image

Реклама в соцмережах, сюжети на телебаченні та офіс у Мукачево – про що забула прозвітувати партія “Рідне Закарпаття”

“Рідне Закарпаття” – політичне творіння одразу чотирьох народних депутатів. Партію минулоріч заснували Василь Петьовка, Валерій Лунченко, Роберт Горват та Владислав Поляк. Усі вони у Верховній Раді представляють Закарпаття, балотувалися як самовисуванці, а нині є членами депутатської групи “Довіра”.

Політсила зі старту почала набирати обертів, як мінімум – фінансових. У 2020-му партійна каса Закарпатського обласного осередку “Рідного Закарпаття” поповнилася на трохи більше ніж 2 мільйони гривень. Більше половини з цієї суми жертвували фізичні особи, які робили це в одні й ті ж дні і на одні й ті ж суми, що вже наштовхує на думку і про штучність процесу фінансування, і про можливу наявність фінансових порушень. Цю думку підтверджує також і відсутність інформації про рекламу в соцмережах, на телеканалі та про партійний офіс.

“Від А до Я”

Закарпатський обласний осередок зареєстрували у червні 2020-го, якраз перед місцевими виборами. Політичний старт можна вважати успішним, бо, наприклад, у Закарпатській обласній раді представники “Рідного Закарпаття” отримали найбільше депутатських мандатів – цілих 12.

“Рідне Закарпаття” в Ужгороді працює на 20 квадратах на вулиці Собранецькій. Майно належить Тетяні Дуганчик і з січня по червень 2020-го (партія тоді вже працювала, осередок же ще не був офіційно зареєстрований) воно обійшлося у 12 000 гривень. Половину цією суми заплатили з донейту Алли Чернобук, яка загалом перерахувала “Рідному Закарпаттю” 14 000 гривень.

Чому це цікаво? Бо Алла Чернобук на місцевих виборах балотувалася до Ужгородської міської ради від “Європейської Солідарності” і нині представляє саме цю партію у раді.

foto1-3

Жінка нині каже – сталася помилка і її нібито переплутали з іншою людиною: “Мені тоді телефонували з банку, вибачалися. Я заступник керівника партійної організації нашої (“ЄС”, – ред.). Тоді чи був збій системи чи просто вони використали дані. Я тоді якраз була на морі. Я коли повернулася, вони дали мені виписку, що це були зараховані кошти від Чернобука Якова. Просто було питання в ініціалах. Він так само обслуговується в банку і уже давно працює з нашим місцевим депутатом від “Рідного Закарпаття”, він адвокат, за потреби займається питаннями партії”.

Яків Чернобук справді існує. І, шукаючи інформацію про нього, ми наштовхнулися на ще один цікавий збіг. У серпні минулого року чоловік став членом Ужгородської міської територіальної виборчої комісії і його туди делегувала знову ж таки “Європейська Солідарність”. А вже у вересні 2020-го Чернобук донатив осередку “Рідного Закарпаття”, перерахувавши загалом 30 тисяч гривень.

“Витрати Шрьодінгера”

У розділі “Майно” у своєму ж фінзвіті “Рідне Закарпаття” не згадало про ще один офіс у Мукачеві. Хоча за приміщення осередок у третьому кварталі платив ФОП Володимиру Шубцю. Останній також є директором місцевого телеканалу “М-студіо”, який, як виявилося знімав відеосюжет про відкриття партійного офісу.

Ця деталь змусила нас передивитися архів “М-студіо” і в ньому ми знайшли аж п’ять матеріалів, які стосуються “Рідного Закарпаття”. Крім інформації про відкриття офісу, журналісти робили матеріали про конференцію обласної організації і про прогнози політологів щодо майбутнього партії, давали позицію політсили щодо того, що місцева влада має бути професійною і відповідальною, публікували соцопитування і рейтинги “Рідного Закарпаття”. При цьому, жодної згадки про оплату ефірного часу або ж створення матеріалів про партію у партійному звіті ми не знайшли.

foto3-3

Прихильність же “М-студіо” до “Рідного Закарпаття” легко пояснити. Факт перший – головна редакторка ДП ТРК “Мукачево “М-студіо” Вікторія Вайс балотувалася від “Рідного Закарпаття” до обласної ради, але не пройшла. Факт другий – серед співзасновників медіа є дружина нардепа Василя Петьовки. Втім, жоден з двох фактів не звільняє політсилу від необхідності відображати витрати на створення і поширення контенту у своєму фінзвіті.

Не звітувало “Рідне Закарпаття” і про значні витрати на рекламу у Facebook. За інформацією з “Бібліотеки реклами Facebook”, зі сторінки “Рідного Закарпаття” у соцмережі, яку створили у липні 2020-го, було прорекламовано постів на 12 237$. Що ми натомість бачимо у фінансовому звіті? Дві проплати: на 10 тисяч гривень за послуги з розміщення реклами і на 3,5 тисячі гривень за проведення рекламної кампанії. Ці суми неспівмірні з вищезгаданими витратами на рекламу в соцмережі.

Представник “Рідного Закарпаття”, вже згаданий вище Яків Чернобук ситуацію пояснив так: “Це стосується періоду проведення виборів, логічно, що створюється, збільшується штат, необхідність проведення виборчої агітації. Відкривався виборчий фонд, з нього здійснювалися витрати. Уже й рік пройшов. Я в пам’яті точно не матиму всю інформацію. Тим більше звітність робили працівники, які відповідали”.

Втім, частина сюжетів та реклами у соцмережах були розміщені ще до початку виборчої кампанії, а тому дані про них політсила мала б вказувати у щоквартальних звітах. Схоже, що це питання лишиться риторичним.

“Замість P.S.”

Під час перевірки звітів “Рідного Закарпаття” за 2020 рік у Національному агентстві з питань запобігання корупції не побачили проблем з відсутністю проплат за рекламу у соцмережі та на телеканалі. Але встановили, що Андрій Шерегій – один з донорів партії, який перерахував 266 тисяч гривень, не мав достатньої кількості коштів на такий внесок. Цю інформацію НАЗК вже передало у правоохоронні органи. Також експертам контролюючого органу не вдалося ідентифікувати спонсорів, які разом перерахували ще 178 тисяч гривень.

Логічно припустити, що для створення і повноцінного розвитку політичної сили потрібен час, а на окремі проблеми на старті можна закрити очі. Втім, кількість потенційних порушень, дивних збігів і відвертого ігнорування встановлених правил політичного фінансування у “Рідного Закарпаття” вже виглядає доволі критичною.

bihus.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com