – перечинець, який загинув влітку 2014 року, в районі м.Щастя, Луганської області, захищаючи незалежність Нашої Вітчизни, а не В.Балога - народний депутат України, лідер «Єдиного Центру». Ім’я героя Василя Васильовича Балога увіковічнене меморіальною дошкою на будівлі Пекречинської ЗОШ І-ІІІ ступенів в якій він навчався. А на вул. Лєрмонтова він проживав, тепер там проживає його сім’я – дружина і два сини.

Звідки тобі це знати, коли ти в цей час, займався іншими «справами». Адже в боях на сході України, ні ти, ні твої сини воювати не збираються. А тепер про тих журналістів, яким все одно про що писати.

На жаль, як показує час, є їх немало. Основний зміст їхньої діяльності такий:Тільки б «кльова була тема», розбиратись, вивчати – непотрібно. Працюємо по «наводці», піднімаємо свій рейтинг, друкуючи всяку нісенітницю. Десь в такому ракурсі, продемонстрували свої матеріали на Інформаційному порталі «Новини Закарпаття» під заголовком «На Закарпатті заживо хочуть увіковічити ім'я Віктора Балоги (документ)» та матеріал телеканалу «Інтер» в новинах 06.04.2015 року. Щодо матеріалів Новин Закарпаття, у перечинців крім обурення, не має - жодних коментарів!

А представники телеканалу «Інтер» на Закарпатті швидко прибігли в міську раду висвітлювати таку «неординарну подію». Та не так сталося, як гадалося! Зрозумівши, що «бомби» не буде, кореспондент Марина Коваль, замість викладення свої особистих думок і висновків щодо даної теми, переказувала небилиці І.Погоріляка, чим потішила багатьох перечинців».

Ця «офіційна» заява настільки брутальна, що знову ж таки викликала резонанс в інтернет-мережі. Але якщо звернути на неї увагу, то мер Перечина вирвала з контексту виключно помилку деяких ЗМІ (а не самого Погоріляка, який про це нічого не казав) щодо перейменування вулиці Ломоносова на вулиці Балоги. Адже в рішенні закралася чисто технічна помилка і замість «В. Балога» було надруковано «В. Балоги».

При цьому у заяві, яка розміщена на сайті Перечинської міськради, жодним словом не йдеться про мотивацію перейменування інших вулиць. Адже дійсно виникає питання, чим міг перед перечницями бути винним Корольов чи Толстой з Лермонтовим.

У цій історії є й правовий момент і заслуговує на увагу допис перечинки Наталії Зизич, яка саме з юридичної точки зору пояснила, які труднощі можуть виникнути від реалізації явно про вокативної ідеї з перейменуванням вулиць в Перечині.

«Чи задумувались перечинці, що на них чекає при зміні назви вулиць? Я сама проживаю по вулиці Жовтнева і ця проблема стосується мене особисто. Я розкажу вам, які незручності та проблеми це завдасть і так нелегкому нашому життю та життю нашого містечка.

При перейменуванні вулиці, перечинці повинні внести відповідні зміни назви вулиць у свої документи. Зокрема, для того щоб внести зміни до місця реєстрації (в паспорт), потрібно звернутись до виконкому міськради, та просити надати виписку до паспорта про перейменування вашої вулиці. З цією випискою ви йдете у районний відділ ДМС (паспортний стіл) для внесення відповідних змін у місце реєстрації.

Хоча зміна поштового адресу Вашого будинку, згідно чинного законодавства, не буде підставою для втрати чинності свідоцтва про право на власність, однак, при будь-яких діях із нерухомістю (договір купівлі-продажу, дарування, оренди), людині, за законом необхідно буде звертатись у міську раду по довідку про здійснення перейменування вулиці.

Така довідка є невідємною частиною укладення будь-якого договору з нерухомого майна та долучається нотаріусом до матеріалів справи. В результаті, у витязі з реєстру прав власності вказується колишня адреса, а при оформленні нотаріальних договорів нотаріус, на основі рішення сесії міської ради вказуватиме нову.

Такі ж складнощі у населення виникнуть і при спадкуванні. Для оформлення спадщини на будинок, людям необхідно буде знову ж таки, звертатись у міську раду та брати довідку про здійснення перейменування вулиці.

Так само при зміні назви вулиці потрібно переоформлювати документи, видані архітектурою та земельним відділом. Оскільки не переоформлення відповідних документів може стати в майбутньому серйозною проблемою, яку найчастіше зможе вирішити тільки суд.

А тепер що стосуеться підприємців. Офіційна зміна назви вулиці – не є підставою для визнання будь-яких документів недійсними. Однак, вам необхідно внести зміни до свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності (витягу) або ліцензію, яку має суб’єкт господарювання, на здійснення певного виду господарської діяльності.

Зокрема, якщо ви не внесете відповідні зміни у свідоцтво (витяг), при здійсненні будь-яких господарських операцій, в тому числі й операцій з нерухомістю, ваше свідоцтво не буде відповідати дійсності. Це ж стосується і ліцензії, при необхідності отримання нової ліцензії вам її просто не видадуть у зв’язку з розбіжностями в правовстановлюючих документах. Тому, для нормального функціонування підприємницької діяльності ви все одно повинні будете внести відповідні зміни у свої документи. І це найменше що на всіх нас чекає у майбутньому.

Звісно, зміни назви вулиці не потребують витрат місцевого бюджету, але вони потребують наших з вами витрат, які, повірте, є немалими. Тому давайте все таки зважимо всі плюси і мінуси при здійсненні перейменування вулиць у нашому місті. Нехай мене обзивають «прогресивним людством», але я, як людина юридично грамотна, розумію, що мінусів набагато більше ніж плюсів і справа тут не в провокаціях, не в Погоріляку як пишуть на офіційному сайті міської ради, а справа в «пустотратству» і «здирництву» яке на нас чекає.

Тоді чим «корисне» для нас буде перейменування вулиць: переоформленням паперів, довготривалими і витратними судовими процесами чи, можливо, витратами та марно потраченим часом в кабінетах чиновників? В час, коли в державі кожна копійка цінується, коли пенсіонери, малозабезпечені, вдови не мають чим заплатити за комунальні, а їм такий «подарунок» хочеш позбутись тоталітарного минулого – тоді «на» йди в паспортний стіл, щоб змінити прописку та мати змогу отримувати пенсію, йди в міську раду за довідками, йди в реєстраційну службу, до нотаріуса.

Оце буде економія про державу, багато з них і не дійде, повмирає доки все виходить. Тоді ми точно забудемось тоталітарного минулого…», -- пише Наталія Зизич.

І ця думка дуже слушна і може бути корисною не лише для Перечина, але й для керівників інших населених пунктів, яким кортить перейменовувати вулиці.

Степан Форкош, Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com