Русини Закарпаття остаточно посварилися

Останніми днями щось незрозуміле коїться навколо русинського питання в Закарпатті. 

Спочатку російська інформаційна агенція ТАСС з посиланням на "лідера підкарпатських русинів" Петра Гецка повідомила, що у Мукачеві 14 березня відбувся З'їзд русинських організацій Закарпаття, на якому делегати вимагали "визнання своєї національності і автономії краю через діалог з Києвом".

Згідно з повідомленням, у З'їзді начебто взяли участь представники Товариства Підкарпатських русинів, Русинського руху, Товариства імені Духновича, русинської організації «Хранителі історії», Русинського науково-освітнього товариства, Сойму підкарпатських русинів та інших. Делегати постановили створити Координаційну Раду русинських організацій Закарпаття.

Інформацію агентства ТАСС поширило інтернет-видання «Українська Правда».

Однак уже через деякий час голова Народної Ради русинів Закарпаття (яке начебто об’єднує 90% русинських організацій, що офіційно діють в Україні) Євген Жупан заявив: русини Закарпаття жодного з’їзду 14 березня не проводили, звернень чи заяв не ухвалювали і автономії не вимагали.

"Петро Гецко останні 3-5 років не був на Закарпатті, але протягом 2014 року активно фігурує у пропагандистських сюжетах російських ЗМІ про бунти в Україні та сепаратизм на Закарпатті.  Більше того, Гецко оголошений в офіційний розшук", - заявив Жупан.

Також він повідомив, що  голова Товариства імені Духновича Юрій Продан заявив, що "вперше чує про з’їзд 14 березня, і більше того  про якесь рішення, яке його організація підтримала".

Як відомо, Євген Жупан є соратником народного депутата Віктора Балоги, тому можна було вважати заяву Євгена Жупана озвученням думок самого Балоги, який просто не поспішав давати оцінку тому, що сталося.

Але вже через деякий час сам Віктор Балога на своїй сторінці у Facebook також озвучив свою думку навколо повідомлення про з’їзд русинів у Мукачеві.

«Українська правда порадувала адекватністю. Поставили новину з заголовком "На Закарпатті русини провели з'їзд. Хочуть автономії та "діалогу" з Києвом.

Я коли її побачив, аж здригнувся. Відкрив, почитав - виявилося, це прекрасний зразок російської пропаганди, фейк передрукований з посиланням на об'єктивну і незаангажовану агенцію ТАСС. Головний спікер і ньюзмейкер - московський заручник, "лідер русинів" Гецко, який боїться з'явитись на Закарпатті, бо тут його з нетерпінням чекають справжні, а не фейкові русини, які хочуть навчити його любити Україну.

З таким самим успіхом, можна передрукувати з посиланням на ТАСС заяви російських пропагандистів про знущання над епілептичними пенсіонерками.

Я, звичайно, не журналіст і не мені вказувати на професійні стандарти. Але зараз хтось почитає цю "новину", вона потрапить в сюжети на телебаченні, а завтра будемо мати неприємності на рівному місці. Тому, до журналістів одне прохання - виправити цю помилку і на майбутнє просто перевіряти інформацію».

Тоді ж було оприлюднено і коментар радника глави СБУ Маркіяна Лубківського щодо «так званого русинського з'їзду на Закарпатті».

«Тиражована російськими ЗМІ інформація про т.зв. "русинський з'їзд на Закарпатті" є чистим фейком, або примітивною вигадкою московських пропагандистів...

Жодного з'їзду не було, як, відповідно, не було жодних "рішень щодо діалогу з Києвом, визнання, автономії і т.д".

Насправді ж мають місце невдалі спроби російських спецслужб розхитати ситуацію на українському Закарпатті. Працюють примітивно і безуспішно...

Ще однією істиною є те, що Служба безпеки України це бачить і повністю володіє ситуацію, спираючись на міцну основу - мешканців Закарпаття різних національностей, які не вірять московській брехні і не бачать себе поза Україною.

За Гецком, який сидить в Москві, і з впертою регулярністю тиражує такі фейки, плаче буцигарня...

Просимо не купуватися на брехню і не тиражувати її», - написав Лубківський і навіть навів посилання на ряд закарпатських інтернет-видань, які  на той момент вже спростували інформацію про те, що було проведено з’їзд русинів у Мукачеві.

Коментар Лубківського закінчувався грізним попередженням: «І ще одне... З тими, хто таки спробує словами або діями намагатися відірвати хоч клаптик української землі, розмова буде жорстка і коротка. Вагатися уже ніхто не буде. Це так, на всякий випадок!».

Ми навмисне зробили паузу і не писали про цю подію, яка так розбурхала громаду. Адже не могло так статися, щоб настільки нагло повідомляти про подію, якої «не було».

І дійсно, незабаром з’явилося навіть відео-підтвердження того, що з’їзд таки відбувся. Те ж таки російське телебачення розмістило не лише відео самого з’їзду, але й коментарі його учасників.

Більше того, Петро Гецко, на якого опиралися російські інформагентства, на своїй сторінці у Facebook з нотками злорадства виклав кілька фактів з історії взаємостосунків лідерів русинських рухів Закарпаття і надав негативну інформацію про «лікаря-комуніста» Євгена Жупана, назвавши його провокатором, який нечесним шляхом увійшов до керівництва Ради русинських організацій і зараз компрометує русинський рух.

Стало зрозуміло, що в середовищі активістів русинського руху Закарпаття триває жорстке протистояння. Як ми розповідали, русини можуть бути використані деякими політиками Закарпаття з метою захоплення влади у разі автономізації краю. Існують два центри впливу, які мають на меті керувати цим процесом. Підтримуваний Росією Петро Гецко протистоїть Вікторові Балозі, який опирається на Європу та США.

Дивно лише, чому Балога заперечував факт проведення цього з’їзду, адже одним із його організаторів був Владислав Лецович, який свого часу був депутатом Мукачівської міськради від партії Балоги «Єдиний Центр». Цілком можливо, що Віктор Балога був ініціатором проведення з’їзду, з метою певного шантажу центральної влади для вибивання політичних дивідендів. Тобто, хотів показати, що він контролює процес, який може створити владі Києва великі неприємності. Однак, згодом щось сталося і Балога дав задню, різко відреагувавши на факт проведення «фейкового» з’їзду і підключивши до подібної заяви і свого вірного політичного соратника Євгена Жупана.

Можна передбачити, що Віктор Балога просто мав дуже неприємну розмову на цю тему з президентом Петром Порошенком, який попередив Балогу, що в сепаратизм гратися не збирається і жорстко подавлятиме будь які натяки на можливість розвалу країни. Фактично, Порошенко міг сказати Балозі те, що сказав радник глави СБУ Лубківський.

Цікавий ще один момент: у ситуації навколо русинського з’їзду у найвигіднішій позиції опинилася СБУ. Це саме той випадок, коли русинський рух не просто розколотий, а є два протилежні табори, які знищують один одного. Це настільки очевидно, що організація патріотів Закарпаття «КРОТОН», яка наразі відома лише заявами і існує, скоріше за все, лише у віртуальному просторі, зробила відповідну заяву з нотками суму через внутрішні чвари в русинському середовищі Закарпаття.

«На жаль, в останні дні русинське питання стало центром скандалу, який переріс у взаємні обвинувачення представників русинських рухів, а також погрози з боку українських націоналістів та СБУ.

Як відомо, російські ЗМІ повідомили про проведення в Мукачеві з’їзду русинів, які, начебто, вимагали визнання автономії. Згодом деякі представники інших русинських організацій спростували повідомлення про проведення з’їзду, а представники СБУ пригрозили русинам жорстким покаранням за сепаратизм.

Ми відстоюємо права та інтереси корінних закарпатців всіх національностей і вбачаємо в останніх подіях провокацію з метою компрометації русинів.

Ми однозначні в тому, що влада України повинна визнати національність «русин» і визнати русинську мову. Намагання влади заперечити існування русинів якраз і породжує конфлікти через прагнення русинів до самоідентифікації. Влада СРСР незаконно  «ліквідувала» національність «русин», а сучасна українська влада так і не наважилася її відновити.

Офіційне визнання русинів припинить всі спекуляції на цій темі і унеможливить конфлікти.

Наступним кроком української влади повинна стати імплементація результатів референдуму 1991 року, на якому понад 70% закарпатців висловилися за особливий статус краю.

При цьому мова не йде про відокремлення від України, а мова йде про те, що українська влада повинна визнати самобутність Закарпаття, як області, яка була анексована владою СРСР в не зовсім законний спосіб. Тодішня влада СРСР безжально, через криваві репресії, намагалася адаптувати наш край в радянські стандарти, нав’язуючи чужу нам комуністичну ідеологію, нівелюючи наші національні, культурні та історичні особливості.

Закарпатці вболівають за долю України. Кращі наші сини гинуть, захищаючи Україну від ворога на Сході держави. Але наша історія, наша національно-культурна ментальність мають свою особливість і заслуговують на особливий статус та повагу. Чим скоріше українська влада це зрозуміє, тим скоріше закінчаться всі протиріччя та конфлікти на національному грунті», - йдеться в заяві «кротонів».

Знаючи історію взаємостосунків закарпатських русинських активістів, знаючи позицію влади щодо рішучого покарання за сепаратизм з метою не повторення конфліктів і втрати територій, можна зробити висновок, що русини не отримають найближчим часом поступок не лише у визнанні автономії Закарпаття, але й визнання офіційного статусу національності «русин» та визнання русинської мови. Просто зараз для цього не найкращий час.

Сергій Форкош, Prozak.info 

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com