image

Сьогодні в Іршаві будуть знімати ставленика Москаля - голову РДА

Сьогодні в Іршаві буде доволі цікаве заочне політичне протистояння між головою Закарпатської ОДА Геннадієм Москалем та його політичним опонентом нардепом Віктором Балогою

Сьогодні відбудеться акція протесту проти голови Іршавської РДА Олександра Горіна. А вже на 11.00 збирається позачергова сесія Іршавської районної ради.

Напередодні учасники АТО звернулися до Президента України Петра Порошенка, спікера Верховної Ради Андрія Парубія та... народного депутата Віктора Балоги. Звернення написане доволі примітивно, але це придає йому ауру щирості. Підписанти незадоволені головою РДА, бо той...ігнорує державні свята, наприклад, проігнорував День Добровольця. 

Підписанти розуміли, що цього замало, щоб були підстави зняти голову РДА і тоді почали перераховувати всі біди в районі: дахи в школах протікають, у лікарні розруха і таке інше.

А потім взагалі йде бомбовий абзац: у Закарпатті - безвідповідальність та безгосподарність, а тому потрібно втрутитися та вирішити кадрові питання в... Іршавській РДА.  Тобто, виходить, що на голові Іршавської РДА зімкнулися всі біди в області.

Ну і, на завершення листа АТОшники написали, що мають право на мирні акції протесту, які в вирішили провести саме сьогодні.

Голова РДА Олександр Горін є креатурою голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля і був призначений на посаду 14 серпня 2015 року.  Уже тоді йому вішали клеймо "росіянина", бо він хоч і громадянин України, але народився в Росії.

Москаль чудово розумів, що Іршавщина є вотчиною клану Балог і напевно сподівався, що інородний чиновник зможе трошки вибити владу у Віктора Балоги в цьому районі. Не можна сказати, що Горін керує краще чи гірше за інших голів РДА, але він має важке опозиційне політичне оточення.

Скоріше за все на сесії райради буде підніматися питання недовіри до Олександра Горіна. На відміну від Іршавської міськради, де у Віктора Балоги міцна більшість, Іршавську райраду розхитати буде важче. Тут також найбільшою є фракція Єдиного Центру, яка нараховує 12 штиків. Але для голосування по відставці потрібно заручитися також підтримкою "Батьківщини", "Самопомочі" та деяких інших депутатів. Попередньо відомо, що більшість ради таки може проголосувати за недовіру голові РДА. 

Для самого Віктора Балоги ця ситуація є позитивною у будь якому випадку. Для нього розхитування політичної ситуації і вибивання владного стільчика з-під Геннадія Москаля є пріоритетом. Ставка на розхитування не була зроблена на бюджетних працівників, а на найбільш громадсько-активних наразі АТОшників, яким Балога час від часу надавав допомогу.

Щодо Геннадія Москаля, то він займав пасивну позицію щодо Іршавщини і "бив" лише по Мукачеву. Чи може бути загострення ситуації в Іршаві небезпечною для Геннадія Москаля? Навряд. Цей містечковий протест не має шансів на поширення по всій області. Більше того, Москаль може спокійно пожертвувати Олександром Горіним і навряд чи Петро Порошенко призначить замість нього когось із оточення Балоги. 

Василь Поляк для Prozak.info

  • Про нас

    Prozak - Інформаційний антидепресант

    Редактор сайту - Костянтин Шевченко

    Тел.: +38 095 308 8778

    Ужгород, вул. Белінського, 24

    mail.prozak@gmail.com